Verta žinoti: už kokius KET pažeidimus gresia baudžiamoji atsakomybė?

Baudžiamoji atsakomybė iš esmės gali būti taikoma už bet kokius kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus, sako VU Teisės fakulteto lektorius, advokatas dr. Audrius Juozapavičius.

Už KET pažeidimą baudžiamoji atsakomyba gali būti skiriama tada, kai yra tokie požymiai, kaip sveikatos sutrikdymas, mirtis arba turtinė žala.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Už KET pažeidimą baudžiamoji atsakomyba gali būti skiriama tada, kai yra tokie požymiai, kaip sveikatos sutrikdymas, mirtis arba turtinė žala.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT televizijos laida „Labas rytas, Lietuva“, LRT.lt

2018-01-21 11:09, atnaujinta 2018-01-21 11:34

Tačiau tam turi būti tokie jo požymiai kaip sveikatos sutrikdymas, mirtis arba turtinės žalos padarymas.

Išskirtinės aplinkybės

„Baudžiamoji atsakomybė taikoma tik tuo atveju, kai yra sunkiai sutrikdoma sveikata arba asmuo žūsta. Taip pat – ir kai sveikata sutrikdoma nesunkiai.

Nesunkus sveikatos sutrikdymas yra gal šiek tiek klaidinantis, bet pakankamai ryškus – kai reikia gydytis daugiau nei 10 dienų“, – aiškina A. Juozapavičius.

Tam, kad už KET pažeidimus būtų taikoma baudžiamoji atsakomybė, nepakanka vien nubrozdinimų ar mėlynių.

Baudžiamoji atsakomybė už turtinės žalos padarymą taikoma tik tokiu atveju, jeigu asmuo vairuoja apsvaigęs nuo alkoholio arba psichiką veikiančių medžiagų ir ta žala yra didelė.

„Jeigu asmuo blaivus ir padaro kad ir labai didelę turtinę žalą, tokiu atveju baudžiamosios atsakomybės nėra“, – pabrėžė advokatas.

Jis patvirtino, kad baudžiamoji atsakomybė gresia ir pėstiesiems.

Lemia ir apsvaigimas

A. Juozapavičius pažymėjo, kad jei vairuotojas padaro avariją ir sukelia nesunkų sveikatos sutrikdymą būdamas blaivus, jis gali atsipirkti bauda.

Visgi jei avarijos metu kitas eismo dalyvis patyrė sunkius sužalojimus arba žuvo, ją sukėlusiam alkoholio ar narkotinių medžiagų nevartojusiam vairuotojui gali būti skirta 6–8 metų.

Jei kaltininkas buvo apsvaigęs – iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.  

„Jei padariniai yra itin sunkūs – pavyzdžiui, žūsta ne vienas asmuo, teismai netgi nėra linkę atidėti bausmės vykdymo, todėl asmeniui gresia realus laisvės atėmimas“, – pridūrė advokatas.

A. Juozapavičius pridūrė, kad padaryta neturtinė žala nėra nepriskiriama prie pažeidimo, už kurį būtų taikoma baudžiamoji atsakomybė. Anot jo, tai yra vienas iš padarinių, kuriuos reikia atlyginti.

„Tai daro arba kaltininkas, arba už jį atsakingas asmuo“, – aiškino jis.

Teisininkas priminė, kad jei kaltininkas turi galiojantį civilinės atsakomybės draudimą, kompanija atlygina iki 5 tūkst. eurų neturtinės žalos sumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.