Palemono gyventojai sutrikę: iš stoties naktimis aidi asmeniški pokalbiai

Palemone gyvenantys kauniečiai susitaikė su pro jų namus riedančių traukinių garsu.

Palemone gyvenantys kauniečiai prie geležinkelio skleidžiamo triukšmo įprato. Tačiau didelis galvos skausmas jiems – iš peronuose įrengtų garsiakalbių dieną ir naktį sklindančios dispečerių komandos.
Palemone gyvenantys kauniečiai prie geležinkelio skleidžiamo triukšmo įprato. Tačiau didelis galvos skausmas jiems – iš peronuose įrengtų garsiakalbių dieną ir naktį sklindančios dispečerių komandos.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas"

2018-01-02 08:53, atnaujinta 2018-01-02 17:25

Tačiau kone ištisą parą per garsiakalbius aidintys stoties dispečerių balsai vietos gyventojus varo į neviltį. Problemą vis žadama spręsti, bet taip nieko ir nedaroma.

Palemono geležinkelio stotis – turbūt didžiausia prekinė stotis Kauno regione, aptarnaujanti daugybę aplink esančių sunkiosios ir lengvosios pramonės įmonių. Pro Palemoną važiuoja ir prekiniai bei keleiviniai traukiniai.

Palemono, Marių ir aplinkinėse gatvėse gyvenantys kauniečiai prie geležinkelio skleidžiamo triukšmo įprato. Tačiau ne vienus metus didelis galvos skausmas jiems – iš peronuose, kur formuojami krovininių vagonų sąstatai, įrengtų garsiakalbių dieną ir naktį sklindančios komandos.

Dėl garso mažinimo šioje geležinkelio atkarpoje gyventojai ir jų išrinkti vietinės valdžios atstovai ne kartą kreipėsi į bendrovę „Lietuvos geležinkeliai“, miesto ir šalies valdininkus, tačiau daugiau nei dešimtmetį palemoniškiai maitinami pažadais.

Sklinda ir keiksmažodžiai

Vos įvažiavus į vieną pagrindinių Palemone Marių gatvę pasigirsta per garsiakalbius sklindančios geležinkelio stoties dispečerio komandos. Kuo arčiau geležinkelio, tuo garsas aidi garsiau. Komandomis darbininkams nurodoma, į kurį kelią turi riedėti krovininiai vagonai.

Marių gatvėje, netoli geležinkelio stoties esančiame daugiabutyje, gyvenantis Juozas Jankauskas tikino, kad triukšmingi pranešimai ypač trukdo vakarais ir naktimis.

„Šioje vietoje gyvenu daug metų. Triukšmas iš geležinkelio stoties sklinda be perstojo. Kartais vėjas atneša tokį stiprų garsą, kad nepadeda plastikiniai langai. Būna, kad į darbą einu neišsimiegojęs. Kaimynas vairuoja vilkiką, tai sako, kad po tokios bemiegės nakties sėsti prie vairo labai sudėtinga“, – kalbėjo vyras.

Šalia stoties gyvenanti Aldona Gylienė įsitikinusi, XXI amžiuje yra ir šiuolaikiškesnių ryšio priemonių nei seni garsiakalbiai.

„Prieš keletą metų geležinkelininkai buvo pradėję naudotis radijo stotelėmis. Tada Palemone buvo ramiau, tačiau dabar garsiakalbiai vėl gaudžia. Erzina ne tik nuolatinis triukšmas, bet ir neretai iš stoties per visą Palemoną aidintys necenzūriniai žodžiai“, – sakė kaunietė.

Gyventojus maitina pažadais

Į Palemono seniūnaitį Valdimarą Moliejų nuolat kreipiasi žmonės ir skundžiasi, kad neapsikenčia triukšmo prie namų, kur kertasi daugybė geležinkelio vėžių.

„Kone ištisą parą toje vietoje plyšauja keliolika garsiakalbių, perskirstomi vagonai, jie trankosi. Visai neseniai su gyventojais rengėme susirinkimą ir jame iškeltus klausimus, tarp kurių buvo ir dėl triukšmo (žinoma, kad ne pirmą kartą), pateikėme „Lietuvos geležinkelių“ atstovams.

Vėl prašėme sumažinti triukšmo lygį, ypač naktimis, kurį kelia besidaužantys vagonai, ir pokalbiai per garsiakalbius, kurie girdimi net už kelių kilometrų“, – kalbėjo V.Moliejus.

Palemono bendruomenės pirmininkė Rita Agurkienė tikino, jog su vietos gyventojais į geležinkelininkus metai iš metų kreipiasi prašydami, kad būtų sumažintas triukšmas.

„Esame maitinami tuščiais pažadais turbūt jau dešimtmetį. Vis žadama įrengti kokybiškas akustines sieneles per gyvenvietės atkarpą, šalia kurios įrengtas geležinkelis. Tačiau po kurio laiko paaiškėja, kad tam trūksta pinigų“, – teigė pirmininkė.

„Lietuvos geležinkelių“ atstovė Inga Čiuverkytė tvirtino, kad garsiakalbiai – būtina darbo priemonė, naudojama siekiant užtikrinti geležinkelio stoties darbuotojų saugumą.

Parengs techninį projektą

„Geležinkelyje dirba krovėjai, prižiūrėtojai, kiti žmonės. Nukreipiant vagonus į kurį nors kelią būtina, kad jie visi tai girdėtų. Norint užtikrinti visų jų saugumą garsiakalbiai ir naudojami, nes radijo stotelės gali gesti, darbuotojai netyčia jas gali išjungti. Jas naudoti nesaugu“, – sakė atstovė.

I.Čiuverkytės teigimu, žinodami Palemono gyventojų problemą bendrovės darbuotojai nukreipė garsiakalbius taip, kad garsas į gyvenvietę iš jų sklistų kuo mažiau.

„Iki 2020 metų bus parengtas šios vietos triukšmo mažinimo techninis projektas. Bus siūloma, kokios priemonės efektyviausiai gali sumažinti iš stoties sklindantį triukšmą.

Galbūt tai bus akustinės sienos prie geležinkelio, gal gyventojams bus pasiūlyta pakeisti langus, o gal bus imamasi kitų priemonių“, – teigė geležinkelininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.