Prie taksi vairo sėdusi pora griauna mitus apie taksistus

Taksi vairuotojais tapusi kauniečių pora savo darbą vadina eksperimentu. Sutuoktiniai patyrė, kad automobiliu tamsintais langais važinėjantys jaunuoliai, net narkomanai ne visada yra agresyvūs, o staigmenų pateikia įtarimų nekeliantys keleiviai.

Ne visi Kauno centre, prie prekybos centro „Akropolis“, nuolat keleivių laukiantys taksi vairuotojai patenkinti naujų konkurentų atsiradimu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ne visi Kauno centre, prie prekybos centro „Akropolis“, nuolat keleivių laukiantys taksi vairuotojai patenkinti naujų konkurentų atsiradimu.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė“)

Feb 16, 2016, 5:06 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 9:37 PM

Prieš gerą mėnesį Kaune veiklą pradėjo nauja vilniečių taksi firma „Smart taxi“. Moderniomis technologijomis besinaudojančios įmonės vairuotojai pamažu ėmė keisti ne visai gerą Kauno taksistų įvaizdį.

Naujos firmos vairuotojais susigundė tapti ne tik kauniečiai, bet ir Vilniuje, Panevėžyje ar kituose miestuose gyvenantys žmonės.

Laura ir Mindaugas Tamašauskai gyvenimą saulėtose šalyse taip pat iškeitė į darbą taksi vairuotojais.

Ilgai Meksikoje, Kretoje gidais dirbusi pora dabar tapo savotiškais gidais po Kauną savo keleiviams.

Nemažai pasaulio matę sutuoktiniai jau patyrė, jog kauniečiai vis dar labai stebisi prie vairo pamatę moterį ir tuo, kad vairuotojai keleiviams duoda čekį.

Nepatenkinti poros darbu ir kai kurie konkurentai, tose pačiose vietose keleivius medžiojantys jau 20 metų.

Vyrauja prastas stereotipas

Kaune daugiausia važinėja seni, ne visada prižiūrėti taksi automobiliai.

Vairuotojas gali dėvėti ne visai švarų sportinį kostiumą ar būti pasipuošęs aukso grandine bei žiedais.

Taip pat ne paslaptis, kad taksistai žino, kur gyvena ir dirba prostitutės, kur gauti alkoholinių gėrimų, narkotikų ar vogtų daiktų.

Retai prie taksi automobilio vairo, ypač naktį, galima pamatyti dirbančią moterį.

Todėl daugelis, pravėrę neseniai Kaune pradėjusios dirbti taksi firmos automobilių duris ir pamatę įdiegtą kompiuterių techniką, kaklaraištį ryšintį vairuotoją ar prie vairo besišypsančią moterį, nustemba.

Nusprendė paeksperimentuoti

Taksistais pradėję dirbti sutuoktiniai L. ir M.Tamašauskai abu turi ekonomistų diplomus, tačiau svajojo apie įdomesnį gyvenimą. Praėjusį rudenį iš užsienio grįžę į Kauną sutuoktiniai ieškojo naujos veiklos.

Pora pasakojo, kad iki šiol ir jų pačių, ir pažįstamų žmonių sąmonėje buvo įsitvirtinęs stereotipas, kad taksi vairuotojai dažnai būna apsileidę, kad žino kur ir kaip gauti neteisėtų daiktų ar paslaugų.

„Galėjome dirbti vienoje logistikos kompanijoje, tačiau tada darbo dienas būtų tekę praleisti prie kompiuterių.

Pastebėjome skelbimą, kviečiantį įsidarbinti naujoje taksi įmonėje. Nors ir patys anksčiau apie taksistus nebuvome labai geros nuomonės, nusprendėme pabandyti. Tai tarsi mūsų socialinis eksperimentas“, – pasakojo M.Tamašauskas.

Abu kauniečiai turi daugiau kaip 10 metų vairavimo patirtį, moka ne vieną užsienio kalbą, todėl darbą gauti buvo nesunku.

Vilijampolės jau nevengia

L. ir M.Tamašauskai tvirtino, kad jų įmonėje darbuotojams uždrausta vartoti žodžius „taksistas“ ir „centriukas“ – taip vairuotojai paprastai kreipiasi į dispečeres.

„Mes esame ne taksistai, o vairuotojai“, – sakė L.Tamašauskienė.

Pora dirba nuo 6 valandų ryto iki 18 valandos arba nuo 18 iki 6 valandos ryto. Vėliau turi kelias laisvas dienas.

