Įvertino, kokią naudą per metus Vilniui davė išmanioji navigacija

Vilniaus vairuotojai net neįtardami prisideda prie to, kad automobiliai sostinės gatvėse riedėtų greičiau, o eismo kliūtys būtų pašalintos sparčiau. 

Vairuotojai gali patys pranešti apie mieste atsiradusias kliūtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vairuotojai gali patys pranešti apie mieste atsiradusias kliūtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2018, 2:03 PM

Kiek daugiau nei metus sostinės eismo sistemą koordinuojančios savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ specialistai aktyviai naudojasi išmanios navigacijos „Waze“ duomenimis. 

Skelbiama, kad padėjo efektyviau šalinti susidariusias spūstis, vairuotojams čia daugiau nei tūkstantį kartų skelbta informacija apie eismo sąlygas. 

Papildomas informacijos šaltinis

„Automobilių skaičius Vilniuje nuolat auga, o eismas intensyvėja – darbo dienomis sostinėje važiuoja apie 340 tūkst. transporto priemonių. 

Analizuoti ir suvaldyti tokius srautus sudėtinga, todėl išmanūs sprendimai mums yra puikūs pagalbininkai dėl kelių priežasčių. 

Pirmoji – pati programėlė vairuotojus nukreipia į tas gatves, kuriose fiksuojamos mažesnės spūstys

Antroji – jos surenkami duomenys, kurie tiek patiems vairuotojams, tiek mums suteikia naudingos informacijos apie judėjimą mieste, laikinas kliūtis ar eismo įvykius. 

Žinoma, eismo srautų fiksavimui ir valdymui programėlę vertiname kaip papildomą informatyvų šaltinį“, – sako  „Susisiekimo paslaugų“ miesto eismo organizavimo departamento vadovas Aleksejus Apanovičius.

Pažymėjo tūkstantį kliūčių

„Susisiekimo paslaugos“ praėjusių metų vasarą prisijungė prie specialios piliečių programos. 

Per šį laiką įmonės eismo valdymo centro operatoriai programėlėje pažymėjo daugiau nei tūkstantį kliūčių: kelio darbų, eismo apribojimų, įvykių, sustojusių automobilių ir panašiai.

Pranešama, kad vairuotojų fiksuojami duomenys padėjo operatyviau reaguoti į susidariusias situacijas.

„Mūsų operatoriai kameromis užfiksavę nestandartinę spūstį ne visada mato jos priežastį arba pasitaiko situacijų, kai spūstys susiformuoja ten, kur kamerų visai nėra. 

Operatyvi informacija iš kitų šaltinių padeda greičiau ir tiksliau nuspręsti, kaip efektyviau į ją reaguoti. 

Įvertiname aplinkybes, kurią šviesoforo reguliavimo programą įjungti, kokią informaciją perduoti į švieslentes“, – komentavo A. Apanovičius.

Išmanus sprendimas

„Ši programėlė ir įvairių institucijų partnerystės su ja – vienas geriausių šių dienų pavyzdžių, kaip paprastas išmanus sprendimas be didelių pastangų suteikia itin daug naudos. 

Tą puikiai iliustruoja naudotojų skaičius. Per pusantrų metų, pradėjus Lietuvos gyventojus aktyviai supažindinti su išmania navigacija, vartotojų skaičius išaugo tris kartus ir siekia kelis šimtus tūkstančių. 

Vairuotojų nuomone, tai jiems padeda sutaupyti iki 10 minučių kelionėje”, – sako „Bitės Profas“ atstovas Karolis Špiliauskas.

Jis pastebėjo, kai vairuotojai aktyvūs, savivaldybėms net nereikia žymėti susidariusių spūsčių. 

„Kliūtis gatvėse itin operatyviai ir tiksliai sužymi patys vairuotojai ne tik Vilniuje, bet ir kituose didžiuosiuose miestuose. 

Todėl miestų eismo sistemų koordinatoriai gali susikoncentruoti į kitų problemų fiksavimą ir efektyviau spręsti, kaip optimizuoti miestų eismą“, – sakė K. Špiliauskas.

„Google“ priklausanti sutelktinių duomenų principu veikianti išmanioji navigacija „Waze“ realiu laiku rodo situaciją keliuose. Programėlė yra nemokama ir veikia visuose išmaniuosiuose įrenginiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.