Teisių netekęs lietuvis jas gavo svetur, bet pakliuvo į nepavydėtiną situaciją

Emigracijos mastams išlaikant pakankamai nemažą tempą, vis daugiau lietuvaičių vairuotojų išsilaiko vairavimo egzaminus ir pažymėjimus gauna kitose Europos Sąjungos šalyse. 

Vairuotojai ne visada supranta, kada jau gali sėsti prie vairo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vairuotojai ne visada supranta, kada jau gali sėsti prie vairo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vairuotojai ne visada supranta, kada jau gali sėsti prie vairo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vairuotojai ne visada supranta, kada jau gali sėsti prie vairo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vairuotojai ne visada supranta, kada jau gali sėsti prie vairo.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Vairuotojai ne visada supranta, kada jau gali sėsti prie vairo.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Osvaldas Raščiukevičius, advokato padėjėjas

Sep 27, 2018, 11:03 AM, atnaujinta Sep 27, 2018, 11:49 AM

Ir tai nėra problema, nes Lietuvoje pripažįstami kitose ES šalyse išduoti vairuotojų pažymėjimai. 

Tačiau tai nereiškia, kad Lietuvoje praradus teisę vairuoti, pažymėjimą galima įgyti kitoje ES šalyje, grįžti gyventi atgal į Lietuvą ir čia sėkmingai vairuoti. 

Kada galioja?

ES nėra bendro visoje sąjungoje galiojančio vairuotojo pažymėjimo, todėl kiekviena valstybė nustato savo taisykles, skirtas įgyti teisę vairuoti transporto priemones.

Tai reiškia, kad kitoje ES valstybėje įgytas vairuotojo pažymėjimas yra skirtas būtent toje konkrečioje valstybėje vairuojantiems gyventojams. 

Jis pripažįstamas ir kitose ES šalyse, tačiau tik  jeigu asmuo yra tos valstybės narės nuolatinis gyventojas, kurioje buvo išduotas vairuotojo pažymėjimas – t. y., užsienietiškas pažymėjimas galioja per atostogas, išvažiavus darbo reikalais ir per kitas iki pusmečio trunkančias keliones.

Skiriasi reikalavimai

Šioje vietoje kaip ir viskas aišku bei logiška. Tačiau mano praktikoje pasitaiko pakankamai nemažai atvejų, kai Lietuvoje įgytas vairuotojo pažymėjimas prarandamas už vienokį ar kitokį administracinį nusižengimą. 

Tam tikrais atvejais praradus vairuotojo pažymėjimą Lietuvoje, pasibaigus jo atėmimo laikotarpiui, reikia įvykdyti papildomas sąlygas jam atgauti, pavyzdžiui, užbaigti papildomus vairuotojų mokymus, išlaikyti kvalifikacinius egzaminus. 

Tačiau būna, kad neįvykdęs tokių reikalavimų ir neatsiėmę vairuotojo pažymėjimo asmuo išvyksta gyventi į kitą ES valstybę ir ten iš naujo įgija vairuotojo pažymėjimą, galiojantį toje valstybėje. 

Štai vieną mano klientą policijos pareigūnai sustabdė už greičio viršijimą. Tačiau nuobaudą skyrė ne tik už greičio viršijimą, bet ir už vairavimą neturint tam teisės. 

Pasirodo, kad jis buvo praradęs vairuotojo pažymėjimą trejiems metams už kitą administracinį nusižengimą, bet per tą laiką išvyko gyventi į Jungtinę Karalystę ir šioje šalyje įgijo naują vairuotojo pažymėjimą. 

Kai jis buvo sustabdytas už greičio viršijimą, terminas, kuriam iš jo Lietuvoje buvo atimtas vairuotojo pažymėjimas, jau seniai buvo suėjęs.

Galiausiai teismas nuobaudos už vairavimą neturint tam teisės neskyrė, nes pripažino, kad jis turėjo teisę vairuoti transporto priemones, nes buvo įgijęs vairuotojo pažymėjimą Jungtinėje Karalystėje. 

Kodėl neskyrė baudos?

Jeigu asmuo nėra nuolatinis Lietuvos gyventojas, kaip buvo ir šiuo atveju, jis gali įgyti vairuotojo pažymėjimą kitoje ES valstybėje, kurioje nuolatos gyvena, ir netrukdomai ten naudotis teise vairuoti transporto priemones. 

