23 nelaimės nepamokė: kieme įstrigę vairuotojai neranda išeities

Prieš devynerius metus Žirmūnų gatvės daugiabutyje plykstelėjęs gaisras nusinešė šešių žmonių gyvybę, nes ugniagesiai negalėjo privažiuoti prie namo. Dabar namas vėl aplipęs automobiliais.

Kieme ir gatvėje šalia net 23 kartus degusio Žirmūnų gatvės 93-iojo daugiabučio namo pilna automobilių.<br>D.Umbraso nuotr.
Kieme ir gatvėje šalia net 23 kartus degusio Žirmūnų gatvės 93-iojo daugiabučio namo pilna automobilių.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 26, 2016, 10:13 AM, atnaujinta May 31, 2017, 12:51 PM

„Jei, neduokdie, vėl kiltų gaisras, tektų šokinėti per langus kaip tada“, – atsiduso 2007 metų kovo 11-osios nelaimę prisiminusi Jolanta.

Žirmūnų gatvės 93-iajame name įsiplieskusio gaisro pasekmės nebūtų buvusios tokios skaudžios, jei ne gyventojų automobiliai.

Tačiau dabar gaisrininkų technika ne tik neprivažiuotų prie degančio pastato – ji įstrigtų įvažiuodama į kiemus, nes juose automobiliai statomi iš dviejų pusių.

Net padangas supjausto

„Gyventojai mėgina kovoti su mašinomis, ant šaligatvių sudėdami gelžbetoninius blokus, tačiau atsiranda gudručių, kurie mašinas numeta tiesiog važiuojamojoje dalyje, nors kitoje pusėje jau stovi automobiliai“, – stebėjosi Jolanta.

Tarpas lieka toks siauras, kad pro jį vos pralenda lengvasis automobilis.

Sunkiasvorei technikai šios vietos nepavyktų įveikti.

Jolanta pasakojo, kad gyventojai bandė su tokiais nedrausmingais vairuotojais kovoti net pjaustydami automobilių padangas, tačiau viskas veltui.

„Galbūt ir patys esame kalti. Užuot vilkę blokus ir krovę juos ant šaligatvių, geriau būtume surinkę pinigų ir paplatinę aikšteles. Bet tai niekam nerūpi“, – kalbėjo Žirmūnų gatvės 93-iajame name gyvenanti Jolanta.

Aikštelė paplatinta tik prie vieno daugiabučio, o prie Žirmūnų gatvės 93-iojo namo niekas nepasikeitę.

Ženklas nedaug gelbėja

Praėjusiais metais Vilniaus apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba su savivaldybe įrengė informacinį skydą, kuris kartu su kelio ženklu „Stovėti draudžiama“ pastatytas prie ne kartą degusio daugiabučio.

Taip nurodyta vieta, kuri turi būti neužstatyta, kad kilus gaisrui galėtų privažiuoti gaisrinė technika.

Šios vietos gyventojai neužstato, tačiau automobilius palieka ant vejos kitapus ženklo. Tai liudija mašinų ratų išmaltas purvynas.

Todėl ugniagesiai prie namo vis tiek neprivažiuotų.

Kaip ir iš kitos daugiabučio pusės, kur automobilių daugybė net dieną. Čia jie statomi taip pat ant buvusios vejos.

Problema – vis ta pati

„Kituose rajonuose padėtis ne ką geresnė. Tuo labiau kad per metus Vilniaus daugiabučiuose tenka gesinti per 300 gaisrų“, – sakė Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Rimantas Steponavičius.

Todėl prie gyvenamųjų namų turėtų būti įrengta ne mažiau kaip 20 informacinių skydų su kelio ženklu „Stovėti draudžiama“.

Žirmūnų gatvės 93-iajame daugiabutyje per dešimtmetį buvo kilę net 23 gaisrai.

R.Steponavičius sakė, kad skubėdami į pagalbą šio namo gyventojams ugniagesiai kaskart susidurdavo su ta pačia problema: jie negalėdavo privažiuoti prie gaisro židinio, nes trukdydavo prie namo stovintys automobiliai. 

Padegėjo bylą sudaro 16 tomų

Tragišką gaisrą Žirmūnų gatvės daugiabutyje 2007-ųjų kovo 11 dieną sukėlęs 39 metų Artūras Dailidė kovą stojo prieš teismą.

Liepsnoms apėmus devynių aukštų daugiabutį, žuvo 6 žmonės. Vieni jų sudegė įkalinti degančiuose butuose, kiti iššoko per langus ir užsimušė.

Dar 22 gyventojai, tarp kurių 9 nepilnamečiai, apsinuodijo dūmais arba susižalojo gelbėdamiesi iš ugnies gniaužtų.

Prokuratūra A.Dailidei pareiškė kaltinimus dėl itin žiauraus šešių žmonių nužudymo visuomenei pavojingu būdu ir svetimo turto sunaikinimo.

Bylos duomenimis, apie 5 valandą ryto būdamas neblaivus šeštame namo aukšte jis padegė bendrajame koridoriuje stovintį fotelį.

Ankstų šventinės dienos rytą ugnis gyventojų nepažadino, todėl greitai išplito į viršutinius namo aukštus. Gesinant gaisrą vandeniu buvo užlieti žemesniuose aukštuose esantys butai. Kai kurie butai sudegė visiškai. Padegėjas iš viso padarė mažiausiai 82 tūkst. eurų žalą.

Kad namas buvo padegtas, paaiškėjo netrukus po nelaimės, tačiau kas tai padarė, nepavyko nustatyti keletą metų. Padegėjo ieškojo ir policijos, ir Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai.

Nors pareigūnai apklausė beveik 400 liudytojų, iki 2014 metų surasti įtariamojo jiems nepavyko.

Per tą laiką Žirmūnų gatvės 93-iojo namo gyventojus dar ne kartą iš miego prikėlė liepsnojančios butų durys. A.Dailidė buvo sulaikytas po eilinio gaisro – 2014 metų gruodį. Tąkart apsvaigęs nuo alkoholio A.Dailidė padegė pirmame aukšte šalia lifto sukrautus sendaikčius. Per šį gaisrą žmonės nenukentėjo, bet laiptinę vėl reikėjo remontuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.