Papasakojo, kaip seną ir taršų automobilį galima pakeisti elektromobiliu, paspirtuku ar dviračiu

Aplinkai draugiškų transporto priemonių pasirinkimas šiandien – išties nemažas, tad judėti iš taško A į tašką B galima tikrai atsakingai ir darniai. Juolab kad tą skatina ir pati valstybė, jau ne vienerius metus siūlanti pasinaudoti specialia parama įsigyjant mažiau taršų automobilį ar alternatyvų transportą.

Aplinkai draugiškų transporto priemonių pasirinkimas šiandien – išties nemažas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Aplinkai draugiškų transporto priemonių pasirinkimas šiandien – išties nemažas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-10 10:41

Važinėja švariau ir pigiau

Vilnietė Rasa Smirnovienė praėjusiais metais atsisakė vieno seno šeimos automobilio, atidavė jį sunaikinti ir pasinaudojusi valstybės kompensacija, įsigijo elektrinį paspirtuką.

„Kurį laiką su vyru svarstėme, dėliojome visus „už“ ir „prieš“. Galiausiai nusprendėme, jog gyvenant senamiestyje ir turint jau tik vieną nepilnametį vaiką (vyresnysis sūnus jau gyvena savarankiškai) visiškai pakanka vieno automobilio, kuris, beje, dažniausiai yra naudojamas tolesnėms kelionėms ir ilgesniems atstumams įveikti. Senamiestyje daugelį objektų lengviau ir greičiau galime pasiekti pėsčiomis, dviračiu ar kitokiais būdais, o ne automobiliu“, – tvirtina moteris.

R.Smirnovienė džiaugiasi, kad priėmusi tokį sprendimą jos šeima tapo draugiškesnė aplinkai, mažiau teršia ją išmetamosiomis dujomis, be to, važinėja gerokai pigiau nei anksčiau, mat tam, kuris tądien lipa ant paspirtuko, nebereikia rūpintis automobilio degalais, taip pat nereikia sukti galvos, o kur mieste pastatyti automobilį, ar nepamiršo susimokėti už jo stovėjimą.

Paraišką užpildyti – nesudėtinga

Anot pašnekovės, užpildyti paraišką, norint įsigyti elektrinį paspirtuką, nebuvo labai sunku.

„Aplinkos projektų valdymo agentūrai visą informaciją į specialią paraiškos formą surašėme patys, neiškilo didelių problemų. Tiesa, gavome kelias nedideles pastabas, tačiau jas iš karto pakoregavome ir mums buvo išmokėta kompensacija. Taigi, visas procesas buvo tikrai gana greitas“, – patirtimi dalijasi moteris.

Beje, R.Smirnovienė su vyru dalį sumos už išsirinktą elektrinį paspirtuką susimokėjo patys, mat pastarasis buvo brangesnis nei išmokama kompensacija.

„Norėjome kokybiškos, patikimos elektrinės dviratės transporto priemonės, tad sąmoningai rinkomės tokį modelį, domėjomės įvairiomis techninėmis elektrinių paspirtukų detalėmis. Esame patenkinti, kaip jis važiuoja, manevruoja senamiestyje, kur grindinys nėra lygus. Vienintelis trūkumas tas, kad mūsų išsirinktas paspirtukas yra gana sunkus, tad man, moteriai, laiptais jį užnešti – sunkoka“, – šypsodamasi pasakoja Rasa.

Trys priemonės skatinančios judėti kitaip

Kaip teigia LR aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros Nacionalinių programų valdymo departamento direktorius Jonas Balkevičius, valstybė jau dvejus metus aktyviai prisideda prie aplinkai draugiško transporto skatinimo.

