85 procentai vairuotojų Kaune – pažeidėjai

„Šiandien bausime visus, net ir keliais kilometrais viršijančius leistiną greitį“, – išvykdamas į reidą sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos pareigūnas Rimvydas Kiškis.

Kauno kelių policijos patruliai įrodė – netoleruojamas net menkiausias greičio viršijimas.<br>P.Mantauto nuotr.
Kauno kelių policijos patruliai įrodė – netoleruojamas net menkiausias greičio viršijimas.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2015-04-16 18:59, atnaujinta 2018-01-06 15:46

Po pietų kelių patrulių ekipažas sustojo Kaune, Šilainių rajone esančiame Baltų prospekte. Ši vieta pasirinkta neatsitiktinai – 2013 metų vasarą čia įvyko tragiškas eismo įvykis. Milžinišku greičiu, daugiau nei 100 kilometrų per pavaldą skriejęs „BMW“ pražudė pėsčiųjų perėja ėjusias mamą ir dukrą.

Pirmasis pareigūnų sustabdytas automobilis – „VW Golf“. Jo vairuotoja leistiną 50 kilometrų per valandą greitį viršijo itin nežymiai. Greičio matuoklis užfiksavo 54 kilometrus per valandą.

Pareigūnai pripažįsta, į tokį menką pažeidimą anksčiau nekreipdavę dėmesio. Juolab, kad už tai įstatymai numato ne piniginę baudą, o tik įspėjimą.

Pildant dokumentus, o tai užtrunka keliolika minučių, pro ekipažą gali praskrieti ir likti nesustabdytas kur kas rimtesnis kelių eismo taisyklių pažeidėjas.

Tačiau ketvirtadienį, kuris paskelbtas nulinės tolerancijos diena, net ir „VW Golf“ vairuotojai teko pabendrauti su pareigūnais.

Įspėjimas – taip pat nuobauda

„Vairuotojai turėtų neapsigauti. Nors už smulkius taisyklių pažeidimus piniginė bauda neskiriama, o tik įspėjimas, jis taip pat traktuojamas kaip nuobauda. O turint metus galiojančią nuobaudą, nebelieka galimybės už kitą padarytą pažeidimą mokėti pusę minimalios baudos“, – sakė pareigūnas R.Kiškis.

Jau kuris laikas galioja tvarka, kad nesunkius pažeidimus pirmą kartą metuose padarę žmonės gali lengviau atsipūsti.

Jeigu pažeidėjas neginčija nusižengimo fakto, nėra kilę rimtų padarinių ar turtinęs žalos, jam leidžiama per 10 dienų sumokėti pusę minimalios baudos. Įkliuvus antrą kartą metuose, ši išlyga jau nebetaikoma.

Vairuotojai nesiginčino

„Mūsų turimas greičio matuoklis fiksuoja ne tik transporto priemonės greitį, bet ir tikslų matavimo laiką bei atstumą iki automobilio. Jeigu anksčiau vairuotojai buvo linkę ginčytis, pamatę šiuos prietaiso rodmenis jie tiesiog pripažįsta suklydę, savo kaltės neneigia“, – sakė pareigūnas R.Kiškis.

Savo kaltės neneigė ir kiti pareigūnų sustabdyti vairuotojai. Galbūt žmonės su pareigūnais nebuvo linkę ginčytis ir dėl to, kad greitis nebuvo viršytas itin ženkliai.

Greičiausiai skriejo „Opel Zafira“, jos vairuotojas leistiną greitį viršijo 25 kilometrais per valandą.

Policininkai pademonstravo dar vieną laiką taupančią naujovę – mobilų mokėjimo kortelių terminalą.

Jeigu vairuotojas sutinka su užfiksuotu pažeidimu, neprieštarauja paskirtai baudai, ją mokėjimo kortele gali sumokėti iš karto.