Vairuotojai važinėja po miestą arba stovi miesto centre ar Savanorių prospekte prie didesnių prekybos centrų. Kai žmonės užsisako paslaugą telefonu ar internetu, dispečeris į vairuotojo planšetinį kompiuterį atsiunčia pranešimą ir maršrutą. Kadangi vairuotojai naudojasi kompiuterine navigacija, rasti kelią, kur reikia vykti, nesudėtinga.

„Prieš 20 metų būtume vengę vykti į Vilijampolę ar Žemuosius Šančius, nes šie mikrorajonai garsėjo kaip nusikaltimų vietos. Tačiau dabar viskas labai pasikeitę, todėl vietų, į kurias nenorėtume vykti, nėra“, – tvirtino M.Tamašauskas.

Naktimis dirba abu kartu

Laukdami užsakymų vairuotojai gali pavežti ir į taksi automobilį įsėdančius žmones.

Naktimis pora dirba drauge. Abiejų automobiliai stovi greta.

„Naktį, jei matome, kad prie automobilio artėja įtartini asmenys, turime teisę užsirakinti ir nuvažiuoti. Kartą į Lauros automobilį norėjo įsėsti įkaušę jaunuoliai su gobtuvais ant galvų. Paprašiau, kad jie vyktų su manimi, ir jie neprieštaravo. Laimei, kelionė baigėsi sėkmingai“, – pasakojo M.Tamašauskas.

Dirbdami kauniečiai išgirsta įvairių istorijų. Kol kas M.Tamašauską labiausiai nustebino tvarkingai atrodęs jaunuolis. Jis iš Karmėlavos važiavo į Kauną, kalbėjo telefonu ir vis keitė kelionės adresus.

„Vėliau jis padejavo, kaip sunku būti narkomanu. Sakė, kad ieško kur gauti dozę, todėl ir sako vis kitus adresus, nes įprastose vietose tuo metu narkotikų nebuvo“, – prisiminė M.Tamašauskas.

Vairuotojai įteikė šokoladą

Pora pasakojo, kad Italijoje, Graikijoje pusė taksi vairuotojų yra moterys, todėl L.Tamašauskienė neabejodama pasirinko šį darbą.

Moteris sakė, kad kai kauniečiai pamato ją prie vairo, visada labai nustemba.

„Žmonės gana uždari. Dažniausiai jie tik stebeilijasi į mane. Tik vienas kitas pradeda klausinėti, kodėl dirbu, ar nebijau“, – prisipažino kaunietė.

Kartą naktį prie jos automobilio privažiavo „Volkswagen Golf“ tamsintais langais. Jame sėdėję jaunuoliai paprašė moters atidaryti langą.

„Buvo nejauku, bet langą šiek tiek pravėriau. Jauni vyrai pradėjo klausinėti, ar tik nesu atvykusi iš Vilniaus, nes Kaune jos vairuojamo automobilio firmos nebuvo matę.

Tada nuvažiavo, bet po kurio laiko grįžo. Jie sakė užjaučiantys mane, kad turiu dirbti naktį, todėl nupirko ir padovanojo šokoladą“, – pasakojo L.Tamašauskienė.

Tačiau ne visi keleiviai būna padorūs. Kartą ilgai po miestą važinėjęs keleivis paprašė nuvežti į Šilainius, išlipo ir sakė, kad eina atnešti pinigų.

„Deja, jo taip ir nesulaukiau. Dispečerei, kuri turėjo keleivio telefono numerį, taip pat prisiskambinti nepavyko. Mano pasitikėjimas žmonėmis pasirodė esąs per didelis“, – pasakojo vairuotoja.

Kauniečiai per daug niūrūs

Po gyvenimo šiltuose kraštuose į Kauną grįžusi pora pastebėjo, kad čia vis dar nykoka, o žmonės neretai būna pikti.

„Šiltuose kraštuose žmonės nuolat šypsosi, triukšmingai bendrauja, spalvingai rengiasi. Grįžę į Kauną pastebėjome, kad spalvos čia tarsi uždraustos. Žmonės ne tik rengiasi pilkai, juodai, bet ir jų viduje pilka bei niūru“, – pasakojo L.Tamašauskienė.

Moters sutuoktinis pridūrė, kad dažnai kauniečiai elgiasi taip tarsi nuo ko nors nuolat turėtų gintis ir yra nusiteikę agresyviai.

