Vairuotojus po medikų kabinetus vaiko sovietmečio šmėklos

Skirti kelias valandas kelionei į kitą miesto galą, ar gauti pažymą elektroniniu būdu – toks pasirinkimo variantai laukia vairuotojų, norinčių pasikeisti vairuotojo pažymėjimą.

Vairuotojai neretai pažymų į psichikos centrus vyksta patys.<br>V. Balkūno nuotr.
Vairuotojai neretai pažymų į psichikos centrus vyksta patys.<br>V. Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Jun 18, 2015, 8:13 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 11:45 AM

Tiesa, pasirinkimo laisvės čia nedaug, mat tai, ar jums teks pažymos vykti pačiam priklauso nuo to, kurios iš miesto gydymo įstaigų pacientų sąraše esate.

Kompiuterių amžiuje – bėgte pažymos

Vairuotojai, norintys pasikeisti savo vairuotojo pažymėjimus ar atsiimti naujus, gerokai nustemba – mat vieni iš savo gydytojų išgirsta reikalavimą vykti Vilniaus priklausomybės ligų centrą ar kitą psichikos sveiktos centrą ir gauti pažymą apie buvimą priklausomybės ligų įskaitoje, o kitiems užtenka apsilankyti pas savo šeimos gydytoją.

Naujienų portalui lrytas.lt pradėjus domėtis, kodėl kompiuterių amžiuje vienos įstaigos gainioja savo pacientus po visą sostinę, o kitos išsprendžia šį klausimą vietoje ir per labai trumpą laiką, paaiškėjo, kad problemų kelia tai, jog ne visos jos turi sutartis su minėtas pažymas išduodančiais centrais.

Pažyma – per porą valandų

Vilniaus priklausomybės ligų centro (VPLC) Vadovas Emilis Subata apie situaciją sakė: „Pažymas, kurios reikalingos norintiems gauti vairuotojo pažymėjimą ar leidimą ginklui, išduoda psichikos sveikatos centrai.

Narkologijos priežiūros įstatymo 19 straipsnis numato, kad šie centrai turi vesti tam tikrą narkologinę įskaitą ir būtent jie išduoda pažymas apie tai, ar šioje įskaitoje žmogus yra ar jo nėra.

Anot E.Subatos, VPLC išduoda minėtas pažymas tik tuo atveju, jei žmogus nori tokį dokumentą pristatyti į kokią nors gydymo įstaigą, ar kitą instituciją.

„Jei imate pažymą iš ligoninės, kad gydėtės, tai ši situacija analogiška. Pažymas, kurių reikia vairuotojo pažymėjimui ar ginklui gauti išduoda poliklinikos ar pirminiai sveikatos priežiūros centrai.

Su daugeliu savivaldybėms priklausančių poliklinikų ir privačiomis turime sudarę sutartis, tad gauname iš jų užklausas, į kurias atsakome per porą valandų“, – sakė pašnekovas.

Gydytojai žino ne viską

Pašnekovas akcentavo, kad šeimos gydytojas gali ir nežinoti, ar žmogus gydosi nuo priklausomybės narkotikams ar alkoholiui, tuomet ir domisi siųsdami elektroninę užklausą VPLC. Tiesa, norintys gauti vairuotojo pažymėjimą pildo vadinamąją deklaraciją, kad jis per paskutinius penkis metus nuo minėtų ligų nesigydė

Tokia duomenų patikra, ar besikreipiantysis gydėsi minėtus sutrikimus anksčiau kainuoja ir ši suma įtraukiama į bendrą vairuotojų medicininio patikrinimo kainą. Vėliau gydymo įstaigos už minėtų išvadų siuntimą perveda tam tikrą sumą VPLC.

„Vairuotojams patiems pas mus vykti nereikia. Turime sutartis su daugeliu pirminių sveikatos priežiūros centrų, kuriuose dirba ir šeimos gydytojai“, – apie kalbėjo VPLC vadovas.

Nesibaigęs sovietmetis

„Per „Valdžios vartus“ žmogus gali pasižiūrėti į duomenis, kurie gaunami iš Valstybinės ligonių kasų duomenų bazės.

Tai duomenys apie asmens gautas sveikatos paslaugas. Mūsų centras, kaip ir kiti keturi priklausomybių centrai yra biudžetinės įstaigos ir jei asmuo priklausomybę gydėsi pas mus stacionare, tai šioje duomenų apie jį informacijos nebus. Pats žmogus taip pat nematys įrašo, kad gydėsi pas mus“, – komentavo situaciją E.Subata.

Pasak jo, tik kai kuriais atvejais pacientų duomenys patenka į minėtas duomenų saugyklas. Į jas nepatenka abstinencijos gydymo ar Minesotos programos paslaugomis pasinaudoję pacientai.

„Tai nėra iki galo sureguliuotas klausimas, nes visa ši narkologinės įskaitos vedimo tvarka atėjusi iš sovietmečio ir kai kuriuose teisės aktuose, ypač, kuriais vadovaujasi policija, ji figūruoja.

Aktai atitinka praėjusį laikmetį, o juk šiandien žmogus gali gydytis kur nori – privačiose klinikos neatskleisdamas savo asmens tapatybės. Surinkti visą informaciją į vieną vietą ir gauti labai patikimą pažymą, kad jis nesigydė nei psichiatrijos, nei priklausomybės ligų, nei toksikologijos ligų skyriuose nėra lengva. Esama tam tikros painiavos.“

Tvarkos kuriamos ne pacientų naudai

Medicinos centro „Asmeda“ vadovė Lidija Joniškė teigė, kad paprastai pacientai niekur patys nevyksta, jie užpildo reikiamus dokumentus ir įstaigos specialistai surenka reikalingas pažymas.

„Pažymų gavimas netrunka ilgai ir paprastai pacientams laukti nereikia ir nereikia lakstyti iš vienos įstaigos į kitą. Vairuotojų sveikatos patikrinimas mūsų centre yra panaši kaip ir kitose Vilniaus gydymo įstaigose – 17 eurų. Valstybinių poliklinikų kainos skiriasi, nes jas nustato ligonių kasos“, – kalbėjo pašnekovė ir pridūrė, kad norint gauti kokį nors dokumentą valstybinėje įstaigoje reikia nemažai laiko.

„Kartais norint gauti kokio nors tyrimo kopiją esi siunčiamas į raštinę, kur pildai prašymą, o jie per tam tikrą dienų laiką pažada atsakyti, ar tą kopiją padaryti galima“, – kalbėjo L.Joniškė.

Pasak pašnekovės, dažnai iš pacientų išgirstanti, kad valstybinės įstaigos kuria įvairias tvarkas ir metodikas, bet retai kada galvojama, ką galima padaryti, kad žmogui būtų lengviau ir paprasčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.