Žmogus blaivus, o alkotesteris „girtas“: kaip gali taip būti?

Alkotesterio parodymus užginčijęs vilnietis Žilvinas R. sukėlė visuomenėje nemažą triukšmą. Vieni kaltina pareigūnus nešvariu elgesiu, kiti laikosi nuomonės, kad vairuotojas tik mėgina išsukti uodegą.

Lietuvos policija pripažįsta tik „Drager“ alkotesterius.<br>Andriaus Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Lietuvos policija pripažįsta tik „Drager“ alkotesterius.<br>Andriaus Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius

Feb 19, 2016, 9:00 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 10:39 AM

Tačiau ar galėjo nutikti taip, kad šios intriguojančios istorijos užuomazgas lėmė techninė klaida?

Vasario pradžioje reido metu sustabdytas Žilvinas R. į pareigūnų alkotesterį pripūtė 1,38 promilės. Vyrui buvo nustatytas lengvas girtumo laipsnis, nors jis pats tvirtino, kad keletą dienų visiškai nevartojo alkoholio.

Jam buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas už vairavimą išgėrus, tačiau iškart jo po vilnietis nuvyko į Priklausomybės ligų centro Narkologijos skyrių.

Čia, kaip teigė pats vyras, jam dar kartą teko pasitikrinti alkotesteriu, tačiau šį kartą prietaisas parodė nulius. Buvo atlikti ir kraujo tyrimai, kurių rezultatai parodė, kad jo kraujyje patikrinimo metu etilo alkoholio nebuvo.

Tolimesnis vilniečio ginčas ir persikėlė į teismą, kuris sprendimą turėtų paskelbti kovo pradžioje.

Kada rizikuojate pripūsti?

Matavimo prietaisų prekyba, jų remontu, kalibravimu ir metrologine patikra užsiimančios įmonės „Frankas“ direktorius Donatas Urbonas pažymėjo, kad naudojantis alkotesteriais reikia laikytis gamintojo nustatytų techninių reikalavimų.

Viena iš rekomendacijų – prieš naudojant alkotesterį po alkoholio vartojimo reikia palaukti 15 minučių.

„Kadangi policijos alkotesterių niekas labai nesaugo – į juos pučia ir ką tik išgėrę asmenys arba žmonės, kurių organizme alkoholio koncentracija itin didelė – prietaisas gauna didžiulę apkrovą ir po tam tikro laiko išsibalansuoja“, – pasakojo pašnekovas.

D. Urbono manymu, atvejų, kai blaiviam žmogui policijos alkotesteriu buvo nustatomas girtumas, gali pasitaikyti pakankamai dažnai. Didžiausia tokio nesusipratimo tikimybė – jei prieš tai tikrintas asmuo pripūtė nemažą kiekį promilių.

„Gausite naują antgalį, tačiau pats prietaiso jutiklis dar nebus išsivalęs ir automatiškai parodys šiek tiek alkoholio. Negali rodyti daug, tačiau šiek tiek tikrai bus“, – kalbėjo specialistas.

Britiški – niekam tikę

Parodymų tikslumas taip pat priklauso ir nuo prietaiso kokybės. Šiuo metu Lietuvoje labiausiai paplitę vokiški „Drager“ ir britiški „Lion“ alkotesteriai. Pastarojo gamintojo matuokliai, anot D. Urbono, yra itin prastos kokybės.

„Jie labai lėtai išsivalo, todėl kartojant matavimus dažnu atveju parodymai visiškai skiriasi“, – komentavo jis.

„Drager“ matuokliai kokybiškesni, tačiau kaip pažymėjo pašnekovas, norint žmonės tikrinti vieną po kito, kaip dažniausiai daroma reidų metu ir įvertinant faktą, kad pūsti gali išgėrę asmenys, pareigūnai visgi turėtų turėti atsarginius alkotesterius.

„Tai skamba kiek prabangiai, kadangi pareigūnai antro ar trečio alkotesterio, aišku neturės, tačiau po bet kokio teigiamus parodymus davusio matavimo, jie turėtų palaukti bent jau penkias minutes“, – dėstė D. Urbonas.

