Pareigūnai įspėja vairuotojus: įsidrąsinę vagys turi naują taikinį

Vilniuje automobilių vagys nusitaikė į itin prabangius automobilius. Per porą savaičių čia buvo pavogti keturi prabangūs automobiliai, trys jų – BMW.

Manoma, kad dauguma Lietuvoje pavogtų prabangių BMW iškeliauja į Rusiją.
Manoma, kad dauguma Lietuvoje pavogtų prabangių BMW iškeliauja į Rusiją.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Jul 20, 2017, 6:51 AM, atnaujinta Jul 20, 2017, 6:57 AM

Pirmadienį popiet, apie 13 val., žmonės pasigedo „Mercedes Benz ML350“, kuris stovėjo Vilniaus rajone, Geležių kaime. Savininkai patyrė 28 000 eurų nuostolį.

Sekmadienio rytą namo kieme palikto visureigio BMW X6 pasigedo Grigiškių gyventojas. Estijoje registruotas 2013 metais pagamintas automobilis įvertintas 30 000 eurų.

Praėjusią savaitę iš Mokslininkų gatvėje esančio namo kiemo pavogtas 2011 metais pagamintas BMW X5, kurį savininkas įvertino 25 600 eurų.

Užpraeitą savaitgalį įvykdyta dar viena BMW vagystė. Automobilis „BMW 420d xDrive“ dingo iš autoserviso, kuris savaitgalį nedirbo, todėl nežinomas ir tikslus vagystės laikas.

Vilniaus rajone, Avižienių kaime, įsikūrusiame autoservise apsilankę vagys nulaužė pakabinamąją durų spyną ir pavogė jame stovėjusį BMW be valstybinių numerių. Automobilio vertė – 25 000 eurų.

Vilniaus policijos kriminalistai pastebėjo, kad BMW markės automobilių vagysčių daugėja nuo praėjusių metų. Pareigūnų teigimu, pavogtų automobilių likimas dažniausiai lengvai nuspėjamas.

Jei automobilis apynaujis ir brangus, vagys suklastoja jo identifikacijos numerį ir vėl bando paleisti į rinką, tik jau ne Lietuvoje.

Pareigūnų žiniomis, daugiausia Lietuvoje vogtų naujesnių automobilių išgabenama į Rusiją, o ten juos atpažinti ir surasti – maža tikimybė. Todėl Lietuvoje ištiriama tik apie 30 procentų automobilių vagysčių.

Senesni automobiliai parduodami dalimis. Policininkai pastebėjo, kad BMW detalės turi didžiausią paklausą – jos dažniausiai vagiamos ir nuo Vilniaus kiemuose stovinčių automobilių.

Be BMW markės automobilių, vagis labiausiai gundo „Volkswagen“. Dažniausiai vagiamų automobilių statistikoje ši markė jau keletą metų iš eilės yra sąrašo viršuje.

Pernai ir šiemet pradėjo daugėti „Toyota“ markės automobilių vagysčių. Anksčiau „Toyota“ net nepatekdavo į dažniausiai vagiamų automobilių trejetą, o praėjusiais metais iš jo išstūmė „Audi“ markės automobilius.

Tokia statistika kriminalistų nestebina – dažniausiai vagiami tie automobiliai, kurių Lietuvoje įregistruojama daugiausia. Didžiausią paklausą turi ir jų detalės.

Automobilių vagys traukia į Vilnių

Praėjusiais metais Lietuvoje buvo pavogta 1016 automobilių. Beveik dešimtmetį daugiausia automobilių buvo pavagiama Kauno apskrityje, bet nuo praėjusių metų vagys dažniau dairosi po Vilnių. 2016 metais Vilniaus apskrityje įvykdyta 290 automobilių vagysčių.

Profesionalūs automobilių vagys šiam nusikaltimui sugaišta nuo 5 iki 10 minučių.

Pareigūnai pastebėjo, kad darbą jiems kartais palengvina kai kuriuose automobiliuose veikianti „Keyless go“ sistema, kuri padeda užvesti mašiną be rakto.

Pasitaiko atvejų, kai automobilius vagims patiki patys savininkai. Norėdami pergabenti automobilį į užsienį tariamos paslaugos teikėjams jie perduoda ir transporto priemonės raktus, ir dokumentus. Sužinoję, kad automobilis dingo, vėliau jie kreipiasi į policiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą