Pareigūnai atskleidė keisčiausius vairuotojų pasiteisinimus: nei verkti, nei juoktis

„Paleiskite mane, nes vyras užmuš“, – keliuose budintiems pareigūnams tenka ne tik atstumti banknotus, bet ir atremti maldavimų laviną. Visuomenėje dar gajus požiūris, kad pažeidimus galima išpirkti.

Pareigūnai išgirsta pačių keisčiausių pasiteisinimų.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Pareigūnai išgirsta pačių keisčiausių pasiteisinimų.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
R.Voloskevičius ir A.Sakalauskas sakė, kad dažniausiai kyšių siūlo girti vairuotojai.
R.Voloskevičius ir A.Sakalauskas sakė, kad dažniausiai kyšių siūlo girti vairuotojai.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 4, 2017, 8:44 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 7:06 PM

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai šiais metais vairuotojams iškėlė penkias bylas dėl bandymo papirkti, pernai tokių tyrimų buvo 72, užpernai – 125. Tačiau realus kyšių siūlytojų skaičius gerokai didesnis.

Apie „patepimą“ užsimena daugelis pažeidėjų, bet bylą užsidirba tik maždaug vienas iš dešimties – kiti užsičiaupia išgirdę perspėjimą apie baudžiamąją atsakomybę.

„Kai kurie žmonės primygtinai siūlo pinigus net ir padarę smulkių pažeidimų.

Paskui problemų jiems atsiranda dešimteriopai“, – stebėjosi Kauno apskrities VPK vyriausieji patruliai Rytis Voloskevičius ir Audrius Sakalauskas. Eurus kiša diržų neprisisegę vairuotojai, gatvę neleistinoje vietoje perėję pėstieji.

Labiausiai bijojo vyro

R.Voloskevičiui per 22 metų darbo praktiką Patrulių rinktinėje viena įsimintiniausių pažeidėjų – 40 metų vairuotoja, pernai sustabdyta Sargėnuose.

Smarkiai apgirtusi moteris iškart puolė į ašaras. Labiausiai ji bijojo ne gėdos, ne didelės baudos ar suterštos biografijos, o savo sutuoktinio.

Vyras esą jos gyvos nepaliks, todėl jokiu būdu negalima rašyti protokolo!

Moteris bandė įbrukti į kišenę pareigūnui 500 eurų – jos neatvėsino jokie įspėjimai. Tačiau vairuotoja veltui mosavo kupiūromis.

Po ilgų ir nesėkmingų mėginimų jai teko vykti su pareigūnais į areštinę – buvo iškelta ne tik administracinė byla už vairavimą išgėrus, bet ir baudžiamoji byla dėl papirkinėjimo.

Už bandymą papirkti pareigūnus numatyta bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki 5 metų. Jei kyšis viršytų 9,7 tūkst. eurų – iki 7 metų.

Siūlė ir būsto remontą

2016 metais A.Sakalauskas sulaukė ir neįprasto siūlymo – Vilijampolėje prie vairo nutvertas neblaivus dažytojas pareiškė suremontuosiąs pareigūnui butą.

A.Sakalauskas pernai į teisiamųjų suolą atvedė du Eismo taisykles pažeidusius žmones – principingas pareigūnas nesileido į kalbas su 300 eurų kyšį siūliusiu „Volkswagen Passat“ vairuotoju ir pėsčiuoju, ėjusiu ne perėja.

Pastarasis pro policijos automobilio langą sviedė ant priekinės sėdynės 10 eurų: „Kam jūs taip vargstate, nerašom protokolo. Čia pietums.“

„Abu vyrai buvo išgėrę. Dažniausiai kyšių siūlo girti eismo dalyviai – blaivūs paprastai susimąsto apie pasekmes. Apsvaigę pažeidėjai būna gerokai drąsesni ir įkyresni“, – pasakojo patrulis.

Pinigų pareigūnams mėginama duoti įvairiais būdais – jie brukami į kišenę, dedami ant sėdynių, dokumentų.

Padeda socialinė reklama

„Matyt, sovietiniai laikai dar stipriai veikia žmonių sąmonę“, – svarstė A.Sakalauskas, paklaustas, kodėl keliuose ir ne tik juose problemas mėginama išspręsti kyšiais.

Daugelis žmonių bijo sutepti savo biografiją – jei dabar išsisuksiu, esą nebus nepalankių įrašų, jei ateityje nusižengsiu, nebūsiu griežčiau baudžiamas.

Tiesa, pareigūnai atkreipė dėmesį, kad praėjusiais metais tokių siūlymų sumažėjo maždaug du kartus.

A.Sakalausko ir R.Voloskevičiaus nuomone, visuomenei teigiamą įtaką daro žiniasklaida, rašanti apie bausmes kyšius brukantiems vairuotojams, taip pat per televiziją rodoma socialinė reklama, skatinanti atsisakyti pakišų.

Lietuvoje kyšius imantys medikai neatrodo taip žemai puolę kaip lygiai taip pat pasielgę policininkai, politikai ar valdininkai.

„Matyt, egzistuoja baimė, kad nedavęs kyšio gydytojui gali prarasti sveikatą ar net gyvybę“, – samprotavo R.Voloskevičius.

Ištiriami greitai

Nomeda Urbonavičienė

Kauno apylinkės prokuratūros vyriausioji prokurorė

„Šiais metais iš penkių ikiteisminių tyrimų dėl papirkimo trys baigti pagreitinto proceso tvarka – per parą.

Tai reiškia, kad per 24 valandas nusikaltimas ištirtas, atlikti reikalingi ikiteisminio tyrimo veiksmai byloje, surinkta medžiaga, byla išnagrinėta, asmenys pripažinti kaltais.

Pernai iš 72 bylų per parą buvo ištirta 17. Dar 6 bylos buvo išnagrinėtos per dvi paras, 5 – per dvi savaites.

19-oje ikiteisminių tyrimų buvo priimti baudžiamieji įsakymai.

Sprendžiant bausmių klausimą kiekvienu atveju atsižvelgiama į veikos motyvus, tikslus, kaltininko asmenybę – ar teistas praeityje, baustas administracine tvarka, ar prisipažįsta kaltu, ar duoda nuoširdžius parodymus, padeda teisėsaugos institucijoms atskleisti nusikaltimą, ar gailisi, kritiškai vertina savo elgesį.

Bausmės siūlomos įvairios – paprastai prašoma skirti baudą, areštą arba laisvės atėmimą.

Kurioziškiausi atvejai, kai siūlomas kyšis didesnis, negu gresia bauda už padarytą Kelių eismo taisyklių pažeidimą. Buvo atvejis, kai grėsė 20 eurų bauda už Kelių eismo taisyklių pažeidimą, o buvo duodamas 40 eurų kyšis. Ir to pasekmė – ikiteisminis tyrimas, teistumas ir bauda.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.