„Kartą nepastebėjau eismą draudžiančio ženklo ir įsukau į gatvelę. Tuoj pripuolęs vyras agresyviai ėmė gestikuliuoti rankomis ir šaukti, kad iškvies policiją. Atsiprašiau, tačiau nejaugi negalima pastabų pasakyti ramiai ir draugiškai?“ – stebėjosi kaunietis.

Kauniečių niūrumą pastebi ir keleiviai užsieniečiai. L.Tamašauskienė pasakojo, kad kartą teko pavežti iš Brazilijos kilusį vyrą. Jis Kaune studijavo mediciną.

„Vyras prisipažino, kad jam čia nepatinka, gamta niūri, o dėl to nelaimingi ir žmonės. Sakė, kad nori greičiau grįžti į tėvynę“, – pasakojo kaunietė.

Konkurentai liepė dingti

Kol kas vairuotojų porai nepasitaikė keleivių, kurie prašytų nelegalių paslaugų.

„Gal matydami tvarkingus automobilius ir vairuotojus to prašyti nedrįsta. Mieliau kreipiasi į šios rinkos senbuvius“, – svarstė M.Tamašauskas.

Konkurentai naują firmą Kaune pasitiko nesvetingai. M.Tamašauskas pasakojo, kad kitų firmų vairuotojai kartais prieina, domisi jo automobiliu. Kiti praeidami kažką subamba ir kreivai nužvelgia.

Kai naujos firmos vairuotojai bandė laukti keleivių miesto centre, prie prekybos centro „Akropolis“, susidūrė su dar griežtesne konkurentų reakcija.

„Vyrai sakė, kad čia stovi jau 20 metų, todėl tai esančios jų vietos, ir liepė nešdintis. Nejaugi su jais barsiesi. Geriau nuvažiuoti kitur“, – sakė M.Tamašauskas.

Pora radikalių sprendimų nebijo

Ekonomisto diplomą turintis M.Tamašauskas buvo įkūręs savo verslą, tačiau svajojo apie įdomesnį gyvenimą. Prieš 10 metų vyras įsidarbino vienoje didelėje Kauno turizmo agentūroje. Iš pradžių 3 metus dirbo gidu Egipte, vėliau kitose užsienio šalyse.

Prieš 5 metus dirbdamas Graikijoje, Kretos saloje, sutiko pailsėti atvykusią Laurą ir įsimylėjo. Netrukus moteris metė turėtą gerai mokamą ekonomistės darbą Lietuvoje ir išvyko į Kretą, kur jau drauge su vyru ėmėsi gidės veiklos.

2011 metais pora įsidarbino rusų kelionių agentūroje ir išvyko dirbti į Meksiką. Tačiau situacija susiklostė taip, kad rusų turistų Meksikoje sparčiai sumažėjo ir darbo beveik nebeliko.

Pora baigė kursus ir kurį laiką dirbo deimantais prekiavusiame salone. Tačiau šis darbas kauniečiams nepatiko. L. ir M.Tamašauskai nusprendė grįžti į Kauną ir pasirinko naują, iki šiol nebandytą veiklą.

Keleiviai stebisi, kai vairuotojas duoda čekį

Nikolajus Gurskis

„Smart taxi Kaunas“ vadovas

„Įmonėje Kaune dirba 30 žmonių. Tai ne tik kauniečiai, bet ir iš Vilniaus, Panevėžio, Šiaulių, Telšių, Kėdainių atvykstantys ir Kaune dirbantys vairuotojai.

Darbuotojai privalo mokėti bent vieną užsienio kalbą bei naudotis moderniomis technologijomis, nes klientai paslaugas gali užsisakyti ne tik telefonu, bet ir internetu. Tokių klientų pamažu daugėja.

Taip pat kol kas esame bene vieninteliai, keleiviams leidžiantys atsiskaityti ne tik grynaisiais pinigais, bet ir banko mokėjimo kortelėmis. Būna atvejų, kad kauniečiai, po kelionės pamatę vairuotojų išduodamus čekius, taip nustemba, jog su jais darosi asmenukes, nes Kauno rinkoje tai – naujovė.

Kaip ir bet kuriame rinkos sektoriuje, konkurentai nėra patenkinti naujo žaidėjo pasirodymu, nes tai verčia pasitempti, galvoti apie naujas klientų pritraukimo bei išlaikymo strategijas.

Ne išimtis ir taksi rinka. Tiesioginių konfliktų su konkurentais nebuvo, tačiau pastebime, kad mūsų pasirodymas Kaune privertė taksi rinkos dalyvius iš naujo įvertinti savo paslaugų kokybę ir diegiamas inovacijas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.