BMW išpildė naują pirkėjų norą

Šiais laikais automobiliai privalo būti ekologiški. Tai ne tik reikalavimų, bet ir pasikeitusio vairuotojų mentaliteto įtaka. BMW į kintančias energijos vartojimo tendencijas pažiūrėjo kūrybiškai – susirado karvių mėšlo.

Vienai iš BMW gamyklų tiekiama elektros energija pagaminta deginant karvių ir paukščių mėšlą.<br>Gamintojo asociatyvi nuotr.
Vienai iš BMW gamyklų tiekiama elektros energija pagaminta deginant karvių ir paukščių mėšlą.<br>Gamintojo asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-01-06 12:26

Organines atliekas koncernas naudoja vienos gamyklos Pietų Afrikoje energijos poreikiui užtikrinti.

Tiesa, kol kas netoli esanti biodujų elektrinė, deginanti karvių ir paukščių mėšlą, patenkina tik ketvirtadalį gamyklos energijos poreikio, tačiau BMW į tai žiūri rimtai ir ateityje galvoja tokiu būdu gauti daugiau energijos.

Panašiai veikia ir vienos bavarų gamyklos elektros tiekimo sistema JAV, kurioje metanas išgaunamas iš seno sąvartyno.

Viena iš ekologiškiausių

BMW gamykla Pietų Karolinoje elektrą gaminasi vietoje – dvi turbinos užtikrina maždaug pusę gamyklos energijos poreikio ir sumažina išskiriamo anglies dioksido kiekį maždaug 92 tūkst. tonų per metus.

Teigiama, kad tai yra gana lengvas būdas pagerinti gamyklos ekologinę situaciją, nes nutrūkus metano tiekimui ar sugedus generatoriams, galima vėl sugrįžti prie bendro elektros tinklo.

Tarp automobilių gamintojų vyksta įdomios lenktynės. BMW gamykla su nuosavomis turbinomis yra viena iš ekologiškiausių JAV.

Nuo jos atsilieka ir tokie gigantai, kaip „General Motors“ ir „Volkswagen“, kurie taip pat siekia elektrą ekologiškomis priemonėmis pasigaminti patys.

BMW gamykla Pietų Karolinoje taip pat gali pasigirti vandeniliu varomais šakiniais krautuvais, mažais detalių pervežimui naudojamiems sunkvežimiais ir kitomis mašinomis.

O visai netoli gamyklos stovi ir didelis muziejus, kuriam energiją teikia saulės jėgainė.

Jos sukuriamos energijos pakanka ne tik pačiam muziejaus pastatui, bet ir porai elektromobilių įkrovimo stotelių.

Vertina gamintojo įvaizdį

Skaičiuojama, kad net 63 proc. BMW naudojamos energijos pagaminama iš atsinaujinančių šaltinių.

Automobilių gamintojai pagaliau suvokė, kad nepakanka tik sukurti mažai anglies dvideginio išmetantį ir ekonomišką automobilį nepakanka. Taip pat reikia pasirūpinti, kad jo gamyba taip pat būtų ekologiška.

Pirkėjai, kuriems tai rūpi, atsižvelgia į gamintojo įvaizdį.

Kokia nauda, jei hibridinis automobilis naudoja mažai degalų ir neišmeta anglies dioksido, tačiau jų komponentus po visą pasaulį gabena seni laivai?

Šiuo požiūriu teks pasitempti ir elektromobilių gamintojams – ličio gavyba tebėra žalinga aplinkai, o apie baterijų perdirbimą baisu ir pagalvoti.

Ekologiški automobiliai privalo tokie būti ekologiški nuo pagaminimo iki perdirbimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.