„2019 metų pabaigoje pasiūlyta pirmoji priemonė, skatinanti judėti darniau – ji orientuota į mažiau taršius automobilius. Nusprendę sunaikinti seną ir taršų automobilį ir vietoj jo įsigyti mažiau taršią transporto priemonę, kurios CO2 emisija yra ne didesnė negu 130 g/km ir kuri yra varoma ne dyzelinu, gali gauti 1000 eurų kompensaciją. Kalbant apie mažiau taršias mašinas, verta atminti tai, kad jų „amžiui“ yra nustatytos tam tikros ribos – pretenduojant į kompensaciją, reikėtų įsigyti ne senesnį kaip 7 metų automobilį. Norintys taip pat gali rinktis ir L klasės elektrinę transporto priemonę – elektrinį motorolerį arba elektrinį motociklą“, – atkreipia dėmesį J.Balkevičius.

Praėjusiais metais buvo pasiūlytos dvi papildomos priemonės, skatinančios judėti tvariai ir įsigyti dviračius, paspirtukus, pasirinkti viešąjį transportą arba persėsti į elektromobilius.

Pavyzdžiui, už įsigytą elektromobilį žmogus gali pretenduoti į kompensaciją. Jei elektromobilis naujas – išmokos suma siekia 5000 eurų, jei naudotas – 2500 eurų. Asmuo iš valstybės taip pat gali tikėtis ir papildomų 1000 eurų, jei atiduoda sunaikinti savo seną taršią transporto priemonę.

Pašnekovas priduria, kad dažniausiai žmonės įsigyja naudotus elektromobilius. Anot jo, iš visų gautų paraiškų matyti, kad maždaug trečdalis perka naujus, likusieji – naudotus elektra varomus automobilius.

Populiariausias – alternatyvus transportas

Paprašytas įvardyti, kokia priemonė susilaukė didžiausio visuomenės susidomėjimo, J.Balkevičius atsako, kad populiariausia išlieka alternatyvų transportą: elektrinį paspirtuką, dviratį, visuomeninį transportą ar automobilio dalijimosi paslaugą skatinanti pasirinkti priemonė.

„Ji kol kas pirmauja – praėjusiais metais iš norinčių pasinaudoti šia priemone sulaukėme daugiau kaip 12 000, o šiemet gavome jau daugiau kaip 9000 paraiškų“, – teigia pašnekovas.

J.Balkevičiaus teigimu šiemet lėšų, kuriomis buvo numatyta žmones paskatinti įsigyti alternatyvų transportą, biudžetas siekia 6 milijonus eurų.

„Įvertinus šios priemonės populiarumą ir siekiant kuo daugiau žmonių paskatinti atsisakyti taršaus transporto, jai numatyta papildomai skirti dar 2 milijonus eurų, o paraiškų pateikimo terminą pratęsti iki kitų metų vidurio. Elektromobilių skatinimui buvo skirti 5 milijonai eurų, šiuo metu paraiškų jau sulaukta už pusketvirto milijono, pinigai išmokėti daugiau kaip tūkstančiui pareiškėjų. Paraiškų pateikimo terminą pagal šią priemonę taip pat numatoma pratęsti iki kitų metų vidurio, nebent skirta suma bus išnaudota anksčiau“, – teigia J.Balkevičius.

Ką reikia žinoti pretenduojant į kompensaciją?

Ką reikėtų daryti žmogui, apsisprendusiam atsisakyti seno taršaus automobilio ir norinčiam pasinaudoti valstybės parama? Anot Aplinkos projektų valdymo agentūros prie LR aplinkos ministerijos Nacionalinių valdymo programų direktoriaus, žmogui pirmiausia reikėtų išregistruoti savo seną automobilį ir atiduoti jį sunaikinti, gauti transporto priemonės sunaikinimo pažymą, įsigyti numatytą priemonę, o tuomet užpildyti prašymą internetu.

„Noriu atkreipti dėmesį į tai, kad pretenduoti į kompensaciją gali tik tas asmuo, kuris sunaikinto taršaus automobilio savininku buvo ne trumpiau nei vienerius metus“, – pažymi J.Balkevičius.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija ir finansuojama Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.