Gera žinia emigrantams: nebereiks grįžti dėl techninės apžiūros

Po aktyvių diskusijų, kokie techninės apžiūros dokumentai turėtų būti pripažįstami Lietuvoje, šiandien Seimas pagaliau paskelbė verdiktą.

Seimas patvirtino – Lietuvoje bus pripažįstamos užsienyje atliktos techninės apžiūros.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimas patvirtino – Lietuvoje bus pripažįstamos užsienyje atliktos techninės apžiūros.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 7, 2015, 1:42 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 4:24 PM

Priėmęs Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisas dėl ne Lietuvoje atliktų automobilių techninių apžiūrų pripažinimo, Seimas įteisino – kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse atlikta automobilių techninė apžiūra turės būti pripažinta galiojančia ir Lietuvoje.

Tai itin aktualu verslininkams bei emigrantams, vykstantiems į užsienį su savo automobiliu.

Įstatyme įtvirtinta, kad Lietuvoje registruotų motorinių transporto priemonių ir priekabų valdytojai privalo šias transporto priemones pateikti privalomajai techninei apžiūrai susisiekimo ministro ar jo įgaliotos institucijos nustatyta tvarka.

Europos ekonominės erdvės šalyse atlikta Lietuvoje registruotų motorinių transporto priemonių ir priekabų privalomoji techninė apžiūra pripažįstama galiojanti susisiekimo ministro ar jo įgaliotos institucijos nustatytomis sąlygomis ir tvarka.

Šios sąlygos turės būti paruoštos iki įstatymo pataisos įsigaliojimo pradžios – liepos 1 dienos.

Pataisos taip pat atvėrė galimybes daugiau įmonių prisijungti prie techninių apžiūrų atlikimo rinkos.

Nustatyta, kad privalomąsias technines apžiūras ir technines ekspertizes atlieka įmonės, kurioms suteikta teisė verstis šia veikla.

Privalomąsias technines apžiūras atliekančios įmonės turi būti akredituotos kaip A tipo kontrolės įstaigos pagal tarptautinį standartą „LST EN ISO/IEC 17020 Atitikties įvertinimas. Reikalavimai, keliami įvairių tipų kontrolės įstaigų veiklai (ISO/IEC 17020)“.

Įstatymo pataisas inicijavęs Seimo frakcijos Tvarka ir teisingumas seniūnas Petras Gražulis mano, kad jos leis liberalizuoti ir atpiginti privalomas technines apžiūras.

„Jos užkirs kelią privalomų techninių apžiūrų paslaugų monopolijai ir suteiks teisę privalomąsias technines apžiūras atlikti akredituotoms įmonėms.

Dabartinis teisinis reguliavimas nesuteikia vartotojams teisės patiems pasirinkti įmones, kurios galėtų atlikti privalomas technines apžiūras, taip yra užkertamas kelias paslaugų konkurencijai“, – sako P. Gražulis.

Pasak jo, pataisos taip pat numato galimybę kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse atliktą automobilių techninę apžiūrą pripažinti galiojančia ir Lietuvoje.

„Šiuo metu, Lietuvos piliečiams ilgesnį laiką esant kitose ES valstybėse narėse ir pasibaigus jų eksploatuojamos transporto priemonės Lietuvoje išduotiems privalomos techninės apžiūros dokumentų galiojimo laikui, Lietuvos piliečiai, neturėdami galimybės atlikti privalomą techninę apžiūrą toje ES šalyje, kurioje tuo metu gyvena, yra priversti grįžti į Lietuvą tik tam, kad šią procedūrą atliktų Lietuvoje.

Lietuva yra ES narė, todėl vairuotojai privalo turėti galimybę atlikti privalomą techninę apžiūrą visose ES valstybėse, ir ši apžiūra privalo būti pripažinta Lietuvoje“, – sakė P.Gražulis.

Įstatymo pataisos priimtos vienbalsiai balsavus 85 Seimo nariams. Jos įsigalios šių metų liepos 1 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.