Dar vienas iššūkis dyzeliams: nuo kitų metų įmaišys daugiau biodegalų

Siekiant mažinti aplinkos taršą ir įgyvendinti europinius įsipareigojimus, energetikos, aplinkos ir susisiekimo ministrai pasirašė įsakymą, kuris nustato, kad nuo 2020 metų pradžios į dyzeliną bus įmaišoma daugiau biodegalų lapkričio ir kovo mėnesiais.

Į dyzeliną maišant daugiau biodegalų siekiama mažinti aplinkos taršą ir suteikti galimybę užsidirbti ūkininkams. <br>D.Umbraso nuotr.
Į dyzeliną maišant daugiau biodegalų siekiama mažinti aplinkos taršą ir suteikti galimybę užsidirbti ūkininkams. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2019, 4:15 PM

„Tai ne tik prisidės mažinant oro taršą ir gerinant aplinkos kokybę, bet ir sukurs ekonominę vertę šalies ūkiui, kadangi biodegalų gamyboje gali būti naudojamos vietinės žaliavos“, – pranešime sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Dyzelino atveju, kaip praneša ministerija, nuo 2020 metų bus pakoreguoti šiuo metu galiojantys įpareigojimai dėl biodegalų įmaišymo. Nuo balandžio 11 dienos iki lapkričio 9 dienos išliks ta pati tvarka – į dyzeliną turės būti įmaišoma ne mažiau nei 7 proc. biodegalų.

Tačiau pereinamaisiais laikotarpiais – nuo lapkričio 10 iki 20 dienos bei nuo kovo 10 iki balandžio 10 dienos – dyzeline turės būti įmaišyta ne mažiau kaip 5 proc. biodegalų.

Siekiant sklandžiai pereiti prie sezoniškumui reikalingų dyzelino klasių, biodegalų dalis dyzeline lapkričio 21–30 dienomis ir kovo 1–9 dienomis galės būti mažesnė nei 5 proc. tūrio.

Žiemos laikotarpiu išliks dabar galiojanti tvarka, kuri neįpareigoja į dyzeliną maišyti biodegalų.

Šiuo įsakymu nuo 2020–ųjų sausio 1 dienos, kaip teigiama pranešime, taip pat bus sugriežtinti biodegalų, įmaišomų į mineralinės kilmės dyzeliną, kokybės rodikliai.

Kovo mėnesį Seimas priėmė įstatymo pakeitimus, kurie numato, kad į benziną visų rūšių transporte ištisus metus turės būti įmaišoma 10 proc. bioetanolio – dabar visus metus į šį kurą leidžiama įmaišyti nuo 5 iki 10 proc. biodegalų. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.