Rusijos naujų automobilių rinka ritasi į bedugnę

Didelės kredito palūkanų normos ir būsimų sankcijų baimė gniuždo Rusijos naujų automobilių rinką. Mažindamos išlaidas automobilių kompanijos šalyje masiškai stabdo surinkimo linijas, atleidinėja darbuotojus ir laikosi kitų krizės laikotarpiui būdingų priemonių, o reklamą iš televizijos perkelia į internetą.

Rusijoje daugelio automobilių gamintojų pardavimas krito nuo 30 iki 50 proc.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusijoje daugelio automobilių gamintojų pardavimas krito nuo 30 iki 50 proc.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 10, 2014, 11:07 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 9:27 PM

Rinka atsigaus tik tuomet, kai šalyje stabilizuosis politinė situacija, rašo gazeta.ru.

Rusijos automobilių gamintojai ir savo gamyklas čia turinčios kompanijos visomis išgalėmis stengiasi sušvelninti į prarają krintančios rinkos keliamus finansinius nuostolius. Remiantis duomenimis, surinktais iki rugpjūčio pabaigos, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, daugelio automobilių gamintojų pardavimas krito nuo 30 iki 50 proc.

Siekdamos sumažinti išlaidas kai kurios kompanijos vasarą stabdė konvejerius, o darbuotojus išleido atostogų. Daugelis gamyklų iki šiol neveikia arba dirba mažesniu pajėgumu. Automobilių gamintojai taip pat taupo mažiau lėšų skirdami reklamai ir rinkodarai.

„AvtoVAZ“: pardavimo smukimas – 32 proc.

Rusų koncernas jau patvirtino sprendimą automobilių „Lada“ gamybą rugsėjo, spalio ir lapkričio mėnesiais apriboti iki 25 tūkst. vienetų. Rugsėjį pakaitomis buvo stabdoma „Lada“ modelių „Priora“, „Kalina“ ir „4x4“ gamyba.

Pavyzdžiui, „Priora“ automobiliai nebuvo surenkami nuo rugsėjo 11 iki 30 d., o mėnesio pradžioje konvejeris dirbo tik viena pamaina. Nuo šių metų sausio iki rugpjūčio mėnesio kompanijos gamybos apimtis, palyginti su tuo pačiu 2013 m. laikotarpiu, sumažėjo 18 proc. Rugpjūčio mėnesį pardavimas smuko 32 proc. ir siekė kuklius 26 tūkst. automobilių.

„Volkswagen“: pardavimo smukimas – 34 proc.

Koreguodamas planus pagal bendrą Rusijos ekonominę situaciją vokiečių koncernas nuo rugsėjo 8 d. dviem savaitėms buvo sustabdęs savo gamyklą Kalugoje. Šią informaciją oficialiai patvirtino ir „Volkswagen“ žiniasklaidos tarnyba. Vietiniame kalugiečių portale taip pat rašoma, kad artimiausiu metu gamykloje bus atleidžiami darbuotojai. Jų skaičius bus koreguojamas atsižvelgiant į gamybos apimtį ir rinkos padėtį.

Kompanijos vadovybė tikina, kad konvejerio sustabdymas – tik laikinas sprendimas, o visi „Volkswagen“ investicijų planai bus įgyvendinti. Per aštuonis šių metų mėnesius šios markės automobilių buvo parduota 18 proc. mažiau nei pernai. Iš viso buvo parduota beveik 85 tūkst. transporto priemonių. Rugpjūčio mėnesio pardavimas smuko visai 34 proc. ir siekė 8,6 tūkst. automobilių.

Į bendrą statistiką įtrauktai „Škoda“ markei sekėsi kiek geriau. Per pirmus aštuonis šių metų mėnesius buvo parduota 56 tūkst. automobilių, o tai vos 2 proc. mažiau nei per atitinkamą laikotarpį pernai. Rugpjūčio mėnesio nuostoliai – 5 proc. pardavimo smukimas ir 6,7 tūkst. parduotų automobilių.

„General Motors“: pardavimo smukimas – 50 proc.

Sankt Peterburge esančioje koncerno gamykloje konvejeriai sustoję ir nepajudės iki spalio pabaigos. Rugpjūčio mėnesį kompanijos padalinys dirbo tik keturias dienas, analogiškas situacija susiklostė ir rugsėjį. Spalio mėnesį gamykla dirbs tik aštuonias dienas.

Koncernui priklausančio „Chevrolet“ prekės ženklo pardavimas per pirmus aštuonis mėnesius krito 27 proc. ir siekė 82 tūkst. automobilių. Rugpjūčio mėnesį smukimas buvo dar skaudesnis – 50 proc. sumažėjęs pardavimas ir 8 realizuotų automobilių. Antro pagal populiarumą Rusijoje koncerno prekės ženklo „Opel“ rezultatai kiek geresni: sausio–rugpjūčio mėnesiais buvo parduota 43 tūkst. automobilių (19 proc. mažiau) ir 38 proc. sumažėjęs pardavimas pastarąjį mėnesį.

Kaip gazeta.ru informavo „Opel“ atstovas spaudai, gamykla laikinai sustabdyta dėl sunkios ekonominės situacijos, kurią sukėlė smukęs pardavimas. Gamyklą atgaivinti žadama artimiausiu metu. Siekiama paspartinti tiekėjų Sankt Peterburge paiešką, o atnaujinus gamybą bus dirbama tik viena pamaina.

„Ford“: pardavimo smukimas – 57 proc.

„Ford“ yra dar viena kompanija kelianti nerimą Rusijos darbo rinkoje. Amerikiečiai taip pat sustabdė savo gamyklą Leningrado srityje. Per pirmus aštuonis šių metų mėnesius „Ford“ pardavimas smuko 43 proc. iki 40 tūkst. automobilių.

Rugpjūtis šiai kompanijai buvo staigus nėrimas į dugną – pardavimas krito net 57 proc. ir siekė kuklius 3,8 tūkst. vienetų. Kaip pagrindines tokių prastų rezultatų priežastis koncerno tarnybą įvardija rublio devalvaciją, sumažėjusią C segmento modelių paklausą ir bendrą naujų automobilių rinkos smukimą.

Priežastys ir lūkesčiai

Kaip pagrindinę tokio didžiulio rinkos smukimo priežastį ekspertai įvardija prieinamos skolinimo sistemos naujiems automobiliams pirkti trūkumą. Nors bankų skelbiamos palūkanų normos siekia nuo 18 iki 19 proc., kreipiantis dėl paskolos dėl įvairių priežasčių ji padidėja iki 25–30 proc.

Kitais atvejais bankai tiesiog atsisako suteikti paskolą dėl pernelyg mažų kliento pajamų arba prastų likvidumo rodiklių. Palūkanas pabrangino patys bankai, prieš keletą metų vykusiose kreditavimo lenktynėse išdavę paskolas nepatikimiems klientams, kurie šiuo metu tų pinigų negrąžina.

Tarp kitų atsakomųjų sankcijų Rusija yra pasiruošusi uždrausti užsienyje pagamintų automobilių importą, įskaitant ir naudotas transporto priemones. Apie tai, kad tokių priemonių gali būti imtasis neseniai patvirtino ir prezidento Vladimiro Putino patarėjas Andrejus Belousovas.

Parengė Saulius Rinkevičius.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas „Facebook“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.