Artėjant teismui Japonijoje, buvęs „Nissan“ vadovas C. Ghosnas netikėtai išvyko iš šalies

Buvęs „Nissan“ vadovas Carlosas Ghosnas (Karlosas Gonas), kuris Japonijoje laukė teismo dėl kaltinimų finansiniais pažeidimais, netikėtai išvyko iš šalies į Beirutą.

„Nissan“ pranešė apie išaugusį pelną ir rekordinius pardavimus.<br>"Reuters"
„Nissan“ pranešė apie išaugusį pelną ir rekordinius pardavimus.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2019, 10:15 AM, atnaujinta Jan 2, 2020, 9:44 AM

65 metų verslininkas, turintis Prancūzijos, Brazilijos ir Libano pilietybes, į Beirutą atvyko pirmadienį, naujienų agentūrai AFP pranešė vienas saugumo šaltinis Libane ir pridūrė: „Neaišku, kaip jis paliko Japoniją“.

Automobilių pramonės magnatas ruošėsi teismo procesui Tokijuje, kuris turėtų įvykti šį pavasarį, dėl kaltinimų netinkamu finansiniu elgesiu, nors pats kaltinamasis neigia visus kaltinimus.

C. Ghosnas buvo paleistas už užstatą Japonijoje griežtomis sąlygomis, įskaitant draudimą išvykti iš šalies ir bendrauti su žmona, nors praėjusį mėnesį porai buvo leista trumpai pasikalbėti naudojant vaizdo ryšio priemones.

C. Ghosnas ir jo advokatai ne kartą išreiškė nuogąstavimus dėl teismo proceso Japonijoje teisingumo ir ragino panaikinti bylą, remdamiesi netinkamais prokuratūros veiksmai.

„Carlosas Ghosnas nesiruošia bėgti nuo atsakomybės, tačiau jis bėga nuo Japonijos sistemos neteisybės“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė vienas su byla glaudžiai susijęs šaltinis, prašydamas neįvardyti jo tapatybės.

Libano žiniasklaida pranešė, kad C. Ghosnas privačiu lėktuvu į Libaną atskrido iš Turkijos. Libanas yra gimtoji jo tėvų šalis, čia jis praleido didžiąją dalį savo vaikystės.

Daugelis libaniečių laiko C. Ghosną didelės jų šalies diasporos simboliu ir puikiu Libano verslininko pavyzdžiu, todėl buvo sukrėsti išgirdę apie milijonieriaus suėmimą.

Visgi netikėtas įvykių posūkis Tokijuje sukels daug klausimų apie tai, kaip tai galėjo įvykti.

Regis, verslininko teisininkai Japonijoje nieko nežinojo apie C. Ghosno planus ir atsisakė pateikti komentarų žurnalistams.

Visuomeninis transliuotojas NHK citavo užsienio reikalų ministerijos pareigūną, kuris pareiškė: „Nebuvo numatyta, kad jis išvyks iš šalies. Jei būtume apie tai žinoję iš anksto, būtume informavę teisėsaugos institucijas“.

Dėl valstybinės šventės iš karto nepavyko susisiekti su vyriausybės pareigūnais.

Nuo verslo bendruomenę sukrėtusio C. Ghosno suėmimo jo paties lėktuve Tokijo oro uoste praėjo kiek daugiau nei metai.

Magnatas 130 dienų praleido sulaikymo centre, kol pagaliau buvo paleistas už užstatą.

Jis atkakliai neigia visus jam pareikštus kaltinimus ir siekia, kad byla būtų nutraukta. Anot jo, vykstant jo tariamų pažeidimų tyrimui, prokurorai ir „Nissan“ tyrėjai elgėsi neteisėtai.

Pasinaudojo kitu pasu

Buvęs „Nissan“ vadovas Carlosas Ghosnas pasinaudojo vienu iš dviejų savo Prancūzijos pasų, ketvirtadienį pranešė vietos žiniasklaida, Japonijai pradėjus saugumo spragos tyrimą.

C. Ghosnas, kuriam buvo pareikšti keli kaltinimai netinkamu finansiniu elgesiu, balandį buvo paleistas už užstatą, tačiau jam buvo taikomos griežtos paleidimo už užstatą sąlygos, įskaitant draudimą išvyti iš šalies.

C. Ghosno pagrindinis gynėjas Japonijoje Junichiro Hironaka (Džuničiras Hironaka) teigė, kad Prancūzijos, Brazilijos ir Libano pilietybes turintis verslininkas turi tris pasus.

Visgi visuomeninis transliuotojas NHK teigė, kad teismas leido jam turėti antrą Prancūzijos pasą tol, kol jis bus laikomas „užrakintoje dėžutėje“, raktą nuo kurios saugos jo advokatai.

Nors nėra duomenų, patvirtinančių, kaip C. Ghosnas išvyko iš Japonijos, tačiau jis atvyko į Libaną su Prancūzijos pasu, pranešė NHK.

Prokurorai ir policija yra pasirengę pradėti stulbinančio pabėgimo tyrimą, įtardami, kad jis įvyko „neteisėtai“, pranešė NHK.

Institucijos planuoja išanalizuoti įrašus, padarytus vaizdo kameromis jo gyvenamojoje vietoje ir kitur, kur, kaip manoma. C. Ghosnas pasirodė dar prieš jam bėgant, pranešė NHK.

Policija įtaria, kad „keli“ žmonės jį lydėjo, kad padėtų verslininkui pabėgti, pridūrė visuomeninis transliuotojas.

Iš karto nepavyko gauti žiniasklaidoje pasirodžiusio pranešimo patvirtinimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.