Šonaslydininkas N. Daunoravičius pakliuvo į automobilio pirkėjo spąstus: likau kvailio vietoje

Šonaslydininkas Norbertas Daunoravičius nusivylė „Regitros“ portalu. Pirkėjas su nupirktu automobiliu esą dingo, o Lietuvos policija ir „Regitros“ atstovai niekuo negali padėti.

Šonaslydininkas Norbertas Daunoravičius nusivylė „Regitros“ portalu.<br>lrytas.lt fotomontažas
Šonaslydininkas Norbertas Daunoravičius nusivylė „Regitros“ portalu.<br>lrytas.lt fotomontažas
Šonaslydininkas Norbertas Daunoravičius nusivylė „Regitros“ portalu.<br>N.Daunoravičiaus nuotr.
Šonaslydininkas Norbertas Daunoravičius nusivylė „Regitros“ portalu.<br>N.Daunoravičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 26, 2022, 9:54 AM, atnaujinta May 28, 2022, 9:21 AM

„O tai negalime truputį pakeisti sistemos? Pardaviau automobilį, ne pirmą kartą: pasirašiau popierius, gavau pinigus, atidaviau raktelius ir viskas – visi į skirtingas puses, juk niekur važiuoti nereikia. Deklaracijas galima pateikti per „eregitra“ portalą“, – feisbuko paskyroje pasakojo N.Daunoravičius, sutikęs šia istorija pasidalinti ir su naujienų portalo lrytas.lt skaitytojais.

Jis akcentavo, kad praėjus kelioms savaitėms pirkėjas nepanoro deklaruoti automobilio nupirkimo. Pasak N.Daunoravičiaus, pirkėjas jį ignoravo, o galiausiai – užblokavo.

„Kol jis nedeklaruoja nuosavybės pasikeitimo, tol ir aš negaliu pateikti, kad pardaviau automobilį. Kam man dar nervuotis, švaistyti laiką ir kiekvieną kartą aiškintis, kad automobilis nebepriklauso man?“ – svarstė šonaslydininkas.

N.Daunoravičius pabandė paskambinti policijai, nes turi sutartį, pirkėjo telefono numerį. Jis manė, kad pareigūnai išrašys baudą ar įspėjimą pirkėjui ir tas susipras deklaruoti nuosavybės pasikeitimą. Tačiau tik gavo atsakymą, kad turi kreiptis į teismą.

„Galiausiai pats ir lieki durniaus vietoje, jeigu nori aiškintis – keliauk į teismą, skambinėk, domėkis, o tuo tarpu visos baudos vis tiek keliaus ant seno savininko vardo. „Regitra“ reklamavo, kad „eregitra“ portalas labai patogus, greitas... Kažkaip neveikia. Reikės irgi tai teisme paaiškinti. Ar gal galime padaryti kokią papildomą funkciją, kai pirkėjas tiesiog dingsta?“ – teigė šonaslydininkas.

Jo nuomone, Lietuvos policija gali paskambinti pirkėjui ir paprašyti deklaruoti įsigytą transporto priemonę. N.Daunoravčius dar pašmaikštavo, kad kai reikia, tai jį suranda per minutę.

Apie visą savo pardavimą ir konfliktą su „Regitra“ bei pareigūnais, N.Daunoravičius paskelbė savo feisbuko puslapyje. Po paskelbtu įrašu jo sekėjai tvirtino, kad ir jie buvo susidūrę su panašiomis situacijomis. Pro akis įrašo nepraleido ir „Regitros“ atstovai. Jie rekomendavo kreiptis šonaslydininkui į policiją, kuri gali taikyti administracinę atsakomybę, ar teismą.

„Taip pat primename, kad pirkėjui vengiant atlikti nuosavybės deklaravimo prievolę, turite teisę išregistruoti transporto priemonę, nors nuosavybės pasikeitimo deklaravimo pareiga vis tiek išlieka.

