„Tesla“ planuoja statyti elektromobilių baterijų „giga-gamyklą“

Elektra varomų automobilių gamintoja „Tesla“ ketina statyti naują elektromobiliams skirtų baterijų gamyklą. Ji bus tokia didžiulė, kad gamintojas ją vadina „giga-gamykla“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 24, 2014, 11:26 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:06 AM

Planuojama, kad per metus joje bus pagaminama mažiausiai 30 gigavatvalandžių talpos baterijų, o viena gigavatvalandė lygi milijonui kilovatvalandžių.

Tai – daugiau nei sudėjus gamina visos šiuo metu pasaulyje veikiančios elektromobilių baterijų gamyklos.

„Tesla“ gamykloje bus gaminamos ir baterijos, ir joms reikalingos žaliavos. Elektromobilių gamintojas ketina čia pagamintas baterijas naudoti ne tik „Tesla“ modeliams, bet ir pardavinėti kitiems elektromobilių gamintojams, rašo autoblog.com.

Toks drąsus žingsnis gali pagaliau išjudinti uždarą ratą, kuriame dėl aukštos elektromobilių kainos gamintojai bijo investuoti į baterijų fabrikus, o nišinė baterijų gamyba neleidžia atpiginti elektromobilių.

„Tesla“ vadovo Elono Musko teigimu, laukiamas naujas modelis, greičiausiai būsimas „Model E“, kainuos tik apie 90 tūkst. litų ir vienu įkrovimu galės nuvažiuoti 320 km.

E.Musko planas skamba itin drąsiai, bet jis nėra be pagrindo. Masinė baterijų gamykla didžiuliame fabrike jų kainą galėtų sumažinti 30-40 proc. Taip elektromobilių kaina priartėtų prie tradiciniais degalais varomų automobilių kainų.

Be to, E.Muskas turi ir ką pasakyti aplinkosaugininkams, abejojantiems elektromobilių švarumu. Planuojama baterijų gamykla didžiąją dalį energijos gaus iš vėjo ir saulės, o sukaupta elektros energija bus saugoma senose, automobiliams nebetinkamose „Tesla“ baterijose.

Kol kas daugiau detalių apie planuojamą gamyklą neskelbiama, tačiau jos statybos turėtų kainuoti apie 2 mlrd. JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.