Kaip elgtis, jei automobilis užsitrenkė, o viduje – vaikas?

Ne vienam yra tekę susidurti su situacija, kai rakteliai lieka užrakinti automobilio viduje.

G.Putelytė patarė jokiu būdu nedaužti automobilio lango.<br>„Toyota“ nuotr.
G.Putelytė patarė jokiu būdu nedaužti automobilio lango.<br>„Toyota“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2016, 4:15 PM, atnaujinta May 31, 2017, 7:52 PM

Kartais gelbsti kiek pravertas langas, kitais atvejais tenka ieškoti kitų išeičių. Tačiau kaip elgtis, kai automobilyje užsirakina mažylis?

Rūpinantis mažyliais net, regis, paprasčiausi dalykai yra iššūkis, reikalaujantis puikaus situacijos valdymo. Tenka pasirūpinti tinkama vaiko apranga, surinkti daiktus ir per minutę susiruošti pačiam.

Regis, viskas? Gerai. O kurgi liko rakteliai?

„Svarbiausia – nepanikuoti, – tvirtino streso valdymo konsultantė psichologė Giedrė Putelytė.

Jei oras nėra itin karštas ar šaltas, vaikui automobilyje saugu. Vadinasi, turite pakankamai laiko rasti geriausią išeitį. Psichologė patarė pasistengti neperduoti savo nerimo mažyliui, o geriau susikoncentruoti į problemos sprendimą: „Tad pirmiausia – ignoruokite dirgiklius, kelis kartus giliai įkvėpkite ir apsvarstykite galimas alternatyvas“.

Pirma mintis – „reikia kuo greičiau atidaryti dureles“ – nėra pati geriausia. Paradoksalu, bet visada atsiranda geranoriškų padėjėjų, kurie pasisiūlo išdaužti jūsų automobilio langą ir taip atidaryti dureles.

„Neskubėkite imtis drastiškų sprendimų. Įvertinkite galimas pasekmes. Jei daušite langą, smūgio garsas ir dūžtančio stiklo garsas tikrai smarkiai išgąsdins ar net psichologiškai traumuos mažylį. Be to, yra tikimybė, kad stiklo šukės mažylį sužeis“, – nepasiduoti praeivių įkalbinėjimams ragino G.Putelytė.

Daužti bet kurį automobilio stiklą yra nesaugu. Jei išdaužto lango nesutvarkysite tuojau pat, toks automobilis patrauks ne tik smalsuolių, bet ir ilgapirščių dėmesį.

Automobilį išdaužtu langu palikę be priežiūros bent kelioms minutėms, rizikuojate netekti ne tik asmeninių daiktų ar automobilio detalių, bet ir paties automobilio.

Pirmas sprendimo būdas – atsarginiai rakteliai. Blogiau, jei telefonas saugiai užrakintas guli rankinėje ant priekinės automobilio sėdynės.

Vis dėlto net ir tokiu atveju galite rasti būdą paskambinti namiškiams, kad jie atvežtų atsarginius automobilio raktelius. Nebijokite kviestis taksi – taip bus greičiau, o kelionės išlaidos, lyginant su kaštais, kuriuos patirtumėte dauždamas langą, yra nedidelės.

Įvertinkite, kad raktelių gali tekti laukti apie 40 min., tad apsišarvuokite kantrybe.

„Žinodami, kad pagalba jau pakeliui, atsipalaiduokite ir susitelkite į automobilyje likusį mažylį – kalbinkite, gukuokite, žaiskite delnų slėpynes ar žaidimus pirštais.

Nekreipkite dėmesio, kaip tuo metu atrodysite praeiviams, juk svarbiausia – jūsų mažylio gerovė. Beje, ir aplinkiniai, matydami, kaip stengiatės dėl savo vaiko, jus tikrai palaikys ir apdovanos padrąsinančia šypsena“, – patarė streso valdymo konsultantė.

Vis dėlto gali atsitikti, kad namų raktai taip pat liko užrakintame automobilyje, arba atsarginių raktelių nėra, arba nėra nieko, kas galėtų juos atvežti. Vis tik pasiduoti emocijoms ir daužti langą nevertėtų, verčiau išsikviesti spynų atrakinimo meistrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.