Kauno vairuotojus gatvėse stebės ypatingi greičio matuokliai

Duobėtomis ar jau suremontuotomis Kauno gatvėmis skrajojančius vairuotojus nuspręsta tramdyti pasitelkiant moderniąsias technologijas. Tose vietose, kur įvyksta daugiausia skaudžių eismo nelaimių, turėtų atsirasti dvikrypčiai greičio matuokliai.

Kauno gatvėse kitąmet planuojama įrengti 10 modernių greičio matavimo įrenginių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno gatvėse kitąmet planuojama įrengti 10 modernių greičio matavimo įrenginių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis („Laikinoji sostinė“)

2014-12-07 19:42, atnaujinta 2018-01-19 18:04

Miesto gatvėse bus įrengta elektroninė automobilių stebėjimo sistema, leisianti ne tik matuoti jų greitį, bet ir skenuoti numerius.

Tai padėtų operatyviai nustatyti policijos ieškomus, taip pat nedraustus ar techninės apžiūros neturinčius automobilius.

Šiam projektui pritarė Kauno savivaldybės taryba. Politikai nusprendė skirti 1,8 mln. litų, už kuriuos bus perkama 10 greičio matuoklių. 8 prietaisai bus sumontuoti stacionariai, o 2 – mobilieji.

Kaups automobilių duomenis

Kauno politikai nusprendė ne tik pažaboti kelių chuliganus, bet ir jų sumokamomis baudomis papildyti biudžetą.

Jei tikėtume įrangai keliamais reikalavimais, sistema matuos ne tik automobilių greitį, bet ir atliks daugybę kitų funkcijų. Tarybai pateiktame aiškinamajame rašte nurodoma, kad be pagrindinės – greičio matavimo funkcijos, ši sistema gebės skenuoti transporto priemonių numerius, fiksuoti važiuojančius degant raudonam šviesoforo signalui ar draudžiama eismo juosta.

Norima, kad duomenų bazėse liktų kiekvieno pro greičio matuoklį pravažiavusio, tačiau nebūtinai Eismo taisykles pažeidusio automobilio duomenys: važiavimo laikas, greitis, kryptis bei valstybinis numeris.

Žvelgia ir į ateitį

Greičio matuokliai turėtų būti dvikrypčiai – fiksuoti tiek iš priekio atvykstančius, tiek nuvažiuojančius automobilius.

„Ketiname sumontuoti tokią įrangą, kuri atitiktų visus šiuolaikinius reikalavimus. Kurios papildomos funkcijos veiks, priklausys nuo policijos pareigūnų sprendimo. Stengiamės, kad nenutiktų taip, jog po kurio laiko įrangą reikėtų keisti nauja vien dėl tol, kad ji neturi ištisinės linijos kirtimo nustatymo galimybės“, – „Laikinajai sostinei“ sakė Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Danas Bortkevičius.

Šiuo metu jau rengiamos viešųjų pirkimų konkurso sąlygos, o kitų metų pradžioje ketinama skelbti patį konkursą.

Pasak D.Bortkevičiaus, lemiamą žodį rengiant reikalavimus konkursui tars policijos pareigūnai. Būtina sąlyga, kad greičio matuoklių tinklas sklandžiai sąveikautų su jau egzistuojančia policijos sistema.

Kuriose vietose bus sumontuoti matuokliai, spręs ne savivaldybės darbuotojai, bet Kelių policijos valdybos pareigūnai.

Budės ir prie mokyklų

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininkas Danas Česnauskas tikina, kad įrengti greičio matuoklius miesto gatvėse būtina.

„Nuo kitų šalies miestų Kaunas skiriasi tuo, kad jame yra ilgos ir plačios gatvės, todėl jose vairuotojai linkę viršyti leistiną greitį. Stacionarių greičio matuoklių įrengimas išspręstų vieną pagrindinių problemų, dėl kurių įvyksta tragiškos eismo nelaimės“, – sakė pareigūnas.

Šiuo metu kelių policija turi 13 greičio matuoklių. Patruliai dirba ne tik Kaune, bet ir visoje apskrityje, tad šios įrangos tikrai nepakanka kasdien tramdyti kelių chuliganus.

Norėtų ir mobiliojo matuoklio

„Vienas pagrindinių mūsų keltų reikalavimų – kad miestas pirktų ne tik stacionarius, bet ir bent vieną mobilųjį greičio matuoklį. Ši įranga kelioms valandoms būtų pastatoma ne pagrindinėse gatvėse, bet tose vietose, kur to prašys kauniečiai“, – sakė Kelių policijos valdybos viršininkas.

Naudojant mobiliuosius greičio matuoklius nustatyti pažeidėjus pavyktų kur kas lengviau nei įprastinėmis priemonėmis, kai greitį matuoja prie tarnybinio automobilio stovintis pareigūnas.

„Vairuotojai vienas kitą perspėja šviesos signalais, todėl neretai greičio kontrolė praranda prasmę. Panaudojus mobiliuosius įrenginius, juos kelioms valandoms pastačius prie mokyklų, kitose pavojingose vietose, kur automobilių eismas nėra ypač intensyvus, pavyktų nustatyti daugiau pažeidėjų“, – svarstė D.Česnauskas.

Baudos pildys biudžetą

Greičio matuoklių tinklo įrengimas miestui kainuos 1,83 mln. litų. Tačiau išleisti pinigai baudų pavidalu po truputį grįžtų atgal į biudžetą.

Nuo kitų metų pradžios savivaldybės, savo lėšomis įrengusios greičio matavimo prietaisus, gaus pusę baudomis surinktų lėšų. Kita dalis pildys valstybės biudžetą.

Remiantis Statistikos departamento bei Kelių policijos tarnybos duomenimis, preliminariai skaičiuojama, kad 10 greičio matuoklių per metus užfiksuotų 16 tūkst. teisės pažeidimų, už kuriuos baudų pavidalu būtų išieškota 2,4 mln. litų.

Miesto biudžetui tokiu atveju atitektų 1,2 mln. litų per metus.

Taps moderniausiu?

Vidmantas Pumputis

Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas

„Sveikinu Kauno savivaldybės pasiryžimą investuoti į greičio matuoklius. Įdiegus šias sistemas Kaunas aplenktų Vilnių ir taptų pirmaujančia pagal informacinių sistemų įdiegimą savivaldybe.

Tinkamai įrengti šie prietaisai padeda sumažinti nukentėjusių per eismo įvykius skaičių ir drausmina vairuotojus. Žinant Kauno eismo specifiką, greičio matuokliai turėtų būti įrengti prieš pėsčiųjų perėjas, numerių skenavimo įrenginiai – judriausiose gatvėse.

Viena efektyviausių vairuotojų drausminimo priemonių, kurią galėtų įsidiegti ir Kaunas, yra greičio matuoklio bei šviesoforo tandemas. Viršijus greitį prieš sankryžą, iš karto įsižiebia raudonas signalas. Jeigu vairuotojas važiuoja degant šiam signalui, sistema fiksuoja pažeidimą ir duomenis siunčia policijai.

Tokios sistemos jau veikia daugelyje Lenkijos miestų bei Latvijos sostinėje.

Vairuotojai gana greitai pakeičia savo įpročius, prieš sankryžas sumažina greitį. Miesto gatvėse greičio viršijimas netenka prasmės, nes „atsiremiama“ į raudoną šviesoforo signalą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?