Milžiniško skandalo sukrėsta „Regitra“ žada imtis pokyčių: vadovas paaiškino, ko tikėtis

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) antradienį pranešus apie įtariamą korupciją „Regitroje“ ir pradėtą ikiteisiminį tyrimą, „Regitra“ kaipmat patikino, kad su teisėsauga bendradarbiauja ir teikia informaciją. Kyla klausimų, kas buvo padaryta, kad tam būtų užkirstas kelias ir kokių pokyčių laukti egzaminavimo sistemoje. Apie susiklosčiusią situaciją „Regitros“ vadovas Vaidas Dominauskas sutiko pasikalbėti su naujienų portalu lrytas.lt.

„Regitra“.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Regitra“.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Regitra“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Regitra“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Dominauskas.<br>„Regitros“ nuotr.
V.Dominauskas.<br>„Regitros“ nuotr.
„Regitra“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Regitra“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Regitra“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Regitra“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Regitra“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Regitra“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Regitra“.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Regitra“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 16, 2022, 10:28 AM, atnaujinta Apr 12, 2023, 11:01 AM

Primename, kad STT gruodžio 13 d. pranešė, kad įtariami du „Regitros“ Vilniaus filialo vairavimo egzaminuotojai ir dar 10 asmenų: 3 tarpininkai ir 7 suinteresuoti asmenys. Antradienį „Regitros“ atstovai ir dar 4 asmenys buvo laikinai sulaikyti. Teisėsauga vykdė 40 kratų įtariamųjų gyvenamosiose ir darbo vietose, „Regitros“ Vilniaus filiale. Pas įtariamuosius kratų metu rasti grynieji pinigai.

Nustatyta, kad tokios galimai korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos vyko reguliariai, už egzamino išlaikymą mokant apie 200–400 eurų. Šiuo metu tiriama daugiau kaip 30 tokių korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų. 

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, „Regitros“ vairavimo egzaminuotojai reguliariai priimdavo kyšius iš suinteresuotų asmenų ir tarpininkų, kad nebūtų fiksuojamos kritinės klaidos ir nebūtų kliūčių išlaikyti vairavimo egzaminus.

– Antradienį STT pareigūnai vykdė 40 kratų įtariamųjų namuose, darbo vietose ir „Regitros“ Vilniaus filiale. Kodėl šiuo atveju prireikė kratų?

– Natūralu, kad šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas ir mūsų kaip įmonės „Regitra“, yra labai aiški kryptis – bendradarbiauti su teisėsaugos institucijomis, kurios padeda identifikuoti netinkamą veiką ir ypatingai, jeigu toje veikoje yra grandis asmenų. O

šis tyrimas identifikuoja, kad tai buvo grupė skirtingų asmenų, kurių du asmenys yra mūsų įmonės darbuotojai. Tai atsakant, mes bendradarbiaujame su užduotimi išsiaiškinti veikimo schemas ir kad ateityje jų tiesiog neliktų.

– Nuolat minite, ypač šiais metais, kad stiprinote bendradarbiavimą su STT, teisėsauga. Kokie buvo pirmieji jūsų, kaip vadovo, ir Valdybos veiksmai, kai sužinojote apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos korupcijos?

– Veiksmai labai paprasti ir aiškūs. Mūsų akcininkų, Valdybos, mano, kaip vadovo, pozicija yra principinė – tai yra, kad skaidrumas yra vienas iš pagrindinių veiklos prioritetų. Tai, identifikavus galimas apraiškas, vykstant ikiteisminiam tyrimui, maksimaliai bendradarbiauti su teisėsaugos pareigūnais ir atskleisti visus faktus.

Antra, priklausomai nuo medžiagos ir tyrimo eigos, identifikuoti mūsų veikloje silpnąsias sritis ir imtis papildomų veiksmų būtent jas eliminuojant.

– O tai kokios tuomet tos silpnosios sritys, jūsų matymu?

– Mes šiais metais labai daug veiksmų esame atlikę ir sustiprinę, kas yra mūsų veikimo zonoje. Kalbu konkrečiai apie praktikos egzaminus, jų filmavimą, peržiūrą, kad būtų galima identifikuoti netinkamą veikimą, iš egzaminų padidintos rizikos nustatymą. Per metus yra priimama daugiau nei 140 tūkst. egzaminų, tai mes remiamės į duomenis ir tikimybės nustatymą.

Trečias dalykas, visi veiksmai, kas padeda mums identifikuoti netinkamą veikimą darbuotojo atžvilgiu, tai mes esame įgyvendinę eilę priemonių dėl korupcinės rizikos mažinimo veiksmų. Tai yra interesų deklaravimas. Kaip pavyzdį galėčiau įvardinti visų įmonėje dirbančių darbuotojų interesų deklaravimą.

