„Regitra“ atskleidė vairuotojo pažymėjimų pardavėjų suktybes

Portalo Lrytas.lt paviešinta istorija apie Vladimirą Ivanovą, internete viešai pasiskelbusį, kad pardavinėja tikrus, galiojančius vairuotojų pažymėjimus, įžiebė diskusiją, ar tai tikrai įmanoma.

Stebėjimo kameros "Regitros" automobiliuose atsirado po to, kai įkliuvo nesąžiningas egzaminuotojas.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Stebėjimo kameros "Regitros" automobiliuose atsirado po to, kai įkliuvo nesąžiningas egzaminuotojas.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Jan 15, 2015, 1:09 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 12:29 AM

Tačiau „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas užtikrino, kad nėra jokio pagrindo tikėti vaikino pažadais.

„Kiek tokių skelbimų yra buvę, nė vienas iki šiol nepasitvirtino“, - tikino jis.

Nesąžiningas egzaminuotojas prarado darbą

Pasak pašnekovo, įmonė sukčiavimų netoleruoja ir teisės vairuoti nusipirkti per tarpininkus ar už kyšius negalima.

Kaip vienintelį egzaminuotojo korupcijos atvejį S.Šuminas prisiminė, kad prieš septynerius metus Biržuose buvo papirktas teorijos egzamino vykdytojas. Jis po bylos tyrimo buvo atleistas iš darbo.

Po šio atvejo „Regitros“ padaliniuose atsirado kameros – jomis filmuojama ir teorinių egzaminų patalpa, ir praktiniai egzaminai automobilyje.

Visų įrašų neperžiūri

S.Šuminas sutiko, kad nesąžiningų darbuotojų gali pasitaikyti, tačiau, anot jo, sukčiautojai būtų labai greitai išaiškinti.

„Jei žmogus linkęs daryti kiaulystę, jis gal taip ir padarys. „Regitroje“ turime apie 100 automobilių, su kiekvienu iš jų per dieną pravažiuojami 8 egzaminai, taigi turime apie 800 egzaminų per dieną.

Visų įrašų peržiūrėti neįmanoma. Bet turime tvarką, pagal kurią peržiūrima dalis įrašų“, - tvirtino jis.

Padirbti pažymėjimai plaukia iš užsienio

Visai kitokia padėtis su padirbtais vairuotojo pažymėjimais – su jais „Regitra“ susiduria kasdien.

Padirbti dokumentai jokios teisinės galios neturi – padarius avariją ar įkliuvus pareigūnams tokio pažymėjimo turėtojas atsakytų taip pat, kaip ir kiti teisės vairuoti neturintys žmonės. Tačiau vis dar pasitaiko lietuvių, kurie susigundo tokia preke.

„Mūsų piliečiai pakeičia pažymėjimus užsienio šalyse, kaip privaloma ten gyvenant, o tos šalys juos siunčia mums. Gauname daug suklastotų, nors pastaruoju metu jų vis mažėja“, - pasakojo S.Šuminas.

Kasmet apie tūkstantis lietuvių pasikeičia vairuotojo pažymėjimus užsienyje, tarp jų pasitaiko kelios dešimtys klastočių.

Klastotėse – kitas veidas

Suklastoti vairuotojo pažymėjimai dažniausiai plaukia iš valstybių, kuriose gyvena daugiausiai lietuvių emigrantų – Didžiosios Britanijos, Vokietijos, bei pietinių Europos valstybių, kur dokumentai dažnai tikrinami atsainiai.

S.Šuminas neslėpė, kad skelbimai apie parduodamus lietuviškus pažymėjimus buvo ne kartą pasirodę britų spaudoje.

Pasak jo, suklastotas vairuotojo pažymėjimas nepadės ir užsienyje, nes Europoje veikia sistema „Eucaris“, kurioje pakanka įvesti asmens kodą bei pažymėjimo numerį ir sistema iš karto parodo atsakymą, ar pažymėjimas tikras.

Tačiau sukčiai sugalvojo ir kaip apeiti šią sistemą, mat joje nerodoma asmens nuotrauka.

„Dažnai klastojama asmenybė – tik nuotrauka pakeičiama, o asmens duomenys lieka tie patys“, - įspėjo specialistas.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.