Vairuotojus įspėja iš anksto: už šią paslaugą teks mokėti daugiau

Atėjus šiltiems orams daugelis vairuotojų nusprendžia pasipildyti automobilių kondicionierius, kad jie suteiktų malonios vėsos kelionių metu. Šiemet tokia paslauga senesniems automobiliams brango, o tam įtakos galėjo turėti ekologija.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Timothy Dykes/Unsplash nuotr.
Timothy Dykes/Unsplash nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-05-14 10:24

Seniems automobiliams kainuos brangiau

Nuvykusi į servisą pasipildyti automobilio kondicionieriaus, klaipėdietė Julija liko nemaloniai nustebusi.

Dar pernai jos 2011 m. gamybos automobiliui šaldymo medžiagos kaina siekė 7 eurus už 100 gramų, o šiemet – jau 10 eurų.

„Pamaniau, kad blogai išgirdau, bet ką jau padarysi, kondicionierius po remonto buvo visiškai tuščias, tai sumokėjau apie 80 eurų“, – sako moteris. Tačiau ji susidomėjo, kodėl staiga pakilo kaina.

Automobilių kondicionavimo sistemai užpildyti dažniausiai naudojamos dviejų tipų dujos, vadinamasis freonas, senasis – R134a, ir naujasis R1234yf.

Kaip sako įmonės „Kondicionierių centras“ vadovas Jonas Ignatavičius, naujojo freono naudojimas buvo įvestas dar 2011 m., tačiau šių metų automobiliai dažnai dar pildomi senąja šaldymo medžiaga. O naujasis freonas dažniausiai naudojamas automobiliuose nuo 2014 m.

Pasak jo, šiemet pasipildyti kondicionierių seno tipo freonu jo įmonėje kainuoja apie 70 eurų, jeigu sistema yra visiškai tuščia. Jeigu šaldymo dujų dar yra likę – apie 40–50 eurų.

Jam pritaria ir autoserviso „AC servisas“ vadovas Stanislovas Steckas. „Medžiaga priklauso nuo automobilio, pavyzdžiui, „Renault“ automobiliai, pagaminti nuo 2013 m., jau pildomi nauju freonu, BMW – nuo 2016 m.“, – tikina S.Steckas.

Jo teigimu, sistemos papildymo kaina priklauso nuo sunaudojamos medžiagos kiekio, bet vidutiniškai prireikia 600 g, tad pildymas senuoju R134a freonu kainuoja apie 40 eurų, o naujuoju R1234yf – apie 125 eurus.

Papildyti sistemą naujuoju freonu žymiai brangiau, bet nuo praėjusių metų ši kaina išliko stabili ir pildymo kaina R1234yf medžiaga neturėtų keistis.

O štai dar pernai pildymas senu freonu, J.Ignatavičiaus teigimu, kainavo 10 eurų mažiau, kaina pakilo, nes šaldymo medžiagos kaina labai išaugo, ji paaugo bent trečdaliu.

Tai patvirtina ir S.Steckas, kondicionieriaus pildymo kaina šiemet pakilo 5–10 eurų, tik priduria, kad ir naujojo kaina šiek tiek paaugo, nors pažiūrėjus į aplinkybes, jis turėtų pigti.

Viskas dėl ekologijos

Įmonių vadovų nuomonės sutampa – tam įtakos galėjo turėti politiniai sprendimai dėl ekologijos, nes veikimo sąvybėmis šios medžiagos nesiskiria.

„Pavyzdžiui, amerikietiški automobiliai, net ir nauji, pildomi su senu freonu. Manau, kad tai politiniai reikalai dėl ekologijos, nes naujesnis yra mažiau kenksmingas aplinkai“, – sako „Kondicionierių centro“ vadovas.

Jis priduria, kad kaina gali būti keliama dėl to, kad išstumtų senos šaldymo medžiagos naudojimą iš rinkos ir prognozuoja, kad po keleto metų kondicionieriaus pildymo kainos gali susilyginti.

„AC serviso“ vadovo nuomonė panaši. „Viskas, matyt, dėl ekologijos. Senasis freonas yra pavojingas aplinkai, todėl norima jį išstumti iš rinkos, turbūt brangsta ir jo gamyba“, – teigia S.Steckas.

Anot jo, senoji šaldymo medžiaga ir toliau brangs, o naujoji išliks stabilios kainos, nors dabar šiek tiek ir brangsta.

„Čia kaip draudimas, atrodo, nieko neįvyko, bet pabrango. Pagal idėją, senas freonas turėtų brangti, kad būtų išstumtas iš rinkos, o naujasis atpigti, kad į ją įsilietų, tačiau šiek tiek irgi brango. Manau, kad jo kaina ir išliks stabili, bet senasis brangs“ , – mano S.Steckas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.