Emigrantui šokas: britiškas vairuotojo pažymėjimas – šiukšlė?

Profesionalus vairuotojas Arūnas Baublys po dešimtmečio, praleisto Didžiojoje Britanijoje, nusprendė grįžti į Lietuvą. 

A.Baublį apstulbino „Regitros“ darbuotojų pareiškimas, kad profesionalaus vairuotojo pažymėjimas, išduotas Didžiojoje Britanijoje, Lietuvoje negalioja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Baublį apstulbino „Regitros“ darbuotojų pareiškimas, kad profesionalaus vairuotojo pažymėjimas, išduotas Didžiojoje Britanijoje, Lietuvoje negalioja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Baublį apstulbino „Regitros“ darbuotojų pareiškimas, kad profesionalaus vairuotojo pažymėjimas, išduotas Didžiojoje Britanijoje, Lietuvoje negalioja.
A.Baublį apstulbino „Regitros“ darbuotojų pareiškimas, kad profesionalaus vairuotojo pažymėjimas, išduotas Didžiojoje Britanijoje, Lietuvoje negalioja.
Daugiau nuotraukų (2)

Ilona Steponėnė („Lietuvos rytas“)

Jul 13, 2015, 11:03 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 1:30 PM

Tačiau vos pradėjęs tvarkytis dokumentus jis sulaukė nemalonios staigmenos.

Nuėjęs pasikeisti britiško vairuotojo pažymėjimo į lietuvišką, Vilniuje, A.Juozapavičiaus gatvėje įsikūrusiame „Regitros“ biure, A.Baublys išgirdo, kad pažymėjimas negalioja ir jo pakeisti į lietuvišką esą neįmanoma.

Vyrui buvo pasakyta, jog teks iš naujo laikyti egzaminus, kad gautų jau turimas kategorijas – ne tik lengvajam automobiliui vairuoti skirtą B, bet ir B1, BE, krovininiams automobiliams vairuoti reikalingas C, CE, C1E bei autobusams skirtas D, DE ir D1E.

„Tiek metų praleidus Anglijoje pagalvojau, kad jau užteks, noriu grįžti namo. Galvojau, susirasiu čia darbą, vėl dirbsiu vairuotoju.

Man pasakė: „angliškos teisės – ne dokumentas“ ir pasiūlė laikyti visus vairavimo egzaminus iš naujo. Nesvarbu, kad vairuotoju dirbau daug metų, yra įrašai darbo knygelėje“, – stebėjosi nevilties apimtas vyras.  

Pateko į aklavietę

49 metų A.Baublys teisę vairuoti įgijo dar sovietmečiu. 1984 metais jis išlaikė B kategorijos egzaminus, o vėliau gavo ir vilkiko bei autobuso vairuotojo pažymėjimą.

Sovietinį vairuotojo pažymėjimą į lietuvišką vyras pasikeitė 1996-aisiais, o dar po dešimtmečio išvykęs dirbti į Didžiąją Britaniją ten dokumentą iškeitė į vietinį.

„Ten vairuotojo pažymėjimą pasikeičiau be jokių problemų. O čia to padaryti neįmanoma – pasirodo, nėra išlikę duomenų, kad buvau egzaminus išlaikęs Lietuvoje“, – pasakojo A.Baublys.

Nuvykęs į kitą „Regitros“ skyrių sostinės Lentvario gatvėje jis išgirdo tą patį – esą jo pažymėjimo pakeisti negalima ir pagelbėtų tik policijos duomenų išrašas, kad jo lietuviškas vairuotojo pažymėjimas tikrai egzistavo.

Iš Varėnos kilęs A.Baublys kreipėsi į Alytaus apskrities VPK kelių policiją, tačiau atsakymas jį dar labiau suglumino.

Jame buvo tvirtinama, kad 1996 metų bylos buvo sunaikintos dar 2008-aisiais, todėl policija jokių duomenų apie A.Baubliui išduotą vairuotojo pažymėjimą pateikti nebegali.

Atsidūręs aklavietėje A.Baublys buvo pasiruošęs teisybės ieškoti net D.Britanijos ambasadoje. „Aš tik norėjau grįžti į Lietuvą, namo. Negi dabar dėl šito turėsiu vėl važiuoti į Londoną? Išsilaikyti visų kategorijų egzaminus kainuotų didžiulius pinigus“, – svarstė jis.

Rūpesčių neturėtų būti

Tačiau „Regitros“ Egzaminų metodikos skyriaus vadovas Saulius Ščiuplys patikino, kad britiški, kaip ir kitų ES šalių, vairuotojo pažymėjimai Lietuvoje keičiami be jokių problemų ar papildomų sąlygų.

Pasak specialisto, tokį pažymėjimą galima pasikeisti lygiai taip pat kaip pasibaigusio galiojimo ar pamestą lietuvišką – tereikia atvykti į „Regitros“ padalinį, turėti galiojančią sveikatos pažymą, asmens dokumentą ir susimokėti už naujo pažymėjimo išdavimą.

„Kitose Europos Sąjungos valstybėse narėse išduoti vairuotojo pažymėjimai Lietuvoje yra keičiami be egzaminų“, – pabrėžė jis.  

Ilgiau pažymėjimo išdavimas užtrunka tik tuo atveju, jei užsieninio dokumento galiojimo laikas pasibaigęs. Bet ir tuomet, pasak S.Ščiuplio, jie yra keičiami, tik kiek ilgiau užtrunka, kol „Regitra“ susisiekia su užsienio valstybe ir patikrina, ar žmogui neatimta teisė vairuoti.

Išgelbėjo atkaklumas

Bet ir šioje sistemoje įsivelia klaidų. Paaiškėjo, kad nepasidavęs „Regitros“ darbuotojų paliepimui iš naujo laikyti egzaminus A.Baublys išties buvo teisus.

Išnagrinėjęs grįžusio emigranto situaciją S.Ščiuplys pripažino, kad vyras vis dėlto gaus lietuvišką vairuotojo pažymėjimą be jokių papildomų egzaminų.

„Kadangi Jungtinės Karalystės vairuotojo pažymėjimas buvo išduotas lietuviško pažymėjimo pagrindu, o jo duomenys Kelių transporto vairuotojų registre nepilni, buvo nuspręsta patikslinti Lietuvoje išduoto vairuotojo pažymėjimo duomenis“, – aiškino S.Ščiuplys.

Jis pripažino, kad darbuotojams nederėjo sakyti žmogui tokių dalykų, kaip kad jo turimas vairuotojo pažymėjimas yra ne dokumentas.

„Kad reikėtų iš naujo laikyti egzaminus, vairuotojo pažymėjimas turėtų būti pripažintas niekiniu. Tai – kraštutinis atvejis, – tvirtino S.Ščiuplys. – Būna atvejų, kad lietuviai D.Britanijoje būna pasikeitę pažymėjimą, pateikę suklastotą lietuvišką, bet policijos registre duomenys išlieka.

Informacijos neturėjimas – dar ne įrodymas, kad žmogus nebuvo išlaikęs egzaminų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.