Seimas pritarė: rimtą baudą galės gauti ir nepraradę teisės vairuoti

Seimas ketvirtadienį pritarė liberalo Vitalijaus Gailiaus siūlymui griežtinti neblaivių vairuotojų teisių atėmimo tvarką. 

Bausmę už vairavimą be paimto pažymėjimo nori prilyginti galiojančiai už vairavimą atimtomis teisėmis.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Bausmę už vairavimą be paimto pažymėjimo nori prilyginti galiojančiai už vairavimą atimtomis teisėmis.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Bausmę už vairavimą be paimto pažymėjimo nori prilyginti galiojančiai už vairavimą atimtomis teisėmis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bausmę už vairavimą be paimto pažymėjimo nori prilyginti galiojančiai už vairavimą atimtomis teisėmis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bausmę už vairavimą be paimto pažymėjimo nori prilyginti galiojančiai už vairavimą atimtomis teisėmis.<br>D.Umbraso nuotr.
Bausmę už vairavimą be paimto pažymėjimo nori prilyginti galiojančiai už vairavimą atimtomis teisėmis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 26, 2018, 9:32 PM, atnaujinta Apr 26, 2018, 9:47 PM

Įstatymo projektu siekiama apriboti galimybę dalyvauti eisme iki ikiteisminio tyrimo pabaigos tiems, kuriems buvo atimtos teisės dėl įtarimo, kad vairuotojas buvo neblaivus.

Ilgesnė bausmė

Ši pataisa iš esmės skirta vairuotojams, įkliuvusiems už didesnį nei 1,5 prom. girtumą. Kol vyksta tyrimas, iš jų yra paimamas vairuotojo pažymėjimas, bet pačios teisės vairuoti jie nepraranda, kol tokio sprendimo neskiria teismas.

Tačiau tokiu būdu atsiveria keista spraga - nors žmogus pažymėjimo neturi, teisė vairuoti iš jo neatimta, todėl vėl sėdęs prie vairo yra praktiškai nebaudžiamas.

Pagal naująją ANK pataisą, žmogui, iš kurio pareigūnai paėmė vairuotojo pažymėjimą, už vairavimą būtų skiriama tokia pat bauda, kaip ir vairuojantiems po teisės atėmimo - 450-700 eurų.

Tokiu būdu įkliuvęs neblaivus vairuotojas praktiškai negalėtų vairuoti dar ilgiau nei dabar - teismo procesas kartais trunka metus ar net daugiau, o po jo tektų nevairuoti dar ir teismo paskirtą terminą.

Tačiau lieka abejonė, ar ši nuostata būtų teisinga tais atvejais, kai po teismo paaiškėtų, kad vairuotojas buvo blaivus. 

Nelauks teismo

Įstatymo projektu siūloma numatyti papildomą administracinę atsakomybę asmenims, kurie vairuoja transporto priemones po to, kai iš jų buvo paimtas vairuotojo pažymėjimas už vairavimą išgėrus, iki priimamas galutinis sprendimas administracinio nusižengimo ar baudžiamojoje byloje.

„Būtų efektyviau užtikrinamas eismo saugumas, užkertama galimybė transporto priemones vairavusiems neblaiviems ar apsvaigusiems asmenims dalyvauti eisme iki kol bus priimtas sprendimas atimti teisę vairuoti ar uždrausti naudotis šia teise ir užtikrinamas taikomų procesinių prievartos priemonių veiksmingumas“, - įstatymo projektą argumentavo V. Gailius.

Parlamentaro teigimu, šie pakeitimai užtikrintų taikomų procesinių prievartos priemonių, kuomet iš asmens paimamas vairuotojo pažymėjimas, veiksmingumą, taip pat leistų efektyviai riboti asmenų, kurie transporto priemones vairavo būdami neblaivūs ar apsvaigę, galimybę dalyvauti eisme ir taip garantuotų eismo saugumą, apsaugant kitus eismo dalyvius nuo neblaivių vairuotojų keliamos grėsmės jų gyvybei ir sveikatai.

Dabar galiojančiu įstatymu transporto priemonių vairavimas, kai vairuojančiam asmeniui atimta teisė vairuoti automobilį arba kai yra paimtas vairuotojo pažymėjimas užtraukia baudą nuo keturių šimtų penkiasdešimt iki septynių šimtų eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.