Aplinką turėjęs sutvarkyti traktorininkas apnuodijo gyventojus

Žemaitijos sostinės gatvėse retai pamatysi traktorių ir dar dulkių kamuoliais teršiantį orą. Toks vaizdelis ir akis bei gerklę graužiančios dulkės papiktino netoli Masčio ežero gausiai apgyvendinto mikrorajono gyventojus. Vieni skubėjo fotoaparatu fiksuoti pažeidėją, kiti – kviesti žurnalistus.

Gatvę šlavęs traktorininkas tapo didžiausiu aplinkos teršėju.<br>Autorės nuotr.
Gatvę šlavęs traktorininkas tapo didžiausiu aplinkos teršėju.<br>Autorės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedra Akavickienė

Sep 23, 2015, 5:38 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 7:26 AM

Dulkės veržėsi pro langus

„Gelbėkite, sustabdykite traktorininką, kuris dirbdamas visą gatvę užtvindė tirštomis dulkėmis“, – pagalbos šaukėsi gyventojai.

Pasirodo, šios istorijos kaltininkas – traktorius, kuris vietoj to, kad sušluotų iš po sunkiasvorių sunkvežimių ratų išbyrėjusias žemes, priešingai – kėlė dulkes į orą ir sklaidė po visą mikrorajoną. Paaiškėjo, kad viena bendrovė, siekdama išvengti bausmės už kelio taršą žemėmis teršė orą.

Daugiabučių kvartale dulkėmis nuodijosi šimtai vaikų, senolių, o tai jau rimtas nusižengimas, kuriuo privalo susidomėti aplinkosaugininkai.

Pasipiktinę gyventojai aiškino, kad per tirštus dulkių kamuolius sunku buvo įžiūrėti net patį traktorių, kurį nežinia, kaip reikėtų vadinti – gatvės valytoju ar teršėju. Mat vienu metu traktorius atliko abu minėtus darbus – šveitė gatvę nuo žemių, tuo pačiu keldamas į viršų juodų dulkių audrą.

Tokios netradicinės tvarkos, pasirodo, ėmėsi vienos įmonės traktorininkas, net nesusimąstęs, kad šalia ne tik daugybė daugiabučių namų, kurių langai atviri, bet ir vaikų darželiai.

Galima tik įsivaizduoti, kaip nepasisekė tiems telšiškiams, kurie išeidami į darbą paliko pravertus langus. Vakarop namo grįžusios šeimininkės turėjo gauti šoką – pajuodavę langai, palangės, baldai.

Įmonė vežė dumblą

Žurnalistų paprašytas Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Telšių rajono agentūros vyriausiasis specialistas Alfredas Zaveckas išsiaiškino, kad UAB „Ežerūna“ tvarkė prieš kelerius metus suvežto dumblo aikštelę prie Masčio ežero. Čia seniau buvo kraunamas išsiurbtas dumblas iš valomo ežero. Dabar dumblo sankaupas prireikė išvežti, nes ruošiamasi tvarkyti gražuolio ežero pakrantę.

Tačiau, kaip paaiškėjo, tai padaryti nėra taip paprasta. Sunkiasvorių mašinų, į kurias prikrauta tonos dumblo, ratai ant asfalto paliko vežamo krovinio krūveles.

Atsakingi bendrovės darbuotojai tai numatė iš anksto ir norėdami išvengti pažeidimo bei gresiančios baudos už kelio dangos teršimą, pasiuntė savo įmonės traktorių su šluota. Tačiau, kad kils toks tirštų dulkių debesis ir didžiulis gyventojų pasipiktinimas, nesitikėjo.

Aplinkosaugininkas A.Zaveckas teigė pasikalbėjęs su UAB „Ežerūna“ vadovais, taip pat įspėjęs rangovą ateityje apgalvoti visas įmanomas pasekmes ir daugiau dulkėmis telšiškių nenuodyti.

Juk tereikėjo traktoriui užterštą žemėmis kelią šluoti laistant vandeniu. Pasak A.Zavecko, įspėjimu atsipirkę vadovai sako klaidas supratę, tad ateityje tokių nesusipratimų turėtų nepasitaikyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.