„Volkswagen“ savininkas jautėsi saugus – iki vieno išpuolio

Vilnietis Gintautas sako girdėjęs istorijų apie vagiamus BMW veidrodėlius arba išpjaunamus „Toyota“ katalizatorius, bet dėl savojo „Volkswagen“ jautėsi ramus. Juolab, kad jo pažįstamų gretose niekam kažko panašaus nebuvo nutikę.

Gintautas sakė iki šiol negalvojęs, kad vagys taikosi ir „Volkswagen“ markės automobilių įrangą.<br>Ekrano nuotr.
Gintautas sakė iki šiol negalvojęs, kad vagys taikosi ir „Volkswagen“ markės automobilių įrangą.<br>Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2017, 7:47 PM

Tiesa, prieš pat vagių išpuolį vyras atkreipė dėmesį į straipsnį apie populiarėjančias navigacinių audio sistemų vagystes.

„Meistrai sakė, kad kažkurią savaitę buvo net penki tokie atvejai. O šiaip tokia aparatūra kainuoja tiek pat, kiek neblogas naudotas automobilis“, - nuostolius įvertino pašnekovas.

2012 metų „Volkswagen Passat“ padarytą žalą kasko draudimas padengė 90 proc. Likusią dalį, maždaug  600 eurų,  Gintautui teko padengti pačiam. Vyras sakė, kad tai jam pakankamai didelė suma.

Jis ketina klijuoti apsauginę langų plėvelę. Stiklą vagys vis tiek greičiausia išdauš, tačiau nuostolių taip bus mažiau.

Suniokojo automobilio saloną

Į Gintauto „Volkswagen“ vagys įsilaužė būtent tada, kai savininkas automobilį pirmą kartą paliko ne garaže, o gatvėje. Vyras spėja, kad ilgapirščiams nagai panižo paryčiais.

„Tiesiog priėjo, greitai išdaužė stiklą ir bandė išplėšti aparatūrą. Kažkas nesuveikė pagal planą, todėl išlaužė visą priekinę panelę.

Bandyta viską išplėšti, atlaužta apsauginė dalis. Tuomet rado varžtus, kurių nesugebėjo atsukti, o galbūt kažkas važiavo pro šalį, kadangi vieta pakankamai atvira“, - pasakojo vyras.

Kadangi nepavyko išplėšti aparatūros, įtūžę vagys sudaužė ekraną ir taip paliko.

Planuotas vagišių grobis – garso įrangos ir navigacijos sistema. Nors ir sumaitota, ji liko vietoje. Gintautas buvo linkęs manyti, kad vagis turbūt atėjo nepasiruošęs, o galbūt dar tik mokosi savo juodo amato.

„Būna, kad ir gražiai išima – nelieka nė žymės. Belieka tik įsistatyti naują. Tuomet padaroma mažiau nuostolių automobiliui“, - kalbėjo jis.
 
Vilioja prabangios mašinos

Nupjaustyti katalizatoriai, išimti akumuliatoriai ar penktą kartą nusukti veidrodėliai – vagių vandalizmą tenka pajusti ne vienam automobilio savininkui.

BMW, „Volvo“, „Lexus“ – šių markių automobiliai, pasak pareigūnų, dabar yra po didinamuoju vagių stiklu.

Tiesa, jų tikslas – nebūtinai veidrodėliai, automobilio statymo davikliai ar ratai. Dažnai vagišiams rankos niežti dėl akumuliatorių ar paprasčiausių markės ženkliukų ant variklio dangčio.

O kaip dėl garsiai nuskambėjusių katalizatorių vagysčių?

Vilniaus miesto 2-ojo policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas Igoris Polikša patikino, kad šių detalių vagysčių bumo tikrai nėra. Anot jo, žymi dalis vagių buvo sulaikyta.

Pareigūnas užsiminė apie tai, kad tuo užsiėmė kelios organizuotos grupuotės, tačiau plačiau ikiteisminio tyrimo nekomentavo.

Vagys bijo viešumo

Organizuotos vagystės, kai dirba keli asmenys, yra verslas. Štai, pavyzdžiui, surinkus tam tikrą skaičių vagių taip mėgstamų BMW veidrodėlių, siunta dažnai iškeliauja į užsienį. Jokia paslaptis, kad kai kurias automobilių dalis mielai „priglaudžia“ vadinamieji „šrotai“. Šį verslą atidžiai stebi pareigūnai.

„Kartais pavyksta surasti, sulaikyti transporto priemones su įkalčiais – su dalimis nuo kitų automobilių.
 
Bet viskas yra įrodinėjimo dalykas. Ši veiklos sritis stebima policijos. Jei antrinėje rinkoje nepirksime tų dalių, be abejonės, vagims nebus kur dėti daiktų. Taip sumažės ir pačių vagysčių“, – tvirtino I. Polikša.

Pasak policijos atstovo, tipinis vienišo vagies portretas – pinigų dozei ieškantis narkomanas. O toks tikrai gali būti pavojingas ir pasipriešinti jį bandantiems sulaikyti žmonėms.

Apšviesta filmuojama teritorija ir neabejingi kaimynai – tokį geriausią būdą atbaidyti vagis įvardino policijos pareigūnai. Jų teigimu, bet kuris vagis bijo viešumo.

„Jiems pavyksta todėl, kad niekas nepamato arba pamato, bet lieka abejingi ir nereaguoja. Galbūt ėjo pro šalį, bet pagalvojo, kad tai ne jų reikalas“, - konstatavo I. Polikša.
 
Anot pareigūno, nusikaltimų, kurių niekas nepastebėjo ir negirdėjo nebūna. 99 proc. atvejų yra žmonių, kurie kažką apie tai žino. Todėl jis patarė visiems būti atidiems, o kilus įtarimams kreiptis į policiją arba į žmogų, kurio turtas liečiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.