Naujų namų gyventojai apstulbę – per naktį tapo pažeidėjais

Stovėjimo vietų trūkumas Vilniaus gyvenamuosiuose rajonuose gimdo nuolatinius konfliktus.

S. Nėries gatvėje vairuotojams neliko vietos.<br>Lrytas.lt skaitytojos nuotr.
S. Nėries gatvėje vairuotojams neliko vietos.<br>Lrytas.lt skaitytojos nuotr.
Vairuotojai gavo baudas, nes jų automobiliai buvo pastatyti arčiau nei 3 m. nuo ištisinės linijos.<br>Lrytas.lt skaitytojos nuotr.
Vairuotojai gavo baudas, nes jų automobiliai buvo pastatyti arčiau nei 3 m. nuo ištisinės linijos.<br>Lrytas.lt skaitytojos nuotr.
S. Nėries gatvėje vairuotojams neliko vietos.<br>Lrytas.lt skaitytojos nuotr.
S. Nėries gatvėje vairuotojams neliko vietos.<br>Lrytas.lt skaitytojos nuotr.
S. Nėries gatvėje vairuotojams neliko vietos.<br>Lrytas.lt skaitytojos nuotr.
S. Nėries gatvėje vairuotojams neliko vietos.<br>Lrytas.lt skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Saulius Rinkevičius

Oct 14, 2015, 2:27 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 2:07 AM

Naujos statybos namų rajone, Salomėjos Nėries gatvėje, gyvenanti portalo lrytas.lt skaitytoja Milda negalėjo patikėti savo akimis, kai pamatė, kad gausybė kaimynų patys to nežinodami tapo pažeidėjais.

Neįsigilinę į Kelių eismo taisykles vairuotojai paliko automobilius per arti ištisinės linijos.

Gyventojai sutrikę

Ši Fabijoniškių pakraštyje esanti gatvė išsiskiria dideliu gyventojų tankumu ir itin mažomis automobilių stovėjimo aikštelėmis. Jau kasdienybe tapę, tai, kad gyventojai desperatiškai ieško, kur galėtų pastatyti automobilius, o autobusų vairuotojai mėgina pro juos skintis kelią.

Tvarką savivaldybės atstovai bando įvesti baudomis. 

Savaitgalį gatvėje išvydusi baudas dalinančius eismo tikrintojus, Milda ironiškai dėkojo Vilniaus miesto valdžiai ir merui Remigijui Šimašiui už gudrų būdą nupiešus vieną ištisinę liniją surenkamomis baudomis papildyti miesto pajamas.

„Atrodo tvarkingai susispaudi, tarp gyventojų atsiranda solidarumas, tačiau vėl esi baudžiamas. Kur dėtis?! Žiemą užsnigs kelius ir vėl rasi pranešimą apie pažeidimą“, – piktinosi ji. 

Moteris įsitikinusi, kad juostos tyčia nupieštos taip, jog užkliūna ir tie automobiliai, statomi toje gatvės pusėje, kurioje nėra stovėjimą draudžiančių ženklų.  

Milda pastebėjo, kad per savaitgalį baudos buvo surašytos vos ne kas ketvirtam automobiliui. Sutrikę kaimynai pasiskambinę į miesto viešosios tvarkos skyrių, gavo atsakymą, kad pažeistos Kelių eismo taisyklės (KET) ir reikės sumokėti minimalią baudą. 

Nepravažiuoja autobusai

Iš tiesų gatvė pažymėta taip, kad automobilio neįmanoma pastatyti išlaikant pagal KET numatytą 3 m minimalų atstumą iki ištisinės linijos, todėl visi šalia gatvės automobilį palikę vairuotojai tampa pažeidėjais. 

Nemažiau už vietos gyventojus situacija šioje gatvėje nepatenkinti yra maršrutinio transporto vairuotojai.

Viešosios tvarkos skyriaus budėtojų poskyrio vedėjas Darius Mitrofanovas pasakojo, kad kolegos iš jų nuolat sulaukia nusiskundimų dėl automobiliais užstatytos, todėl nepravažiuojamos gatvės atkarpos.

Kaip aiškino savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Tomas Kamaitis, S.Nėries gatvėje balta ištisinė linija skiria priešingų krypčių transporto srautus ir draudžia važiuoti priešpriešinio eismo juosta.

„Gatvės plotas, kuris užstatytas automobiliais, skirtas automobiliams važiuoti viena viena kryptimi. Kadangi minėtoje vietoje vairuotojai pastato automobilius, kiti vairuotojai priversti išvažiuoti į priešpriešinę eismo juostą, taip sukeldami pavojų sau ir kitiems eismo dalyviams“, – komentavo jis.

Kaltina statytojus

D.Mitrofanovas patvirtino, kad pažeidimų šioje vietoje registruojama ganėtinai daug. Šiais metais tokių atvejų S.Nėries gatvėje užfiksuota jau 549.

Anot savivaldybės atstovo, žymėjimas neleidžia išvažiuoti į kairę kelio pusę ir ten sustoti automobiliams. Iš kitos pusės važiuojančioms transporto priemonėms galioja kelio ženklas Nr. 332 „sustoti draudžiama“.

„Visuma šių žymėjimų ir kelio ženklų vairuotojams nurodo, kaip ir kur galima važiuoti bei kur negalima sustoti“, – pažymėjo jis.

Dėl stovėjimo vietų trūkumo besiskundžiantiems gyventojams jis patarė nekaltinti savivaldybės, o prisiimti atsakomybę už sprendimą atsikraustyti į netinkamai suprojektuotą rajoną.

Pavojinga gatvė

Nors iš pažiūros gatvė atrodo plati, D.Mitrofanovas atkreipė dėmesį, kad vairuotojams tenka lenkti viešojo transporto stotelėje sustojančius autobusus, todėl ji pastebimai susiaurėja.

Anot savivaldybės atstovo, žymėjimu siekta ne tik atlaisvinti gatvę viešajam transportui, bet ir užtikrinti saugumą visiems eismo dalyviams.

„Vairuotojui skirtas tik plotas dešinėje juostoje, į kairę jis išvažiuoti negali. Pastatyti automobiliai priverčia kitus eismo dalyvius pažeidinėti taisykles, o išvažiavimas į priešpriešinio eismo juostą yra grubus KET pažeidimas“, – komentavo jis.   D.Mitrofanovas pažymėjo, kad vietos gyventojai nelinkę galvoti apie kitus eismo dalyvius. Nors ir turėtų pagalvoti apie tai, ar kiti vairuotojai galės saugiai įveikti šią gatvės atkarpą.

Anot pašnekovo, vietoje to jie stato automobilius, kaip papuola, o gavę baudas – nepatenkinti skundžiasi. Savivaldybės atstovas pažymėjo, kad vairuotojai yra linkę piktnaudžiauti teisėmis ir pamiršta savo pareigas.

„Nežinau, kokia situacija tame rajone kalbant apie stovėjimo aikšteles ir kiek jų trūksta, tačiau visuomeninis transportas vis tiek turi važiuoti“, – reziumavo D.Mitrofanovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.