30 km/val. viršytas greitis jau kainuoja pažymėjimą. Kas toliau?

Į greičio viršytojus Lietuvoje žiūrima vis rimčiau – visą praėjusią savaitę pareigūnai akylai stebėjo eismą ir fiksavo net 1 km/val greitį viršijusius vairuotojus.

Netrukus teisės vairuoti neteks dar daugiau vairuotojų, viršijusių greitį 30 km/val.<br>P.Mantauto asociatyvi nuotr.
Netrukus teisės vairuoti neteks dar daugiau vairuotojų, viršijusių greitį 30 km/val.<br>P.Mantauto asociatyvi nuotr.
Netrukus teisės vairuoti neteks dar daugiau vairuotojų, viršijusių greitį 30 km/val.<br>P.Mantauto asociatyvi nuotr.
Netrukus teisės vairuoti neteks dar daugiau vairuotojų, viršijusių greitį 30 km/val.<br>P.Mantauto asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ilona Steponėnė

Sep 8, 2015, 4:04 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 9:36 PM

Vien rugsėjo 1-ąją visi šalies keliuose įrengti greičio matuokliai užfiksavo apie 18 tūkst. greičio viršijimo atvejų.

Bijo netekti pažymėjimo

Kodėl vairuotojai taip atsainiai viršija greitį? Viena iš galimų priežasčių – gana švelnios baudos. Už nustatyto greičio viršijimą iki 10 kilometrų per valandą skiriamas tik įspėjimas, o jo viršijimas 30-40 km/val. atsieitų 115-173 eur.

Jei per metų laikotarpį neteko įkliūti pažeidžiant Kelių eismo taisykles, toks pažeidimas piniginę patuštintų tik 57,5 eur., nors Vakarų Europoje greičio viršytojai baudžiami gerokai griežčiau.

Labiau greičio ribojimus gerbia pradedantieji vairuotojai, gavę pažymėjimą prieš mažiau nei dvejus metus. Jie greičio viršijimą ne tik turi sumokėti baudą, bet ir netenka teisės vairuoti 3-6 mėnesius.

Labiau patyrę vairuotojai netenka teisės vairuoti tik viršiję +50 km/val. ribą, tuomet be automobilio tenka praleisti 1-6 mėnesius.

Griežtinama atsakomybė

Tačiau netrukus atsakomybė bus sugriežtinta dar daugiau vairuotojų. Nuo 2016 metų balandžio 1 dienos įsigalios Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksas, pagal kurį netekti pažymėjimo už 30 km/val. viršytą greitį rizikuos dar daugiau vairuotojų.

Jau galiojančios nuobaudos pradedantiesiems vairuotojams įsigalios ir motociklininkams bei sunkesnių nei 3,5 tonos ar turinčių daugiau nei 9 sėdimas vietas transporto priemonių vairuotojams.

Už greičio viršijimą 30-40 km/val. teisė vairuoti bus atimama 3-6 mėnesiams, už 40-50 km/val. viršijimą – 6-12 mėnesių, o už daugiau nei 50 km/val. viršytą greitį – 1-1,5 metams.

Stebina nelygybė

Nauja taisyklė sukėlė daug nepasitenkinimo tarp vairuotojų, ypač motociklininkų. Vairavimo treneris, „Juta racing“ vadovas Audrius Gelžinis pabrėžė, kad kelyje turi būti lygūs visi.

„Visi turi laikytis taisyklių ir bausmės turi būti vienodos visiems, – tvirtino jis. – Sunkvežimiai yra dideli, gali pridaryti daugiau žalos, bet iš kitos pusės, jų greitis yra ribotas ir nelaimių dėl greičio viršijimo atsitinka labai retai. Su motociklu dar sudėtingiau – jie neturi greičio palaikymo kontrolės, todėl galima suklysti netyčia. Taisyklės kaip ir bet kurioje kitoje situacijoje, taip ir gatvėje, turi būti lygios.“

A.Gelžinio manymu, apskritai atiminėti teisę vairuoti už 30 km/val. viršytą greitį yra pernelyg griežta. Jo manymu, tai gali įvykti ir keistoje situacijoje, pavyzdžiui kažką lenkiant ar keičiantis ženklams. Be to, pareigūnai turėtų atkreipti dėmesį ir į aplinkybes – ar greitis buvo viršytas tuščiame užmiesčio kelyje, ar gyvenvietėje.

„Turi kilti bendras kultūros keliuose lygis, tada reikės mažiau galvoti apie baudas“, – sakė A.Gelžinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.