Vilnietis apstulbo: „Regitra“ padirbėjo be jokio įspėjimo

Atšilus orams vilnietis Gintas planavo pirmą kartą po žiemos sėsti ant motociklo, bet jo laukė didelis nusivylimas. Pasirodo, jo motociklas buvo išregistruotas be jokio įspėjimo.

„Regitra“ transporto priemonių savininkams apie išregistravimą praneša tik po fakto.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
„Regitra“ transporto priemonių savininkams apie išregistravimą praneša tik po fakto.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Išregistravus transporto priemonę šeimininkas tai sužino tik po fakto.<br>flickr.com asociatyvi nuotr.
Išregistravus transporto priemonę šeimininkas tai sužino tik po fakto.<br>flickr.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ilona Steponėnė („Lietuvos rytas“)

2016-05-02 14:25, atnaujinta 2017-05-26 22:05

Vyras „Yamaha“ motociklą į garažą pastatė pernai spalio viduryje. Tada orų prognozė nebežadėjo tinkamų sąlygų važinėtis dviem ratais, be to, artėjo ir draudimo poliso galiojimo pabaiga.

Netikėta žinia

„Kai pasibaigė draudimas, motociklo registracija buvo automatiškai sustabdyta. Maniau, pavasarį vėl apsidrausiu ir toliau važinėsiu.

Bet kovą nebuvo progos išvažiuoti, o balandį atšalo, daug lijo. Pamaniau, kuriam laikui susistabdysiu registracijos galiojimą pats, kad galėčiau susitvarkyti formalumus, bet prisijungus prie „Regitros“ sistemos paaiškėjo, kad motociklas prieš dieną buvo išregistruotas. Negana to, pasibaigė ir techninės apžiūros galiojimas“, – pasakojo Gintas.

Jam pasirodė keista, kad „Regitra“ neįspėjo, jog artėja motociklo išregistravimo laikas. „Neabejoju, kad tokių kaip aš – daug. Pavasaris šįmet tikrai vėlavo, o per žiemą motociklais niekas nevažinėja. Įdomesni automobiliai irgi tik dabar pradeda lįsti iš garažų“, – įsitikinęs motociklininkas.

Jei Gintas būtų anksčiau pastebėjęs, kad artėja motociklo išregistravimo terminas ir techninės apžiūros galiojimo pabaiga, jis būtų galėjęs motociklą apdrausti, automatiškai atgauti motociklo registraciją ir nuvažiuoti atlikti techninės apžiūros.

Laukia išlaidos

Tačiau neapskaičiavęs laiko ir nesulaukęs jokio įspėjimo dabar motociklininkas turi nemažų rūpesčių. Jam reikia ne tik „Yamaha“ apdrausti, bet ir išsinuomoti priekabą, kad galėtų išregistruotą motociklą nuvežti į techninę apžiūrą.

Tik gavęs techninės apžiūros kortelę Gintas galės kreiptis į „Regitrą“, kad jo motociklas vėl būtų įregistruotas. Tai jam kainuos 7,53 eur, o automobilių savininkams kaina kiek didesnė ir siekia 10,14 eur.

Kaip aiškino, „Regitra“ atstovė Laimutė Užupė, automobilių ir motociklų išregistravimo tvarkos įmonė pati nesprendžia, ši tvarka griežtai išdėstyta teisės aktuose.

„Siekdama užtikrinti viešojo eismo saugumą, įmonė transporto priemones registruoja, jei galioja jų privalomoji techninė apžiūra ir jei jos apdraustos transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu.

Tais atvejais, kai registre esanti transporto priemonė neatitinka jai įstatymu nustatytų reikalavimų – negalioja jos privalomoji techninė apžiūra ar ji neapdrausta transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu, vadovaujantis teisės aktais, jos leidimas dalyvauti viešajame eisme stabdomas.

Informacija apie sustabdytą leidimą pranešama transporto priemonės valdytojui – paštu išsiunčiamas pranešimas. Pranešime nurodoma data, iki kurios turėtų būti atlikti įstatymu nustatyti reikalavimai“, – aiškino ji.

Vairuotojų rankose – pusė metų

Po to, kai automatiškai sustabdoma automobilio, motociklo, priekabos ar kitos transporto priemonės registracija, vairuotojas turi 180 dienų pašalinti tam trūkumui, dėl kurio registracija buvo sustabdyta – atlikti techninę apžiūrą arba įsigyti draudimo polisą. Tą padarius papildomai kreiptis į „Regitrą“ nereikia, registracija atgaunama automatiškai.

Kitas variantas, jei nevažinėti planuojate ilgiau nei pusmetį – sustabdyti registraciją pačiam iki trejų metų. Tai galima padaryti pateikus prašymą dėl leidimo sustabdymo transporto priemones registruojančiame „Regitros“ padalinyje arba per elektroninę transporto priemonių registravimo sistemą „Eketris“. Registracijos sustabdymas kainuoja 2,9 eur.

L.Užupė patarė pateikiant prašymą pasirinkti automatinį leidimo sustabdymo panaikinimą – tada transporto priemonės registracija bus automatiškai sugrąžinta vos apsidraudus ir atlikus techninę apžiūrą, nes nepasirinkus šio varianto teks dar kartą kreiptis į „Regitrą“ ir sumokėti dar 2,9 eur, kad registracija būtų sugrąžinta.

Svarsto pranešti

Jei vairuotojas nesikreipia dėl registracijos sustabdymo laikotarpio pratęsimo ir per 180 dienų nesusitvarko formalumų, dėl kurių ji buvo sustabdyta, transporto priemonė išregistruojama.

Kaip tvirtino L.Užupė, apie išregistravimą transporto priemonės valdytojui taip pat pranešama raštu.

„Gyventojų patogumui apie numatomą išregistravimą „Regitra“ planuoja pranešti ir papildomai, prieš pat transporto priemonės išregistravimą, tais atvejais, kai transporto priemonės valdytojas pageidaus gauti tokį pranešimą ir nurodys savo kontaktinius duomenis (el. paštą, telefono numerį)“, – tvirtino ji.

Norint vėl įregistruoti išregistruotą transporto priemonę, jos savininkas turi pasirūpinti draudimu bei technine apžiūra ir atvykti į bet kurį transporto priemones registruojantį „Regitros“ padalinį.

Jei išregistruotos transporto priemonės savininkas nepasikeitęs, ją naujai įregistruojant pačios transporto priemonės „Regitrai“ pateikti nereikia.

Tačiau jei savininkas pasikeitė, transporto priemonė turi būti pateikta jos tapatumo patikrinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.