Ištempti iš kiemų nebevažiuojančius automobilius – ne taip paprasta

Pradėję registruoti apleistus automobilius daugiabučių kiemuose, savivaldybės pareigūnai jau sulaukia skundų ir dėl transporto priemonių, stovinčių dar tik kelias savaites.

Automobilio „Alfa Romeo 146“ šeimininkas net akumuliatorių palikęs salone.<br>D.Umbraso nuotr.
Automobilio „Alfa Romeo 146“ šeimininkas net akumuliatorių palikęs salone.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Vasiliauskas (kairėje) ir V.Balčas į tą patį kiemą važiuoja ne vieną kartą.
D.Vasiliauskas (kairėje) ir V.Balčas į tą patį kiemą važiuoja ne vieną kartą.
Šį „Volkswagen Golf“ jau galima vadinti kiemo senbuviu.
Šį „Volkswagen Golf“ jau galima vadinti kiemo senbuviu.
Daugiau nuotraukų (3)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Feb 11, 2017, 3:30 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 7:16 AM

Kiemai – kaip kišenės. Tuo kaskart įsitikina savivaldybės Saugaus miesto departamento pareigūnai, paskelbę apsivalymą nuo kledarų, riogsančių po daugiabučių langais.

Maždaug šimtas skundų per pirmąsias dvi paras, dar du šimtai pranešimų registruota anksčiau. Tokį kraitį buvo sukaupę pareigūnai, praėjusią savaitę pradėję registruoti nenaudojamus automobilius.

Nors baudos už juos tikrai nemažos, nereikia tikėtis, kad kledaras dings iš kiemo jau kitą dieną po pranešimo. O jeigu nenaudojamo automobilio šeimininkas užsispyręs, norint nueiti kelią iki transporto priemonės konfiskavimo reikia prirašyti šūsnis popierių.

Žirmūnai – išskirtiniai

Savivaldybės Prevencijos ir teisenos poskyrio vedėją Vidmantą Balčą ir vyriausiąjį specialistą Darių Vasiliauską į Minties gatvės 18-ojo namo kiemą atvedė būtent kaimyno pranešimas.

Iš tiesų – pačiame kiemo kampe stovėjo automobilis „Volkswagen Golf“, kuris seniai nebuvo pajudėjęs iš vietos. „Akivaizdu, kad mašina čia gyvena“, – juokavo D.Vasiliauskas.

Tokių kiemuose apsigyvenusių automobilių Žirmūnų kiemuose – ne po vieną. Šis rajonas kledarų skaičiumi tikrai išskirtinis. Tai įrodydami pareigūnai sustojo prie gretimo namo. Šalia jo – ratais į veją įaugęs „Alfa Romeo 146“.

Kad automobilis seniai nebevažiuojantis, jo savininkas demonstruoja akumuliatorių įmetęs į saloną.

Neseniai buvo nuskambėjusi istorija, kai Žirmūnų gatvės 30-ojo namo gyventojas kieme sustatė net aštuonis automobilius. Tiesa, nenaudojamais buvo pripažinti tik trys, šeimininkas įspėtas juos pašalinti.

Tačiau žinodami sunkų šeimininko būdą pareigūnai nesitiki lengvos pergalės.

V.Balčas yra pastebėjęs, kad mažiausiai nenaudojamų automobilių – Senamiestyje, Naujamiestyje, kur apskritai transporto priemonėms mažiau erdvės. Nedaug pareigūnai sulaukia pranešimų ir iš Naujosios Vilnios. Gal ten kaimynai vienas kito neskundžia? O gal ten gyventojai nenaudojamų mašinų tiesiog nepastebi?

Girdi įvairių paaiškinimų

„Prasti orai“, „Nėra pinigų automobilio remontui“, „Trūksta laiko techninei apžiūrai atlikti“, „Mano kiemas – ką noriu, tą ir darau“. Tai – pasiteisinimai, kuriuos dažniausiai iš nenaudojamų automobilių šeimininkų išgirsta V.Balčas ir D.Vasiliauskas.