Ir šiuo atveju kalbame tik apie tvarkingus prietaisus.

Jautrūs šalčiui ir karščiui

Alkoholio matuokliai yra jautrūs drėgmei ir dideliems temperatūrų pokyčiams. Šaltis yra kenksmingas, taip pat kaip ir 40-50 laipsnių pagal Celsijų karštis. Todėl saulėtą vasaros dieną pareigūnai neturėtų laikyti jų ant automobilio palangės.

„Prietaisas bus perkaitęs ir todėl gali parodyti gerokai didesnį skaičių“, – aiškino pašnekovas.

Analogiškai parodymai nebus tikslūs, jei alkotesteris žiemą bus laikomas nesandariame dėkle. Įšalęs jutiklis per nustatytą prietaiso aktyvavimo laiką įšilti nespės, todėl parodymai gali būti netikslūs.

Visiems policijos naudojamiems alkotesteriams atliekama metrologinė patikra. Ši paslauga kol kas regioninių metrologijos centrų rankose – niekas kitas oficialių atitikties sertifikatų išduoti negali.

Tačiau po pusmečio naudojimo matavimo paklauso dažnai būna išaugę, todėl prieš metrologinę patikrą, visų pirma, atliekamas kalibravimas. O tai jau privačių kompanijų, turinčių reikiamą įrangą specializacija.

Didžiulės paklaidos

D. Urbonas pasakojo, kad jo įmonėje tikrinamų alkotesterių matavimo paklaidos dažnai siekia 10-15 proc., o atskirais atvejais – ir 20 proc. Vairuotojams, kurie galbūt kažkada įpūtė vos daugiau nei 0,4 promilės, tokie skaičiai turėtų kelti šiurpą.

Pašnekovas negalėjo paaiškinti, kodėl Lietuvos policija naudoja tiek daug „Drager“ alkotesterių. Anot jo, tai pakankamai kokybiškas prietaisas, tačiau rinkoje yra geresnių matuoklių, kurie netgi šiek tiek pigesni.

Pagal naujas technologijas sukonstruoti ir pažangesnius jutiklius turintys matuokliai patys gali nustatyti, ar jau praėjo daugiau nei 15 minučių nuo tada, kai žmogus vartojo alkoholį, taip pat turi ir kitų privalumų.

„Bet kažkodėl jie nėra perkami. Kaip žinote, visi tokie prietaisai yra įsigyjami tiktai konkurso tvarka, o ten jau būna sudarytos tam tikros sąlygos“, – tikino pats alkotesteriais prekiaujantis D. Urbonas.

Penkios minutės – labai daug

Tačiau policijos darbą per reidus nuolat stebintis Lrytas.lt žurnalistas Andrius Vaitkevičius abejojo alkotesterių verslo vadovo teiginiais.

Pasak jo, prieš duodami vairuotojui alkotesterį pareigūnai jį išjungia ir vėl įjungia, net jei ankstesnis pūtimas parodė nulius. Be to, pareigūnų alkotesteris nėra naudojamas konvejeriu – neretai tarp patikrinimų praeina ir 10-20 minučių.

„Ne kiekvienam ir duoda „pūsti“ – jei žmogus tvarkingas, nėra alkoholio kvapo, jo paprastai netikrina alkotesteriu.  Kitavertus, jei žmogus pripučia net ir leistiną alkoholio normą, pareigūnai tai iš karto apiformina, spausdina pranešimą. Jie negali atiduoti alkotesterio kitam pareigūnui, kol neatspausdino registracijos kvito, kuris segamas į žurnalą. Tai tikrai užtrunka daugiau nei penkias minutes“, – pasakojo A.Vaitkevičius.

Jis taip pat pastebėjo, kad alkotesteriai būna deramai saugomi nuo šalčio – esant šalčiams pareigūnai prietaisus laiko tarnybiniame automobilyje, į kurį ir pasikviečia įtarimą sukėlusius vairuotojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.