Palangoje – naujiena automobilių vairuotojams

Vasarą į Palangą automobiliais atvykę poilsiautojai susidurs su kurorto centre dar nematyta naujove – automobilių eismas bus gerokai apribotas, o didelė gatvės dalis atiteks dviratininkams.

Palangos centre Vytauto gatve automobiliais bus galima važiuoti tik Klaipėdos link.
Palangos centre Vytauto gatve automobiliais bus galima važiuoti tik Klaipėdos link.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2017, 6:33 AM, atnaujinta May 3, 2017, 4:09 PM

Pagrindinės Vytauto gatvės 2,1 kilometro ilgio atkarpoje bus vienos krypties eismas, rašo „Lietuvos rytas“.

Eismo schema Vytauto gatvėje keičiama nuo posūkio į Druskininkų gatvę šiaurinėje kurorto dalyje iki S.Dariaus ir S.Girėno gatvės prie Birutės parko pietuose.

Šioje Vytauto gatvės atkarpoje bus galima važiuoti tik pietų kryptimi – nuo Šventosios link Klaipėdos.

Atsiras takas dviračiams

Tokios esminės eismo pertvarkos centrinėje miesto dalyje Palangos savivaldybė ėmėsi nerasdama kitokių būdų, kaip Vytauto gatvę pritaikyti dviračių eismui.

Vasarą kurorto centre zuja begalė dviratininkų, kuriuos nuo šaligatvių išstumia pėsčiųjų minios, o Vytauto gatvėje laviruodami tarp automobilių dviratininkai jaučiasi nesaugūs.

Chaosą Vytauto gatvėje sukelia keturračiai velomobiliai, užimantys visą eismo juostą ir stabdantys automobilių srautą.

Dabar nuspręsta Vytauto gatvę dalinti į tris juostas.

Jūros pusėje vakarinė 2 metrų pločio juosta bus palikta automobiliams stovėti. Vidurine apie 3,3 metro pločio juosta važiuos transporto priemonės, o rytinė 3 metrų pločio juosta bus atiduota dviratininkams, kurie čia važiuos dviem priešpriešinėmis kryptimis.

Šitaip pakeitus eismą tikimasi, kad sumažės avarinių situacijų automobiliams į Vytauto gatvę įsukant iš skersinių gatvių.

Iki šiol norint tai padaryti reikia sulaukti, kol pagrindinėje gatvėje automobilių nebus iš kairės ir dešinės. Po pertvarkos norint įsukti į gatvę tereikės sulaukti laisvo tarpo tik viena kryptimi judančioje mašinų kolonoje.

Galutinai apsispręs vėliau

Palangos savivaldybės Eismo saugumo komisijai vadovaujančio vicemero Rimanto Mikalkėno teigimu, priėmus tokį sprendimą Vytauto gatvėje saugiau turėtų jaustis ne tik transporto priemonių vairuotojai, bet ir gatvę pereinantys pėstieji.

Iki šiol šioje gatvėje esantis 40 kilometrų per valandą greičio ribojimas vienos krypties atkarpoje bus mažinamas iki 30 kilometrų.

Vienos krypties eismą Vytauto gatvėje planuojama įvesti iki vasaros pradžios.

Nuo gegužės vidurio gatvę bus pradėta ženklinti naujai. Vietoj dabar esančios vienos ašinės linijos atsiras dvi linijos, gatvės kraštuose atskirsiančios automobilių stovėjimo vietas ir dviračių juostą.

Be to, pertvarkomame gatvės ruože prireiks apie 700 naujų kelio ženklų. Iš viso kelio ženklinimo darbai ir kelio ženklai savivaldybei atsieis apie 50 tūkst. eurų.

Kurorto valdžia dar abejoja, ar ši eismo naujovė pasiteisins, todėl kol kas dar nesiryžtama gatvės ženklinti ilgaamžiškesniais plastikiniais dažais.

Dviračių juostą žyminčią dažais nupieštą liniją ateityje turėtų pakeisti reljefiniai šviesą atspindintys borteliai, kurie automobiliams neleis lengvai įvažiuoti į dviračių taką.

Schema – visiems metams

Tiesa, toks valdžios sprendimas patinka ne visiems. Kai kurie palangiškiai vienos krypties eismui nepritarė, teigdami, kad šaltuoju metų laiku, kai transporto eismas kurorte nėra intensyvus, o dviratininkų yra nedaug, tokia eismo pertvarka nereikalinga.

Pasak jų, norintiems Vytauto gatve grįžti atgal teks sukti ratus šalutinėmis gatvėmis.

Vicemeras R.Mikalkėnas jiems atkirto, kad dažniausiai iš pradžių priešinamasi bet kokiai naujovei: „Pasivažinėsime viena kryptimi ir nuspręsime, ar taip tikrai yra saugiau ir ar pavažiuoti kelis šimtus metrų toliau tikrai kai kam yra sunkiai įveikiama užduotis.“

Anot Eismo saugumo komisijos pirmininko, kaitalioti eismo schemą atsižvelgiant į metų laikus nėra galimybės, nes kasmet po du kartus ženklinti gatvę kainuotų per brangiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.