Privalomojo draudimo stabdymas – išeitis ar kilpa?

Artėjant žiemai vis daugiau vairuotojų savo vasarines transporto priemones stato į garažus ir galvoja, ką reiks daryti, kad pasibaigus draudimui jų po 90 dienų automatiškai neišregistruotų.

Sustabdžius draudimo polisą automobiliu važinėti negalima, be to, vėliau draudimas gali pabrangti.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Sustabdžius draudimo polisą automobiliu važinėti negalima, be to, vėliau draudimas gali pabrangti.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

radijo „Laisvoji banga" ir lrytas.lt inf.

Oct 28, 2014, 5:35 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 9:22 AM

Nuo liepos 1-osios įsigaliojęs įstatymas, numatantis galimybę priverstinai išregistruoti transporto priemones neturinčias techninės apžiūros ar privalomojo civilinės atsakomybės draudimo, sezoninių, senovinių ir kitų modelių savininkams sukėlė nerimą, tačiau yra viena galimybė apie kurią garsiai nekalbama.

Poliso galiojimą galima stabdyti

Radijo stočiai „Laisvoji banga“ Lietuvos Respublikos transporto priemonių draudikų biuro pavaduotojas Tomas Rudzkis sakė, kad šią problemą galima išspręsti laikinai sustabdžius draudimo poliso galiojimą.

„Įstatymas numato galimybę transporto priemonės valdytojui, kuris nenaudos automobilio ilgesnį nei mėnesio laikotarpį, parašyti prašymą draudimo įmonei, kad ši sustabdytų draudimo įmokų mokėjimą. Jei valdytojas deklaruoja, kad priemonės neeksploatuos mėnesį ar ilgiau, už tą laikotarpį draudimo įmokos nemokamos.

Tačiau jei draudimas apmokėtas metams, tai draudimas pratęsiamas analogiškam laiko tarpui, per kurį transporto priemonė buvo nenaudojama. Pavyzdžiui, jeigu transporto priemone valdytojas nesinaudoja nuo lapkričio 1 d. iki balandžio 1 d., t.y. 5 mėnesius, jo draudimas pratęsiamas 5 mėn. skaičiuojant nuo balandžio 1 d.“ , – kalbėjo pašnekovas.

Specialisto teigimu, toks draudimo poliso sustabdymas matomas ir „Regitros“ sistemoje.

„Nelaikoma, kad automobilis yra nedraustas, todėl jo leidimas dalyvauti eisme nestabdomas ir transporto priemonė neišregistruojama. Tik norėčiau priminti, kad išregistravimas siejamas ne tik su privalomo civilinės atsakomybės draudimo nebuvimu, bet ir su technine apžiūra ir kitais dalykais“ , – sakė jis.

Įrodymų nereikia

Pasak T.Rudzkio,papildomai įrodinėti, kad automobilis nurodytą laikotarpį bus neeksplotuojamas, nereikės.

„Draudimo sistema veikia įstatymo numatytuose rėmuose ir remiantis pasitikėjimo principu. Dėl to pakanka valdytojo deklaravimo, kad transporto priemonė bus neeksplotuojama tam tikrą laikotarpį.

Tačiau, jei tuo laikotarpiu automobilis pakliūtų į eismo įvykį, draudikas imtųsi atitinkamų veiksmų“, – kalbėjo specialistas.

„Jei automobilis patenka į eismo įvykį tuo laikotarpiu, kuomet turėjo būti neeksplotuojamas, o vairuotojas yra eismo įvykio kaltininkas, draudikas nukentėjusiam atlygins nuostolius, tačiau vėliau sumokėtą sumą išieškos iš kaltininko“ , – teigė T.Rudzkis.

Yra nematomas pavojus

Draudimo bendrovės neneigia, kad draudimo polisą galima stabdyti, tačiau taip sutaupyti greičiausiai nepavyks, nes draudikai gali paprašyti susimokėti papildomai.

„ERGO Insurance“ Draudimo departamento vadovas Tomas Nenartavičius portalui lrytas.lt jau anksčiau tvirtino, kad galima sustabdyti draudimo apsaugą nenutraukiant draudimo sutarties, jei transporto priemonė nebus nenaudojama ilgiau nei mėnesį.

Tokiu atveju, transporto priemonė bus laikoma apdrausta, bet apsauga pagal sutartį bus laikoma sustabdyta. Nusprendus vėl grįžti į gatves teks draudikams pateikti prašymą ir draudimo apsauga atstatoma pilna apimtimi.

Taip vairuotojai galės turėti galiojančią draudimo sutartį, nesijaudinti dėl motociklo ar automobilio išregistravimo ir išvengti draudimo įmokų.

Tačiau taupymo planas gali nepavykti. „Jei draudimo sutarties galiojimas laikinai stabdomas, draudimo įmoka gali būti perskaičiuojama“, – įspėjo T.Nenartavičius.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.