Na ir vienas svarbių veiksnių, tai iš tiesų mes pasirinkome kryptį eiti į viešumą, tai esame įgyvendinę priemones, telkiant visuomenę ir kviečiant ją būti nepakančia ir netoleruoti, o matant bet kokių rizikos apraiškų, pranešti. Ir visada kviečiame pranešti mums apie bet kokią kilusią riziką mūsų pranešimo kanalu. Pavyzdžiui, anonimiškai – pranesk@regitra.lt

– Kiek pastaraisiais metais buvo pranešta apie galimai nesąžiningą tiek darbuotojų, tiek klientų, tiek kandidatų elgesį būtent jūsų įmonėje?

– Kiekvieną mėnesį skaičiuojame dešimt ir daugiau pranešimų ir į kiekvieną žiūrime labai atsakingai, kad patikrintume, ar šie pranešimai yra susiję su skaidrumu, kokybe ir pan. Mes tiriame kiekvieną gautą pranešimą ir šiuo šaltiniu remiamės atliekant vaizdo įrašų peržiūrą, vidinį tyrimą kiekvieno pasitvirtinusio atvejo. Vidinio tyrimo rezultatai būna labai skirtingi ir įvairūs.

Turėjome ir atvejų, kada tyrimo medžiaga buvo pasitvirtinusi ir mes laikėmės principinės pozicijos, todėl mūsų komandą paliko darbuotojas, kuris veikė netinkamai.

– Tai per šiuos metus buvo vienintelė jūsų užfiksuota tokia galimos korupcijos apraiška, ar ne?

– Ne, nesakyčiau, kad vienintelė. Kaip ir minėjau, mes esame pasirinkę viešumo kelią, esame nustatę, kad yra nemažai atvejų, kai yra bandymas papirkti egzaminuotojus. Pavyzdžiui, praėjusį šeštadienį mūsų darbuotojas pranešė apie tokį atvejį, kai buvo daromas poveikis ir apie šitą atvejį, kaip ir kitus buvusius, pranešame STT pareigūnams, kad jie galėtų atlikti savo pobūdžio tyrimą.

Kaip kitas padidintos rizikos veiksnys yra teorijos egzaminai, kandidatų bandymas laikyti egzaminą su tam tikra įranga. Tai apie kiekvieną identifikuotą atvejį mes pranešame visuomenei. Tai atvejų dėl netinkamos veikos tiek iš darbuotojų, tiek iš piliečių mes esame identifikavę. Mums yra labai svarbu, kad tokias apraiškas galėtume laiku identifikuoti ir padaryti visus būtinuosius veiksmus, kad jie neįvyktų.

– Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė kaip tik tą dieną, kai STT paskelbė apie ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos, pasisakė, kad tai jos nenustebino, nes „įsisenėjusios problemos buvo žinomos“. Tai, kaip suprantu, jūsų taip pat nenustebino, kad galimai vyksta tokie dalykai – šiuo atveju Vilniaus filiale?

– Vienas iš akcininkų lūkesčių man, kaip naujai prie komandos prisijungusiam vadovui, buvo keliamas skaidrumas. Toks pat lūkestis yra keliamas Vidaus reikalų ministerijos ir naujajai mūsų Valdybai, todėl čia uždaviniai yra labai aiškūs, kad stiprintume šią sritį labai konkrečiais veiksmais. Jeigu buvo vienos ar kitos apraiškos anksčiau, negaliu sakyti, kad mažėtų – kad jų tiesiog neliktų.

– Sakykit, ar jau buvo imtasi kokių nors veiksmų ir planuojama, kalbant apie teorijos, praktikos egzaminų tvarką, visą sistemą? Ar dar tam reikia laiko?

– Darbas vyksta jau visus šiuos metus. Būtų galima vardinti eilę priemonių, kurias įgyvendinome ir priemones, kurias dar įgyvendinsime. Kai kuriomis kompleksinėmis priemonėmis reikėjo atlikti analitiką ir, natūralu, pasitvirtinti reikiamas investicijas, kalbu daugiau apie vaizdo įrašymo sistemos įrašymo sprendimus, kurie padėtų sustiprinti kontrolę šiame sektoriuje.

Kitas pavyzdys, kalbant apie teorijos egzaminus, šiai dienai esame įgyvendinę ir atnaujinę egzaminavimo centrus naujausiu modeliu. Naujausiam modeliui mes pasitelkėme geriausią sprendinį, kurį mes vadiname „olandų modeliu“. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad kiekvieno kandidato vieta yra filmuojama, kiekvieno kandidato vietoje yra veidrodžiai. Bendras egzamino procesas lygiai taip pat yra filmuojamas.

Ne mažiau svarbi dalis yra filmuotos medžiagos analizė ir kontrolė. Šie sprendiniai mus įgalina tai atlikti visuose centruose. Mūsų tikslas – atnaujinti visus 11 egzaminavimo centrus, šiuo metu yra atnaujinami du likę centrai.

– Bet būtent šios priemonės, apie kurias kalbate, jos buvo nuspręstos dar prieš įžengiant STT, šiek tiek anksčiau?

– Šie veiksmai, kaip ir minėjau, vyksta kuris laikas, o veiksmų sąrašas nuolat pildosi. Kaip ir kalbant apie STT, dar vasarą mūsų komanda, tai yra Valdybos pirmininkė, aš, įmonės vadovas, korupcijos pareigūnas turėjome susitikimą su STT, su tikslu įgarsinti, kad šis uždavinys, kurį mums kelia akcininkas, yra ypatingos svarbos.

