Kaip iš anekdoto: blondinė su baltu BMW X5 eismo juostų nepaiso

Vilniaus kelių policija šią savaitę ypatingą dėmesį skiria pavojingo ir chuliganiško elgesio kelyje kontrolei. Antradienį, birželio 9 d., prie patruliuojančių pareigūnų prisidėti buvo pakviesti ir žiniasklaidos atstovai. Per pusdienį, praleistą mieste ir jo apylinkėse, itin pavojingo vairavimo atvejų užfiksuoti nepavyko, tačiau pažeidėjų vis dėlto buvo.

BMW X5 vairuojanti šviesiaplaukė KET pažeidėja.<br>Lrytas.lt nuotr.
BMW X5 vairuojanti šviesiaplaukė KET pažeidėja.<br>Lrytas.lt nuotr.
BMW X5 vairuojanti šviesiaplaukė KET pažeidėja.<br>Lrytas.lt nuotr.
BMW X5 vairuojanti šviesiaplaukė KET pažeidėja.<br>Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Saulius Rinkevičius

2015-06-09 15:40, atnaujinta 2017-11-23 13:12

Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą pavojingu vairavimu laikomas toks elgesys kelyje, kai vienu metu ar paeiliui padaromi keli eismo taisyklių pažeidimai, keliantys grėsmę eismo saugumui, taip pat Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimas, sukėlęs pavojingą situaciją ir privertęs kitus eismo dalyvius staigiai keisti judėjimo greitį.

Pavojingas vairavimas užtraukia baudą nuo vieno šimto penkiolikos iki dviejų šimtų trisdešimt vieno euro su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trijų iki šešių mėnesių, o asmenims, neturintiems teisės vairuoti transporto priemonės, – baudą nuo dviejų šimtų aštuoniasdešimt devynių iki penkių šimtų septyniasdešimt devynių eurų.

Chuliganiškas vairavimas yra KET pažeidimas dėl chuliganiškų paskatų, keliantis pavojų eismo saugumui arba savo ar kitų žmonių saugumui. Jis užtraukia baudą nuo dviejų šimtų aštuoniasdešimt devynių iki penkių šimtų septyniasdešimt devynių eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo vienų iki dvejų metų. Asmenims, neturintiems teisės vairuoti transporto priemonės, – baudą nuo septynių šimtų dvidešimt keturių iki vieno tūkstančio trylikos eurų.

Atpažįsta patrulių automobilį

Kaip pasakojo kelių patrulių rinktinės trečiojo būrio vadas Andžejus Sosnovskis, atšilus orams pastebimas jaunų vairuotojų suaktyvėjimas. Jie turi didžiausią polinkį pavojingai ir chuliganiškai vairuoti. Kita vertus, jis paneigė nusistovėjusius stereotipus, kad neatsakingai gatvėse elgtis taip linkę ir motociklininkai.

„Anksčiau labai dažnai pasitaikydavo, kai motociklų vairuotojai važinėja su netvarkingais dokumentais arba neturėdami teisės vairuoti, o dabar tokių atvejų pasitaiko labai retai. Jie tikrai „suaugo“, tapo gerokai tvarkingesni“, – kalbėjo pareigūnas.

Nors į patruliavimą išvažiavome su skiriamųjų ženklų neturinčia „Škoda Octavia“, A. Sosnovkis pasakojo, kad automobilis vietos gyventojams jau puikiai žinomas. Pravažiuodami pro šalį vairuotojai neretai ir pasisveikina. Lyg patvirtindami šį faktą dauguma eismo dalyvių kelyje elgėsi pavyzdingai, o chuliganiško vairavimo pavyzdžių neužfiksavome. Už lenkimą sankryžoje įkliuvusi naujutėlio C klasės „Mercedes-Benz“ vairuotoja Rūta teisinosi skubanti dėl to, kad į žygį besiruošiantys vaikai laukia, kol ji pristatys jiems maistą. Nors ir nepatenkinta tuo, kad turi gaišti laiką, ji gailėjosi ir, kadangi per pastaruosius metus nebuvo padariusi pažeidimų, atsipirko minimalia 28 eurų bauda.

Ne taip pasisekė sidabrinio ketvirtos kartos „Volkswagen Golf“ vairuotojui, kurį pareigūnai nutvėrė Oslo g. Vyras viršijo greitį net 43 km/val. todėl, nors per pastaruosius metus nėra padaręs KET pažeidimų, jam buvo skirta 86 eurų bauda.

Mėgsta apvažiuoti spūstis

Lrytas.lt komandai pakeitus ekipažą ir persėdus į įprastą žaliai baltą patrulinį automobilį antrosios patruliavimo pusės rezultatas buvo panašus. Sučiupti du pažeidėjai – abu už patį vadinamąjį 507 KET ženklo pažeidimą. Paprastai tariant, tai reiškia sankryžos įveikimą važiuojant netinkama eismo juosta.

„Volvo S80“ vairuotojas taip įkliuvo,  kai pirma juosta apvažiavo ties Gariūnų sankryža stovinčius automobilius. Dėl švarios asmeninės bylos jam buvo suteikta galimybė per 14 darbo dienų sumokėti pusę minimalios baudos – 14 eurų.

Panašioje situacijoje Savanorių prospekte išvažiuodama į Geležinio Vilko gatvę iš žiedinės sankryžos atsidūrė ir balto BMW X5 vairuotoja. Ji susidariusią nedidelę spūstį apvažiavo posūkiui į dešinę skirta juosta. Dėl nesenos pažeidimų istorijos jai buvo skirta 57 eurų bauda.

Šviesiaplaukė moteris atsisakė kalbėti su žurnalistais ir slėpė nuo operatoriaus savo veidą saulės skydeliu bei rankine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.