Neturite bilieto? Sugraudinkite kontrolierių

Ar nustebtumėte, jei ką tik ašarojęs, kad sunku gyventi be kojos, autobuso keleivis išlipęs pasileistų bėgti? Viešojo transporto kontrolieriai tokių vaizdų mato dažnai ir žino būdų, kaip apgavikus pergudrauti. Tačiau kontrolieriai būna ir atlaidūs.

Vos tik kontrolierės įlipa į troleibusą, užblokuojami visi komposteriai.
Vos tik kontrolierės įlipa į troleibusą, užblokuojami visi komposteriai.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Feb 14, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 5:50 AM

Kauno viešajame transporte kontrolieriai per dieną pagauna po 25 ar daugiau žmonių, neturinčių bilietų.

Daugiausia vadinamųjų zuikių pasitaiko kiekvieno mėnesio pradžioje, nes gyventojai pamiršta papildyti elektroninius bilietus.

Taip pat daug norinčiųjų nemokamai pasivažinėti kontrolieriai sučiumpa pirmomis savaitės dienomis. Pasiteisinimų, kodėl važiuoja be bilieto, būna ir graudžių, ir labai juokingų.

Turėjo itin daug darbo

Darbo dienomis Kaune dirba 15 kontrolierių bei 7 vairuotojai, atliekantys ir apsaugininkų darbą. Savaitgaliais ir švenčių dienomis kauniečius kontroliuoja 9 žmonės.

Prieš tris mėnesius Kauno viešojo transporto keleivius kontroliuoti pradėjusios bendrovės „Dorsimus“ Kauno padalinio vadovas Algis Navickas sakė, kad mažiausiai keleivių, neturinčių bilietų, pasitaiko savaitgaliais. Daugiausia „zuikių“ pavyksta pagauti pirmomis savaitės dienomis.

Bandančius važiuoti nemokamai kauniečius kontrolieriai suskaičiuoja kas tris dienas ir jų būna apie 63–70.

Vien antrąjį vasario antradienį pričiuptas 41 bilieto neturėjęs keleivis.

Ir keikė, ir atsiprašinėjo

Vasario 10-ąją nuo 5 valandos 30 minučių iki 23 valandos darbavosi kontrolierės Erika Šlekaitytė, Rasa Gricienė ir Andrius Žemaitis. Jų darbą stebėjo ir „Laikinosios sostinės“ žurnalistai.

Rytas prasidėjo nuo to, kad Tvirtovės alėjoje, „Archyvo“ stotelėje, kontrolierės sustabdė autobusą, kuriame važiavo du bilietų neturintys asmenys.

36 metų vyras, apsirengęs sportiniu kostiumu, nė nebandė slėpti, kad bilieto neturi, ir kontrolieres apipylė keiksmais. Tik padedant saugos darbuotojui, „erelis“ persėdo į kontrolierių autobusą. Kadangi neturėjo asmens dokumento, jį teko gabenti į policijos nuovadą.

Tame pačiame autobuse važiavo ir pagyvenusi moteris, kuri naudojosi lengvatiniu bilietu. Tačiau neturėjo nei dokumento, kuris suteikia teisę naudotis pigesniu bilietu, nei jokio savo asmens dokumento. Tokiais atvejais keleiviai taip pat vežami į policiją. Kaunietė mandagiai ir klusniai klausė, ką jai reikia daryti, ir atsiprašinėjo.

Abu kauniečiai buvo nugabenti į Vilijampolės policijos nuovadą.

Pasiteisinimai – panašūs

Vėliau jau Savanorių prospekte, stotelėje „Ortopedijos technika“, iš troleibuso teko išlaipinti taip pat 36 metų vyrą.

Nešvariai apsirengęs pamuštu paakiu keleivis sėdėdamas kontrolierių autobuse skundėsi, kad atvyko iš Marijampolės rajono pas draugus. Jį esą kažkas sumušė, atėmė pinigus ir telefoną. Todėl bilieto jis ir neįsigijo.

Mariumi Jankausku prisistačiusiam vyrui, turėjusiam asmens dokumentą, buvo surašytas pažeidimo protokolas, keleivis įpareigotas sumokėti 8 eurų baudą.

Keliems keleiviams kontrolierės baudų neskyrė, nes šie sutiko įsigyti bilietus viešajame transporte.

