Paprastiems lietuviams Neringą teks pamiršti – už įvažiavimą prašys neįtikėtinos sumos

Šią vasarą į Neringą automobiliais atvyko gerokai daugiau žmonių nei pernai, todėl Neringos savivaldybėje sklando siūlymas Alksnynės poste mokestį mašinai vasarą padidinti nuo 20 iki 50 eurų.

Neringos savivaldybė nepatenkinta, kad gausybė automobilių teršia pajūrio orą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Neringos savivaldybė nepatenkinta, kad gausybė automobilių teršia pajūrio orą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2019, 12:43 PM

Bendrovės „Smiltynės perkėla“ darbuotojai ir kurorto verslininkai džiūgauja dėl didėjančio poilsiautojų skaičiaus, o Neringos savivaldybės ir Kuršių nerijos nacionalinio parko vadovams skauda galvą – gražiausias Lietuvos kurortas vis labiau teršiamas išmetamosiomis dujomis.

Vietos gyventojai pritaria

Be to, Neringoje nebėra vietos gausybei automobilių – jie paliekami draudžiamose vietose tiesiog pakelėse ar ant žolės, niokojant gamtą.

Per tris vasaros mėnesius keltais į Smiltynę pirmyn ir atgal perplukdyta maždaug 400 tūkst. automobilių.

Prieš porą metų vietinę rinkliavą Alksnynės poste lengvajam automobiliui vasarą padidinus iki 20 eurų tikėtasi, kad piniginis barjeras bent kiek sumažins mašinų srautą, tačiau jis ne sumažėjo, o padidėjo.

Neringos meras Darius Jasaitis neatsisako minties vadinamąją ekologinę rinkliavą vasarą didinti iki 50 eurų. Jam pritaria ir Neringos bendruomenė.

Daugiausia žmonių į Neringą traukia nuo gegužės 1-osios iki rugpjūčio 31-osios. Šiais metais tuo metu į kurortą įvažiavo beveik 17 tūkst. transporto priemonių daugiau negu pernai.

Trūksta stovėjimo vietų

Pagrindinė bėda – stovėjimo vietų automobiliams stoka.

Anot D.Jasaičio, išspręsti šią problemą nėra paprasta, nes visoje Kuršių nerijoje nedaug galimybių plėsti stovėjimo aikštelių tinklą.

Sunkiausia per karštymetį rasti vietą automobiliui Nidoje. Čia iš viso yra 538 vietos automobiliams – į šį skaičių patenka ir daugiabučių namų kiemai.

Didžiausioje aikštelėje gali tilpti tik 145 mašinos. Ją ketinama plėsti iki 400 vietų, įrengiant kelių lygių automobilių statymo zoną, tačiau tai tik šiek tiek pagerins situaciją.

„Neringos savivaldybė šiemet gavo 801 pranešimą dėl netinkamo automobilių statymo. Dėl jų pradėta administracinio nusižengimo teisena.

Pernai tokių pranešimų buvo mažiau – 360“, – sakė Neringos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Sigitas Šveikauskas.

Kitų kelių nėra

Ne vienus metus kalbama apie alternatyvius kelius pasiekti Nidą, bet pokyčių nematyti.

Vandens keliais Neringą galima pasiekti iš Šilutės ir Drevernos, tačiau juos renkasi tik nedidelė dalis poilsiautojų.

Bendrovė „Smiltynės perkėla“ prieš porą metų pardavė Klaipėdą ir Nidą jungusį katamaraną, kuris vasaros mėnesiais plaukiodavo pilnutėlis.

Žadėta, kad jį pakeis kitas erdvesnis ir modernesnis laivas, tačiau kol kas tai ir liko pažadu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.