Ką slepia garsiausių automobilių pavadinimai?

Mums automobilių modelių ir markių pavadinimai nereiškia nieko daugiau nei tik jais vadinamas transporto priemones.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 11, 2014, 12:19 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:12 AM

Dalį jų lietuviai jau pasitobulino pagal save – istorijos apie „subarkes“, „audines“ ar „bemkes“ skamba per kiekvieną vairuotojų susitikimą, o džipas jau tapo bendru visų visureigių pavadinimu.

Tačiau iš tiesų garsiausių markių ir modelių pavadinimų autoriams teko gerokai pasukti galvas ir už kiekvieno pavadinimo slypi tam tikra prasmė.

Taigi, ką reiškia tie daugybę kartų girdėti pavadinimai?

Corvette“. Šis elegantiškai skambantis sportinio automobilio pavadinimas kilo nuo karo laivų rūšies. Korvetėmis buvo vadinami prancūzų kariniai laivai, naudoti nuo 1670-ųjų.

„Jeep“. Garsiųjų visureigių pavadinimo kilmė nėra tiksliai žinoma, bet manoma, kad šis pavadinimas kilo nuo trumpinio GP, kuris angliškai tariamas kaip „džy-py“. Šis trumpinys, tai sutrumpinti žodžiai „Government Purposes“ - „skirtas valstybės reikalams“, nes „Jeep“ pirmtakai buvo sukurti kaip karinės transporto priemonės.

„Pontiac“. Prieš tapdama automobilių gamintoja, „Pontiac“ įmonė gamino vežimus. Jos originalus pavadinimas „Pontiac Buggy Co.“ kilo nuo Pontiako miestelio JAV Mičigano valstijoje.

„Hyundai“. Korėjietiškai šis žodis reiškia dabartį, naujuosius laikus ir modernumą. Tačiau šis korėjietiškų automobilių gamintojas savo modeliams vadinti renkasi įvairių kalbų žodžius. Pavyzdžiui, „Tiburon“ ispaniškai reiškia ryklį, o „Pony“ - arkliuką ponį angliškai.

„Volkswagen“. Vokiškai šis sudurtinis žodis reiškia „žmonių automobilis“ arba tiksliau, „automobilis visiems“. Ketvirtajame dešimtmetyje Adolfas Hitleris susidomėjo galimybe gaminti daugeliui žmonių įperkamus automobilius ir tam darbui pasamdė inžinierių Ferdinandą Porsche. Taip pasirodė pirmieji „Beetle“ prototipai - „vabalai“.

„Passat“. Vokietijoje taip vadinamos vėjo srovės, Lietuvoje taip pat žinomos kaip pasatai.

„Toyota“. Įmonės pavadinimas kilo nuo jos įkūrėjo Kiichiro Toyoda pavardės. Tačiau nesunku pastebėti, kad viena raidė skiriasi – „d“ buvo pakeista į „t“, nes pagal japonų tradicijas žodis su minkštai tariama galūne yra mandagesnis, be to, užrašyti „Toyota“ japoniškais hieroglifais pakanka aštuonių potėpių, o tai tekančios saulės šalyje yra laimingas skaičius.

„Corolla“. Pats populiariausias pasaulyje automobilio modelis pavadintas senovinės karūnos vardu. „Toyota“ karūnomis vadina ir daugiau modelių – klasikinį „Crown“ (angl. „karūna“) bei „Camry“ (japon. „karūnėlė“).

„Prius“. Pirmojo serijinio hibrido pavadinimas gana tiesmukiškas, jis reiškia „atsiradęs pirmiau už visus“.

„Renault“. Ši įmonė, kaip ir daugelis kitų seniai veikiančių automobilių gamintojų, pavadinta pagal įkūrėjų pavardę. Ją įkūrė broliai Louisas, Marcelis ir Fernandas Renault. Pavardžių galima rasti ir tarp kitų garsiausių automobilių gamintojų pavadinimų. „Chevrolet“ įkūrė Louisas Chevroletas, „Ford“ - Henrey Fordas, „Citroen“ - Andre Citroenas, „Ferrari“ - Enzo Ferrari, „Lamborghini“ - Ferrucio Lamborghini, o pavyzdžių galima rasti ir daugiau.

Mercedes-Benz“. Šiame pavadinime taip pat užkoduota įkūrėjų tapatybė, tačiau kiek kitaip. Pirmojo benzinu varomo automobilio kūrėjas Karlas Benzas ir „Daimler Motoren Gesellshaft“ steigėjas Gottliebas Daimleris turėjo atskiras automobilių gamybos įmones, kurios susijungė 1926-aisiais.

K.Benzas pavadinime įamžino savo pavardę, o tuo metu jau mirusio G.Daimlerio sūnus Paulas pasirinko žinomesnį prekės ženklą „Mercedes“ - įmonės lenktynininko ir verslininko Emilio Jellineko išgarsintą jo dukters Mercedes vardą. Daimlerių pavardė neliko pamiršta - ja vadinamas visas transporto pramonės įmonių koncernas, kuriam priklauso ir „Mercedes-Benz“.

Audi“. Šios įmonės įkūrėjui Augustui Horchui tai nebuvo pirmas bandymas gaminti automobilius. Jis „Audi“ įkūrė pasitraukęs iš kitos savo įkurtos įmonės „Horch“. Buvę partneriai jo pavardę spėjo įregistruoti kaip prekės ženklą, todėl A.Horchui teko sugalvoti ką nors naujo. Jo sprendimas buvo itin išmintingas - „Horch“ vokiškai reiškia „klausyti“, o išvertus į lotynų kalbą - „Audi“.

Volvo“. Švediškų automobilių pavadinimas nereiškia įkūrėjo pavardės. Tai dar vienas lotyniškas žodis, reiškiantis „aš riedu“.

Subaru“. Šis žodis japonų kalboje reiškia Sietyno žvaigždyną, vaizduojamą ir markės logotipe.

Alfa Romeo“. Skambus itališkų automobilių pavadinimas kilo iš sutrumpinto oficialaus pavadinimo „Anonima Lombarda Fabbrica Automobili“ - ALFA. Prie šio sutrumpinimo buvo pridėta vieno iš įkūrėjų, Nicola'o Romeo, pavardė.

Fiat“. Šis pavadinimas taip pat atsirado sutrumpinus itališką „Fabbrica Italiana Automobili Torino“.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.