Jei patikrinę po poros savaičių automobilį randa vis dar stovintį kieme, jie tokiam šeimininkui surašo protokolą. Tada tenka klausytis tikinimų, kad pavasarį automobilis bus suremontuotas ir jau važiuos.

Pareigūnai nepatingi atvažiuoti į kiemą dar kartą. Jei mašina tebėra, šeimininkas gauna dar vieną raginimą, o paskui – šaukimą į teismą.

„Ilga procedūra, bet tą pačią dieną automobilio nenutempsi. Šeimininko iš karto būsime apkaltinti vagyste.

Mums mašina gali atrodyti bevertė, o žmogui gal tai – tikras turtas“, – aiškino V.Balčas.

Atsikratyti netvarkingų automobilių savivaldybė ragino ir pernai. Pareigūnų nuomone, raginimas apsivalyti buvo veiksmingas. Iš 1500 registruotų griuvenų apie tūkstantį iš kiemų dingo.

Panaši ir ankstesnių metų statistika. Paraginti du trečdaliai vilniečių kledarus iš kiemų išgabena.

Kai kurie vis dar švenčia

Kaip pareigūnai atskiria, kuris automobilis nenaudojamas? Anot V.Balčo, yra dvi išeitys. Apleista mašina gali būti laikoma ta, kuri yra neapdrausta, be techninės apžiūros talono.

Kiti automobiliai tiesiog akivaizdžiai apleisti – tuščiomis padangomis, išdaužytais stiklais, po avarijų.

„Bet būna, kad žmonės dar tebešvenčia Naujuosius metus. Jeigu automobilis apsnigtas, kaimynui atrodo, kad jis nenaudojamas“, – pasakojo D.Vasiliauskas. Tokių pranešimų – 30–40 procentų.

Pareigūnai visus juos tikrina, o vilniečiai stebisi, kad tvarkdariai ne visus baudžia. Tačiau prievolės, kad automobilis, pavyzdžiui, per savaitę bent kartą turi pajudėti, nėra.

Skirs iki 300 eurų baudas

O kaip elgiasi savivaldybės pareigūnai, užfiksavę netvarkingą ir nenaudojamą automobilį? Iš pradžių jie savininkui išsiunčia pranešimą, kuriame nurodyta per 10 dienų pašalinti automobilį.

Nuo sausio 1-osios įsigaliojo naujas įstatymas, kuris leis savivaldybėms taikyti pinigines baudas netvarkingų automobilių savininkams.

Iki šiol savivaldybės turėjo teisę tik įspėti gyventojus, o sankcijas vykdė policijos pareigūnai. Dabar nesuskubusiems pašalinti netvarkingo automobilio per nurodytą laiką savivaldybė skirs baudas nuo 70 iki 300 eurų ir gali transporto priemonę net konfiskuoti.

Būna mėginančių gudrauti

Jeigu automobilis be valstybinių numerių – kaip pareigūnams ieškoti jo šeimininko?

Anot D.Vasiliausko, paprastai tokios mašinos būna pakliuvusios į avariją, atidarytomis durimis, variklių dangčiais, todėl savininką galima nustatyti pagal kėbulo numerį.

Jeigu savivaldybės darbuotojams nepavyksta su šeimininku susisiekti, jie pagalbos kreipiasi į policijos pareigūnus, kurie turi daugiau galimybių.

D.Vasiliauskas prisiminė atvejį, kai vieno kledaro šeimininkas mėgino gudrauti nusukdamas valstybinio numerio lenteles. Bėda tai, kad pareigūnai jo nenaudojamą automobilį prieš mėnesį jau buvo užfiksavę.

„Nedaug, bet mėginančių gudrauti būna. Mano, kad gavę įspėjimą ir nenaudojamą automobilį pertempę į kitą vietą jie išsisuks nuo atsakomybės“, – stebėjosi D.Vasiliauskas.

Pranešant apie nenaudojamą automobilį pareigūnai prašo nurodyti jo markę, spalvą, valstybinį numerį, datą, laiką ir, jei įmanoma, pridėti transporto priemonės nuotrauką. Patikrinimai seniūnijose bus atliekami iki kovo 31 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.