„Šis būdas ne tik taupo vairuotojų laiką, bet ir leidžia išvengti rimtesnių nemalonumų. Neretai pasitaiko atvejų, kai žmogus per 10 dienų skirtą pusę minimalios baudos tiesiog pamiršta sumokėti. Taip pat terminalas – puikus sprendimas per Lietuvą vykstantiems užsienio piliečiams. Jiems nebereikia gaišti laiko ir ieškoti banko“, – sakė kelių policininkai.

Pareigūnams – didžiulis darbo krūvis

Stebint policijos pareigūnų darbą tapo akivaizdu – pastebėję dirbančius policininkus vairuotojai vienas kitą solidariai įspėja mirksėdami žibintais.

Galbūt dėl šios priežasties bei dėl plačiai nuvilnijusios žinios apie negailestingą akciją Baltų prospekte nemažai vairuotojų važiavo itin pavyzdingai.

Kita vertus, vienas kelių policijos patrulių ekipažas tiesiog fiziškai nespėja bausti visų pažeidėjų.

Sustabdžius leistiną greitį viršijusį vairuotoją, pažeidimo forminimas trunka keliolika minučių.

„Per šį laiką pro šalį greičiau nei leistina praskrieja ne vienas automobilis“, – konstatavo pareigūnai.

Kol kas nėra žinoma kiek pažeidėjų užfiksavo Lietuvos keliuose sumontuoti stacionarūs greičio matuokliai. Aišku viena, po visą parą vykstančios akcijos policijos pareigūnams teks milžiniškas darbo krūvis.

Ėmus plaukti nuotraukoms, kuriose užfiksuoti vos keliais kilometrais per valandą greitį viršiję automobiliai, pareigūnams teks fiksuoti šiuos pažeidimus. Bus nustatomas automobilio savininkas, liepiama nurodyti vairuotoją, jis kviečiamas į policijos įstaigą. Ten už nežymų greičio viršijimą žmogui bus skiriamas tik įspėjimas.

Tyrimo rezultatai šokiravo

Leistiną greitį viršija beveik visi Kauno vairuotojai. Tokia negailestingą statistiką atskleidė neseniai atliktas tyrimas.

Policijos iniciatyva Kelių ir transporto tyrimo instituto specialistai net tris paras fiksavo automobilių greitį Baltų prospekte.

Nustatyta, jog per parą šia transporto arterija vidutiniškai pravažiavo 16,5 tūkst. automobilių.

Didžiausias užfiksuotas lengvojo automobilio greitis buvo 118 kilometrų per valandą, o sunkvežinio – 95 kilometrai per valandą.

85 procentai vairuotojų pažeidė kelių eismo taisykles. Lengvųjų automobilių greitis buvo 61 – 63 kilometrai per valandą, o sunkvežimių – šiek tiek mažesnis, 58 – 61 kilometrai per valandą.

Per parą 4 automobiliai Baltų prospekte praskriejo didesniu nei 100 kilometrų per valandą greičiu. 10 automobilių greitis buvo nuo 90 iki 100 kilometrų per valandą. 60 automobilių važiavo 80 – 90 kilometrų per valandą greičiu.

350 automobilių vyko nuo 70 iki 80 kilometrų per valandą greičiu.

„Situacija verčia susimąstyti. Atlikti tyrimai rodo, jog net 85 procentai vairuotojų važiuoja taip, kaip jiems įprasta – 61 – 63 kilometrų per valandą greičiu. Dėl šios priežasties turime tiek daug žmonišų žūtimi pasibaigiančių eismo nelaimių“, – sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininkas Danas Česnauskas.

Praėjusiais metais Kaune eismo nelaimių metu žuvo 14 žmonių. Iš jų net 10 pėsčiųjų, du vairuotojai bei du keleiviai. Leistino greičio viršijimas, pasak policijos pareigūnų, vienas pagrindinių veiksnių, nulemiančių tragišką eismo įvykių baigtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.