Būtent esminė sąlyga yra, kad asmuo turi gyventi toje šalyje, kurioje ir buvo išduotas vairuotojo pažymėjimas. 

Ką reiškia, „nuolatos gyventi“? Tai reiškia, kad asmuo toje valstybėje turi gyventi nuolatos, bet ne mažiau, nei 185 dienas per metus. Šį faktą asmuo gali įrodinėti pateikdamas savo darbo sutartį, sudarytą valstybėje narėje, kurioje gyvena, taip pat sąskaitas už mokesčius bei kitus dokumentus, rodančius, kad asmuo faktiškai gyvena būtent toje valstybėje narėje. 

Žinoma, norint Lietuvoje atgauti prarastą vairuotojo pažymėjimą, reikia ne tik išlaukti, kol pasibaigs terminas, kuriam buvo atimtas vairuotojo pažymėjimas, bet ir įgyvendinti papildomas sąlygas, praeiti papildomus kursus, išlaikyti kvalifikacinius egzaminus. 

Tačiau lygiai taip pat tam tikrus reikalavimus reikia įgyvendinti ir norint įgyti vairuotojo pažymėjimą kitoje ES šalyje. 

Jeigu kita valstybė narė išduoda asmeniui vairuotojo pažymėjimą, laikoma, kad jis įgyvendino visas šias sąlygas, nes turėjo įgyvendinti specialius reikalavimus vairuotojo pažymėjimui įgyti kitoje ES valstybėje. 

Abejoti kitos valstybės vairuotojo pažymėjimų išdavimo procedūra galima tik tokiu atveju, jeigu Lietuva ar kita ES valstybė praneštų kitai valstybei narei, kad tokia procedūra neatitinka reikalavimų. 

Yra esminė sąlyga

Taigi praktiškai, kitoje ES šalyje išduotas vairuotojo pažymėjimas Lietuvoje pilnai pripažįstamas ir iš naujo įrodinėti, kad asmuo teisėtai įgijo vairuotojo pažymėjimą kitoje valstybėje narėje nėra būtina.

Dar viena sąlyga – turi būti pasibaigęs laikotarpis, kuriam Lietuvoje buvo atimtas vairuotojo pažymėjimas. Tik suėjus šiam laikotarpiui asmuo įgyja teisę vairuoti transporto priemones Lietuvoje su kitoje ES šalyje įgytu vairuotojo pažymėjimu. 

Tikriausiai kilo klausimas – o kaip tuo atveju, jeigu kitoje ES šalyje įgyjamas naujas vairuotojo pažymėjimas, dar nesuėjus terminui, kuriam Lietuvoje buvo atimta teisė vairuoti?

Jeigu kita ES valstybė išduoda vairuotojo pažymėjimą, dar nesuėjus terminui, kuriam vairuotojo pažymėjimas buvo atimtas Lietuvoje, jis bus pripažįstamas ir Lietuvoje, bet tik po to, kai jau bus suėjęs minėtas terminas, kuriam buvo atimta teisė vairuoti transporto priemones Lietuvoje. 

Taigi esminis momentas yra termino, kuriam atimtas vairuotojo pažymėjimas, pabaiga, o kada įgytas vairuotojo pažymėjimas kitoje valstybėje narėje, neturi esminės reikšmės.

Ar galioja Lietuvoje ir kitose ne ES valstybėse išduoti vairuotojo pažymėjimai, priklauso nuo dvišalių sutarčių su kiekviena valstybe, nes tik Europos Sąjungoje galioja vieninga abipusė vairuotojų pažymėjimų pripažinimo tvarka. 

Tik užsiminsiu, kad Norvegijoje, kurioje dirba itin daug lietuvaičių, išduoti vairuotojų pažymėjimai pripažįstami ir Lietuvoje. Taigi aukščiau išdėstyta informacija galioja ir Norvegijoje vairuotojo pažymėjimus įgijusiems tautiečiams.

Jeigu, vis dėlto, pareigūnai jus nubaudžia už vairavimą Lietuvoje, neturint tam teisės, mat seniau vairuotojo pažymėjimą esate praradę, tokią nuobaudą galima ginčyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.