Arūnas Dumalakas. Vilnius triukšmadarių nė neketina bausti: neišsimiegantiems patarimas vienas – užsukti pas gydytoją

Seimas prieš mėnesį padidino baudas triukšmadariams, bet Vilniuje jie gali jaustis nebaudžiami. Dėl vienos paprastos priežasties – sostinėje triukšmo lygio matuoklių neturi nei policija, nei savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius.

Seimas prieš mėnesį padidino baudas triukšmadariams, bet Vilniuje jie gali jaustis nebaudžiami.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimas prieš mėnesį padidino baudas triukšmadariams, bet Vilniuje jie gali jaustis nebaudžiami.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimas prieš mėnesį padidino baudas triukšmadariams, bet Vilniuje jie gali jaustis nebaudžiami.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimas prieš mėnesį padidino baudas triukšmadariams, bet Vilniuje jie gali jaustis nebaudžiami.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-07-15 21:15

Nors ši įranga seniai ne naujiena, ją galima įsigyti už 100 eurų, tvarkos sargai atsikalbinėja, kad reikia įsigyti visą laboratoriją. Esą tik tada įmanoma įrodyti triukšmadario kaltę.

Vilniui nė motais ir kitų miestų, kur paprastu prietaisu nustačius triukšmo lygio viršijimo faktą triukšmadarys baudžiamas, pavyzdžiai.

Todėl sostinėje šaukite, švilpkite, garsiai dainuokite arba grokite muzikos instrumentais, kitokiais garsiniais aparatais gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, miesto transporte ir kitose viešosiose vietose, o vakaro bei nakties metu ir gyvenamosiose patalpose, įmonėse, įstaigose ar organizacijose.

Niekas jūsų nuo 80 iki 200 eurų baudomis neapdalins. Jeigu dėl jūsų keliamo triukšmo praeiviai ar kaimynai smarkiai skųsis, pareigūnai atvažiuos tiktai pasikalbėti.

Vienas pavyzdžių, iliustruojančių pareigūnų bejėgiškumą, – motociklų gausmas. Sutemus motociklininkai susirenka pasivažinėti Savanorių, Laisvės prospektais, Geležinio Vilko gatve. Juk niekas nebaus.

Beje, garso apribojimus viršijantiems vairuotojams numatytos didesnės baudos: pirmą kartą – nuo 100 iki 600, o antrą kartą – nuo 500 iki 1000 eurų. Bet Vilniuje – tik popieriuje.

Motociklo triukšmas sukelia nuo 85 iki 110 decibelų. Tokiu pat garsumu veikia dulkių siurblys arba visu garsu grojama muzika per ausines. Motociklininkams nesvarbu, kad naktį miegamuosiuose rajonuose leidžiamas tik 55 decibelus siekiantis garsas, kurį būtų galima prilyginti šaldytuvo burzgimui.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento atstovė A.Razmienė gali tik padūsauti, kad net ir uždarius langus, kai jie sulaiko apie 20 decibelų, vis tiek motociklo keliamas triukšmas būna gana didelis. O jeigu motociklų bent dešimt?

Specialistės teigimu, nuolatinis triukšmas gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

Anot A.Razmienės, dėl nuolatinio miego trikdymo kyla širdies kraujagyslių ligos, kurios pasireiškia padidėjusiu kraujospūdžiu, infarktu, širdies angina.

Tačiau Vilniaus valdžia pokyčių nežada ir kenčiantiems nuo transporto priemonių keliamo triukšmo siūlo kreiptis į policiją arba savivaldybės viešosios tvarkos pareigūnus. Juokinga?

Dar juokingesnis valdžios mėginimas nusimesti kaltę badant pirštais techninės apžiūros punktų darbuotojus. Esą jie per apžiūras turi galimybę išmatuoti automobilio ar motociklo keliamo triukšmo lygį.

Tuo metu Kaunas ir Šiauliai su triukšmadariais gatvėse jau kovoja.

Šiaulių gyventojų miegas jau šešerius metus ramesnis – prieš tiek laiko savivaldybė nupirko triukšmo lygio matuoklį ir triukšmadariams pasipylė baudos. Pareigūnai per metus už šį nusižengimą surašo po 50–70 protokolų.

Prieš metus tokį pat matuoklį nusipirko ir Kaunas, nes gyventojai bent kelis kartus per savaitę skųsdavosi policijai dėl triukšmo.

O ką Vilnius? Naktį neišsimiegantiems vilniečiams patarimas vienas – užsukti pas gydytoją. Nes tvarkdariai ramesnio miego jums nepažadės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.