Taip pat norime atkreipti dėmesį tų, kurie planuoja parduoti ar pirkti automobilį. Apsaugokite savo interesus iš anksto. Pavyzdžiui, deklaruokite nuosavybės pasikeitimą internetu kartu, galutinai atsiskaitykite už automobilį ar atiduokite jo raktelius pirkėjui tik abiem pusėms deklaravus nuosavybės pasikeitimą“, – atsakė N.Daunoravičiui „Regitros“ atstovai.

Kaip perkant ar parduodant automobilį apsaugoti savo interesus iš anksto?

„Regitros“ atstovė spaudai Emilija Bardauskienė naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad perkant ar parduodant transporto priemonę, itin svarbu, jog abi pusės iš anksto imtųsi veiksmų, apsaugančių jų interesus.

Pirma, būtina teisingai sudaryti pirkimo–pardavimo sutartį ir įsitikinti, kad ji pasirašoma su tikruoju pardavėju/pirkėju. Patariama naudoti „Regitros“ pirkimo–pardavimo sutarties formą, kurią galima rasti įmonės interneto svetainėje. Tik turint teisingai užpildytus dokumentus ateityje bus išvengta nesusipratimų, o kilus ginčui, tiek automobilio pardavėjas, tiek jo pirkėjas galės pateikti teisėtus įrodymus.

Antra, pirkėjui būtina įsitikinti, ar perkamas automobilis turi savininko deklaravimo kodą (SDK). Ar jis yra galiojantis ir tikrai priklauso asmeniui, iš kurio perkama transporto priemonė. Šį kodą taip pat patariama nurodyti ir pirkimo–pardavimo sutartyje. Tokiu būdu pirkėjas taip pat žinos, kad transporto priemonę perka iš tikrojo savininko bei bus užtikrintas, kad vėliau ją galės įregistruoti savo vardu.

Trečia, apsaugoti savo interesus galima, pavyzdžiui, galutinai už automobilį atsiskaitant ar atiduodant jo raktelius tik abiem pusėms deklaravus nuosavybės pasikeitimą. Taip pat pirkėjas ir pardavėjas pranešti apie pasikeitusį savininką gali drauge internetu iš karto sudarius sandorį. Tai padės išvengti tokių situacijų, kai viena iš šalių delsia atlikti savo prievolę.

Kaip žinia, sudarius sandorį, pirmiausia pirkėjas turi pateikti įgijimo deklaraciją. Tuomet ją turi patvirtinti pardavėjas Abi pusės šiuos veiksmus gali atlikti nemokamai internetu tiesiog per keletą minučių.

Pranešti apie pasikeitusį transporto priemonės savininką privalo abi sandorio šalys. Pirkėjas tam, jog gautų naują SDK, nes be šio kodo nebus galimybės transporto priemonės įregistruoti savo vardu ir su ja dalyvauti viešajame eisme. Tuo metu pardavėjui tai svarbu dėl to, jog nebebūtų siejamas su jam nebepriklausančia transporto priemone.

„Deja, kaip rodo praktika, vis dar pasitaiko tokių atvejų, kai viena pirkimo–pardavimo sutarties šalis neatlieka savo pareigų. Pastebime, kad dažniausios to priežastys būna dvi: nežinoma apie savo pareigą arba specialiai vengiama ją atlikti.

Taigi, jei klientams nepavyksta geranoriškai susitarti, tokiu atveju rekomenduojame kreiptis į policiją, kuri už įstatymo pažeidimą gali taikyti administracinę atsakomybę, arba teismą, kuris įpareigotų pareigų nevykdančią pirkimo–pardavimo sutarties šalį kreiptis į „Regitrą“ ir atlikti jai priklausančias pareigas“, – minėjo E.Bardauskienė.

Taip pat svarbu žinoti, kad jei pirkėjas vengia deklaruoti nuosavybės pasikeitimą, pardavėjas turi teisę išregistruoti transporto priemonę, kad pirkėjas negalėtų su ja dalyvauti viešajame eisme. Tačiau jie pažymi, kad nuosavybės pasikeitimo deklaravimo pareiga abiem pusėms išlieka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.