Brangstantis britiškas draudimas palies tūkstančius vairuotojų iš Lietuvos

Vasario pabaigoje Junginės Karalystės vyriausybei padidinus maksimalias išmokų sumas, kurias gali gauti avarijoje sužeisti asmenys, tuo pat metu pabrango ir privalomasis automobilių draudimas.

Jungtinėje Karalystėje nuo 17 iki 20 metų vairuotojai per metus už draudimą vidutiniškai sumoka 2000 svarų (2310 eurų).<br>newspress.co.uk nuotr.
Jungtinėje Karalystėje nuo 17 iki 20 metų vairuotojai per metus už draudimą vidutiniškai sumoka 2000 svarų (2310 eurų).<br>newspress.co.uk nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-22 19:50, atnaujinta 2017-04-07 10:47

Ta proga buvusi lenktynininkė, portalo confused.com redaktorė Amanda Stretton dalinosi savo įžvalgomis ir patarimais, kurie leistų jauniems vairuotojas sumažinti draudimo kainą.

Svarsto apie įmokų lubas

Ji pastebėjo, kad metinės draudimo įmokos vairuotojams vidutiniškai brangs 75 svarais (86 eurais).

Galima įsivaizduoti, kad Jungtinėje Karalystėje kils nemenka pasipiktinimo banga, nes šis kainų pokytis palies daugiau nei 36 mln. gyventojų. Tarp jų – ir tūkstančius į JK emigravusių lietuvių, kurie šalyje turi įsigiję automobilius.

Skaudžiausiai tai pajus nauji vairuotojai – jiems automobilio draudimas gali pabrangti papildomu 1000 svarų (1150 eurų).

Jaunieji britai ir iki šiol mokėdavo didžiules sumas už automobilių draudimą. Confused.com atlikto tyrimo duomenimis, nuo 17 iki 20 metų merginoms jis kainavo daugiau nei 1700 svarų (1960 eurų), o tokio paties amžiaus vaikinams – sunkiai suvokiamus 2300 svarų (2650 eurų).

„Kaip galimą sprendimą parlamentas svarsto galimybę apriboti maksimalias jaunų vairuotojų įmokų sumas iki 1200 svarų (1380 eurų). Tokiu būdu išlaikyti automobilius jiems būtų lengviau“, – sakė A. Stretton.

Visgi ji atkreipė dėmesį, kad jaunesni vairuotojai padaro daugiau avarijų, o po eismo įvykių, į kuriuos jie patenka, išmokamos didesnės pinigų sumos.

Jei maksimali įmokų riba taps realybe, draudimo kompanijos savo išlaidas padalins kitiems vairuotojams.

Gelbės jaunimą – kentės visi

„Tai reikštų, kad draudimo įmokos ženkliai pabrangtų visiems, o labiausiai tai pajustų vyresnio amžiaus vairuotojai.

Šiuo metu jie moka sąlyginiai nedaug – pavyzdžiui, 70 metų vairuotojui draudimas kainuoja vidutiniškai 428 svarus (494 eurus). Jei maksimali riba bus įvesta, 1200 svarų (1385 eurus) įmokas gali tekti mokėti visiems“, – aiškino britų redaktorė.

A. Stretton manymu, racionalus sprendimas šiuo atveju maksimalią įmokų sumą jauniems vairuotojams apriboti iki didesnės, maždaug 3300 svarų (3800 eurų).

Tuomet kitiems įmokos nepabrangtų taip smarkiai, o jaunimui tai vis tiek būtų naudinga. Šiuo metu yra tokių, kurie už draudimą per metu sumoka maždaug 6000 svarų (6920 eurų).

Ar bus nustatytos maksimalios draudimo įmokų lubos, kol kas neaišku.

Jungtinėje Karalystėje gyvenantiems jauniems vairuotojams belieka priminti, kaip jie gali sumažinti draudimo kainą:

1. Kultūringą elgesį prie vairo galima įrodyti montuojant vadinamąsias „juodąsias dėžes“.

Jos fiksuoja, kur, kada ir kokiu greičiu važiavo automobilis. Su šia įranga galima tikėtis iki 20 proc. mažesnės draudimo įmokos pasiūlymo.

2. Mažesnių ir paprastesnių automobilių draudimas kainuoja mažiau.

Draudimo kompanijos įmokas skaičiuoja atsižvelgiamo į tai, kiek gali kainuoti automobilio remontas. Todėl nenauja pigi transporto priemonė su kuklesniu varikliu yra geriausias pasirinkimas.

3. Draudimo sutartyje savo vardus gali įrašyti ir tėvai.

Tuomet bus įvertinta, kad dalį laiko prie vairo sėdės daugiau patirties turintys asmenys, kuriems patekti į avariją tikimybė yra mažesnė. Automatiškai šiek šiek atpigs ir automobilio draudimas.

4. Draudimo kainą taip pat galima sumažinti pasirūpinus automobilio apsauga.

Kokybiška signalizacija ir vietos nustatymo įranga sumažins riziką, kad transporto priemonė bus pavogta ir aplamdyta, o tai gali paskatinti draudimo kompaniją skirti nuolaidą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.