Lauksime jų rekomendacijų ir įžvalgų, kas mūsų srityje yra padidintos rizikos ir kokių veiksmų turėtume imtis papildomai, kad šitas rizikas mažintume ir jas eliminuotume. Kalbant apie bendradarbiavimą su policijos pareigūnais, STT pareigūnais, taip, tai yra mūsų kryptis, nes jei veikia grupė asmenų, jų indėlis yra labai svarbus ir mes esame labai dėkingi jiems, kad jie įsitraukia ir padeda.

– Kalbant apie pokyčius klientams, kaip suprantu, viskas vyksta palaipsniui. Tačiau kada būtų tikėtis, kad tie planai, kuriuos dabar turite, bus įgyvendinti ir baigti?

– Kai kurie veiksmai jau yra atlikti. Kaip pavyzdys, mes kalbame apie atsitiktinį parinkimą egzaminų srityje, kad pas kiekvieną egzaminuotoją kandidatai būtų parenkami atsitiktinumo tvarka. Tą jau esame įgyvendinę, tačiau matome, kad sprendinį galima ir tobulinti, tai čia yra tęstinis veiksmas.

Esame pasirinkę viešumo kelią: skelbiame visuomenei, kokias priemones įgyvendiname, kokie yra mūsų planai. Kaip pavyzdys, gruodžio 9 d., antikorupcijos dieną, mes turėjome jungtinė renginį su vairavimo mokyklomis, policija, kalbėdami apie tai, kad vairuotojo pažymėjimas nėra prekė.

Šioje grandyje yra daugiau narių, tai mes telkiame, kad bendradarbiaujant būtų sumažinta tikimybė ir didinti kitų šalių įsitraukimą: vairavimo mokyklų ir visuomenės. Mes labai prašome visuomenės prisidėti ir pranešti mums apie bet kokias apraiškas korupcinėse veiksmuose. Mes turime pranešimų kanalus ir vienas jų yra anoniminis. Pavyzdžiui, galima pranešti telefonu, elektroniniu paštu pranesk@regitra.lt

– Kol kas tas švietimas ir viešumas galbūt iki galo nesuveikė, kaip jūs matytumėte tą efektyvumą? Ar visgi neįmanoma išvengti tokių apraiškų ir čia jau veikia kiekvieno žmogaus sąmoningumas?

– Taip, kaip jūs minite, kiekvieno mūsų, kaip piliečio sąmoningumas, nesvarbu, apie kurią sritį kalbame, yra labai svarbus. Tačiau, kaip ir minėjau, mūsų plane yra tiek trumpalaikės priemonės, tiek priemonės, kurioms reikalingos investicijos, bet lygiai taip pat, esame pasirinkę viešumo kelią. Taip, jis yra ilgas, bet jis yra tvariausias, kad tokių apraiškų mažėtų arba neliktų – kalbu tiek apie darbuotojus, tiek apie visuomenę, tiek apie mūsų šalį valstybę ir valstybės sektorių.

– Galbūt toks filosofinis klausimas, bet dabar jūs diegiate įvairias naujoves tiek teoriniams, tiek praktiniams egzaminams, ar nemanot, kad to reikėjo imtis anksčiau ir griežtinti sistemą, kad būtų kuo mažiau būdų ją apeiti?

– „Regitra“ kai kuriuos sprendimus jau yra įgyvendinusi ganėtinai ilgą laiką, tačiau tuos sprendimus reikia tobulinti. Veiksmų įgyvendinti yra daug ir iki šiol suprantame to svarbą ir atsakomybę. Tačiau galime padaryti daugiau, manau, kad ne tik galime, bet ir turime, ir padarysime.

– Kartais viešojoje erdvėje iškyla diskusijos, kad galbūt „Regitrai“ ateina laikas naikinti monopolį, galbūt panašiai dirbti kaip techninės apžiūros centrai, kai yra ne viena įmonė, o kelios? Kaip manote, ar dar nebręsta laikas tokiems pokyčiams?

– Matote, kiekviena praktika ir patirtys yra geros. Visada turime pažiūrėti, koks to rezultatas. Aš visada esu už sprendimus, kurie duoda efektyvumo ir naudos rezultatą. Kalbant apie kontrolę ir pačią mūsų vykdomą veiklą, tai mūsų misija yra labai svarbi – kad į eismą patektų pasirengę vairuotojai.

Šiais metais planuojame priimti 140 tūkst. egzaminų, tai ši rolė yra labai svarbi, mūsų užduotis yra patikrinti įgūdžius ir tiktai pasirengusiems vairuotojams patvirtinti gebėjimus ir suteikti teisę vairuoti. Ši rolė yra svarbi.

Ar ši jūsų įgarsinta mintis suteiktų didesnę pridėtinę vertę, galime diskutuoti, bet maniau, kad koncentruoti kompetenciją vienoje srityje yra svarbu ir šiuo modeliu dirba ne viena Europos Sąjungos šalis ir ją laiko kaip sėkmingiausią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.