18-mečio kelionė su „City Bee“: liko skolingas be kaltės

Vilniaus gatvėse matosi vis daugiau trumpalaikės automobilių nuomos „City Bee“ transporto priemonių.

Jaunas vairuotojas pats nesukėlė avarijos, bet 300 eurų turės sumokėti.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Jaunas vairuotojas pats nesukėlė avarijos, bet 300 eurų turės sumokėti.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2016, 10:52 PM, atnaujinta May 28, 2017, 8:36 AM

Bet ne visiems vairuotojams pasivažinėjimai šiais automobiliais baigiasi geruoju. Vilnietis Darius T. papasakojo jo 18-mečiam sūnui įvykusią nelaimę, dėl kurios nekaltas jaunuolis automobilių nuomos bendrovei turės sumokėti 300 eurų iš šeimos santaupų.

Vyras tvirtino nenorintis skųstis, bet jo sūnaus patirtis gali išgelbėti kitus jaunus vairuotojus, kurie pradeda pirmuosius finansinio raštingumo žingsnius.

Dariaus T. sūnus nesukėlė avarijos, bet liko skolingas 

„Yra tokia automobilių nuomos bendrovė „CityBee“. Nuo taško A iki taško B. Mano sūnus kelis kartus naudojosi, įrodinėdamas savo jaunatvišką išdidumą, kai negalėdavo pasiskolinti mano automobilio.

Vairuotojo pažymėjimą turi nuo pernai rudens, kai sukako 18-a. Aišku, pajamų neturi, nes dar nebaigė gimnazijos.

Pateko į kvailą situaciją, kai nebuvo kaltas, bet dabar „CityBee“ iš jo reikalauja sumokėti už automobilio remontą. Jeigu vairuojate savo automobilį ir esate apsidraudęs ne tik civiliniu draudimu, bet ir KASKO, tokia situacija nekeltų problemų.

Kažkokie vaikigaliai, jam važiuojant, parideno nuo kalvelės padangą (tokių pakelėse daugybė mėtosi), kuri atsitrenkė ir apgadino „CityBee“ automobilį (pabraižė sparną, nubraukė dažus).

Policija, suprantama, kaltininkų nerado (įvykiui užfiksuoti ir protokolui surašyti prireikė kažkur 6 valandų – bet tai jau atskira kalba). Ir štai lieka moksleivis su vairuotojo pažymėjimu ir eismo įvykiu.

Jis, aišku, galvoja, kad mokėdamas už „CityBee“ pasaugą yra visiškai apdraustas nuo tokių netikėtumų. Bet taip nėra. Eismo įvykio metu apgadinimai menki (auksarankiai sutvarkytų už kokį 100 eurų), tačiau „CityBee“ atkala sąskaitą: 300 eurų franšizė, kurią reikia apmokėti, kitaip užsiundys skolų išmušinėjimo gorilas.

Pamėginau aiškintis, tai už ką žmogus, nuomodamasis „CityBee automobilį, moka. Paaiškinimas su agentu buvo maždaug toks: skaitykit sutartį. Argumentai, kad mano asmeninis automobilis (iki kurio „CityBee“ drožiamiems miniukams gana toli ir kurio draudimo sąlygose yra numatyta, kad vairuos ir pirmus metus teises turintis vairuotojas) KASKO draudimo sąlygose turi perpus mažesnę franšizę, neveikia.

Tuomet mėginu aiškintis, kur tuomet yra logika – išnuomoti pajamų neturinčiam moksleiviui automobilį ir nė nesidomėti jo galimybėmis vykdyti finansinius įsipareigojimus.

Mano sūnaus atveju tai prilygtų greitajam kreditui, dėl kurio pernai rudenį tiek laužyta iečių Seime. Agentas nebuvo pajėgus atsakyti į mano klausimus, pasiūlė surašyti laišką (žadėjo, kad į jį atsakys atsakinga darbuotoja) ir kelis kartus įspėjo, kad jeigu sūnus nesumokės, jo imsis „Sergel“ (skolų kompanija).

Į laišką, aišku, jokio atsakymo negavau, dėl šventos ramybės sumokėsiu aš tam „CityBee“ 300 eurų (tegu springsta moksleivių tėvų pinigais), nes su skolų išmušinėjimo gibonais nenoriu turėti reikalų.

Noriu tik patarti, nesusidėkite su „CityBee“ ir patarkite savo vaikams su jais nesusidėti. Kiek man teko Europoje nuomotis automobilį, paprastai yra įšaldomas depozitas, kuris bėdos atveju garantuoja, kad klientas yra mokus.

Laikantis tokių paprastų ir civilizuotų taisyklių, mano sūnus nebūtų galėjęs naudotis „CityBee“ paslauga. Tačiau šiai įmonei Lietuvoje iki civilizuotų taisyklių dar tolokai.“

Į šį Dariaus T. pasakojimą atsakė „CityBee“ direktorius Aurimas Drūtys:

„CityBee“ imasi visų priemonių, kad naudojimasis paslauga būtų leidžiamas tik tiems vartotojams, kuriems vairuoti automobilį leidžia Lietuvoje galiojantys įstatymai (asmuo privalo būti pilnametis, turėti galiojantį vairuotojo pažymėjimą, sąskaitą banke ir aktyvuotą e.bankininkystę bei mokėjimo kortelę).

Nuo balandžio 1 d. „CityBee“ sistema buvo atnaujinta, o paslaugos naudojimosi politika griežtinama, tad dabar, norint pasinaudoti „CityBee“ paslaugomis, su vartotojo paskyra būtina susieti ir banko mokėjimų kortelę siekiant maksimaliai apsisaugoti nuo galimų sukčiavimo atvejų. Vartotojai, atsisakę tai padaryti, mūsų teikiama paslauga pasinaudoti nebegalės.

Norime akcentuoti, kad visi „CityBee“ automobiliai yra apdrausti KASKO draudimu. Jam taikoma besąlyginė draudimo išskaita, kuri sudaro 300 eurų.

Jeigu taikytume mažesnę išskaitą, paslaugų kaina stipriai išaugtų ir jos būtų neprieinamos didžiajai daliai „CityBee“ klientų.

„CityBee“ automobiliai, kuriais naudojasi bendrovės klientai, yra nauji, tad kaip ir kiekvieno automobilio, įsigyto automobilių salone, remontas atliekamas tik autorizuotuose servisuose siekiant užtikrinti kokybišką paslaugų suteikimą.

Apgailestaujame dėl įvykusio incidento ir džiaugiamės, kad nukentėjo tik „CityBee“ automobilis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.