Keleivius tenka ir tramdyti

„Visi šie atvejai – tipiški pavyzdžiai, su kuo tenka susidurti. Moteris – rami, inteligentiška, elgėsi pagarbiai. Vyras – įžūlus, besikeikiantis, išgerti mėgstantis, besiteisinantis, kad yra nekaltas“, – sakė kontrolierės.

10 metų kontroliere dirbanti R.Gricienė ir dvejus metus kauniečius kontroliuojanti E.Šlekaitytė sakė, kad jų darbe svarbu išmanyti žmonių psichologiją.

„Neretai sulaukiame kandžių replikų. Būna, kad keleiviai tikina, jog neturime teisės prašyti parodyti bilietus, ar mus iškoneveikia. Tada svarbiausia susitvardyti. Kai atsakai ramiai, pajuokauji, „zuikiai“ nusiramina“, – sakė E.Šlekaitytė.

Kad kontrolieriams būtų saugiau dirbti, juos lydi vairuotojas – apsaugos darbuotojas. Antradienį moteris lydėjęs A.Žemaitis sakė, kad jam per 10 darbo metų ne kartą yra tekę tramdyti „zuikius“. Dažniausiai tai būna išgėrę kauniečiai. Kartą ar du per savaitę būna atvejų, kai tenka į pagalbą kviesti pareigūnus.

„Policijos pažeidėjai dar bijo, išgirdę, kad kviesime pareigūnus, dažniausiai nusiramina. Tačiau kartais tenka juos atiduoti į policininkų rankas“, – sakė A.Žemaitis.

Senjoras bandė pabėgti

„Zuikiai“ būna įvairiausio amžiaus. Jie elgiasi taip pat skirtingai.

E.Šlekaitytė prisiminė vieną ją nustebinusį nutikimą. Troleibusu važiavo pagyvenęs vyras, neturėjęs bilieto. Jis aiškino, kad yra neįgalus – neturi kojos.

Tačiau išlipęs iš troleibuso pasileido bėgti. Kontrolierė, supykusi dėl įžūlaus senjoro elgesio, nusprendė jį pasivyti. Pribėgusi kyštelėjo jam koją.

„Vyras pargriuvo ir susimušė koją, kurios neva neturėjo. Bet dėl to nepyko. Dabar, kai sutinku jį troleibuse, jis iš tolo moja ir pats linksmai prisimena aną nutikimą“, – pasakojo paramediciną studijuojanti ir kontroliere dirbanti kaunietė.

Pinigus išleido gėlėms

Jos kolegė R.Gricienė tikino, kad „zuikių“ amžius pastaruoju metu pasikeitė.

„Anksčiau nemokamai mėgdavo važinėti studentai. Dabar jie dažniausiai turi lengvatinius bilietus. Nuo to laiko, kai įlipti į viešąjį transportą Kaune galima tik per priekines duris, „zuikių“ mažiau. Dažniau be bilietų važiuoja į benamius panašūs kauniečiai“, – sakė moteris.

Tačiau yra ir tokių keleivių, kurie bilietų neturi nuolat. Juos kontrolierė atpažįsta, skiria baudas, tačiau šie elgesio nekeičia.

Nemokamai važinėti norintys kauniečiai teisinasi įvairiai. Dažniausiai sako, kad neturi pinigų, kad pamiršo pažymėti ar papildyti elektroninį bilietą.

„Kartą jo neturėjęs vaikinas teisinosi, kad vyksta į pasimatymą. Merginai už paskutinius pinigus nupirko gėlių ir labai mandagiai atsiprašinėjo. Jį užjautė ir greta sėdėjusios keleivės. Nejaugi galima elgtis beširdiškai? „Zuikiui" teko atleisti“, – prisiminė E.Šlekaitytė.

Keleiviai vis dažniau vengia mokėti už kelionę

2013 metų gruodį kauniečiams, neturėjusiems bilietų viešajame transporte, buvo surašyta 340 administracinės teisės pažeidimo protokolų. 2014-ųjų gruodį – 670.

2014 metų sausį 363, šių metų sausį 773.

Dažniausiai žmonės baudžiami už tai, kad važiuoja naudodamiesi lengvatiniu bilietu, bet neturi asmens dokumento, įrodančio teisę į transporto lengvatą. Už tai skiriama 5–11 eurų bauda.

Taip pat keleiviai būna nesuaktyvinę ar nepapildę elektroninių bilietų, kartais yra pasibaigęs tokių bilietų galiojimo laikas.

Tai prilygsta pažeidimui ir gresia 17–28 eurų bauda.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.