Į Vilnių atvykę studentai rugsėjį susidurs su problema: siūlo apie tai gerai pagalvoti

Neišvengiamai artėjant naujų mokslo metų pradžiai, prie bendrabučių sugužės ne tik jau seniai juose apsigyvenę studentai, tačiau ir nemažai pirmakursių. Daug studentų iš kitų miestų atvažiuoja nuosavais automobiliais, tačiau rasti stovėjimo vietą šalia gyvenamosios vietos – kartais nemenkas iššūkis. Nors studentų mašinos netelpa, ugdymo įstaigos plėsti aikštelių neplanuoja.

Daug studentų iš kitų miestų atvažiuoja nuosavais automobiliais, tačiau rasti stovėjimo vietą šalia gyvenamosios vietos – kartais nemenkas iššūkis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daug studentų iš kitų miestų atvažiuoja nuosavais automobiliais, tačiau rasti stovėjimo vietą šalia gyvenamosios vietos – kartais nemenkas iššūkis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daug studentų iš kitų miestų atvažiuoja nuosavais automobiliais, tačiau rasti stovėjimo vietą šalia gyvenamosios vietos – kartais nemenkas iššūkis.<br>T.Bauro nuotr.
Daug studentų iš kitų miestų atvažiuoja nuosavais automobiliais, tačiau rasti stovėjimo vietą šalia gyvenamosios vietos – kartais nemenkas iššūkis.<br>T.Bauro nuotr.
Studentų miestelis Saulėtekyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Studentų miestelis Saulėtekyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VDU bendrabutis.<br>M.Patašiaus nuotr.
VDU bendrabutis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daug studentų iš kitų miestų atvažiuoja nuosavais automobiliais, tačiau rasti stovėjimo vietą šalia gyvenamosios vietos – kartais nemenkas iššūkis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daug studentų iš kitų miestų atvažiuoja nuosavais automobiliais, tačiau rasti stovėjimo vietą šalia gyvenamosios vietos – kartais nemenkas iššūkis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skatina studentus rinktis viešajį transportą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Skatina studentus rinktis viešajį transportą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 16, 2023, 6:49 PM, atnaujinta Aug 17, 2023, 9:58 AM

Vietų per mažai

Didžiausiuose šalies miestuose įsikūrusios aukštosios mokyklos sulaukia daugiausiai studentų. Natūralu, kad kartais iškyla panaši problema kaip ir daugiabučių namų gyventojams – trūksta stovėjimo vietų, nes gyvenamoji vieta suteikiama keliems šimtams ar net virš tūkstančio studentų, o į aikšteles telpa kelis kartus mažiau automobilių.

Pavyzdžiui, Kaune įsikūręs Vytauto Didžiojo Universitetas (VDU) turi pusantro tūkstančio gyvenamųjų vietų studentų bendrabučiuose, o stovėjimo vietų yra tik apie du šimtus.

„Dalis automobilių stovėjimo vietų – mokamos, dalis – ne. Mokamų stovėjimo vietų yra beveik 100, nemokamų vietų – neapskaitome, tačiau jų proporcija turėtų būti šiek tiek mažesnė nei mokamų.

Visi norintys pasistatyti automobilį tiek mokamose, tiek nemokamose aikštelėse tikrai nesutelpa“, – sako VDU Studentų reikalų departamento direktorius Mantas Simanavičius.

Pasak jo, studentų poreikis pasistatyti automobilį šalia gyvenamosios vietos yra pakankamai didelis, nes atsilaisvinusios vietos užsipildo akimirksniu.

„Mokamos aikštelės visada užimtos, o atsilaisvinusios vietos greitai rezervuojamos. Taip pat nemokamos vietos, esančios šalia dalies bendrabučių, visada yra užimtos“, – tikina M.Simanavičius.

Panaši situacija ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) studentų bendrabučių kiemuose, nors vietų yra daugiau, tačiau visi norintieji sutilpti nelabai galėtų.

„Aplink universiteto bendrabučio pastatų kompleksą yra apie 250 vietų automobilių stovėjimui. Galima manyti, jog automobiliams statyti pakankamas vietų skaičius nėra užtikrintas, nes bendrabučiuose esančių gyvenamųjų vietų skaičius yra gerokai didesnis, nei automobilių stovėjimo vietų skaičius“, – informuoja universiteto kancleris Vaidotas Trinkūnas.

Tiesa, ne visas ugdymo įstaigas kamuoja ši problema. Kauno kolegijos studentai sutelpa į šalia bendrabučių esančias stovėjimo vietas.

„Stovėjimo vietų šalia Kauno kolegijos, kur yra įsikūrę 3 bendrabučiai, yra 263. Be to, turime dar vieną bendrabutį, kuriame – 35 automobilių parkavimo vietos. Visi norintieji pasistatyti savo transporto priemonę sutelpa“, – džiaugiasi kolegijos komunikacijos koordinatorė Samanta Dagytė, ir priduria, kad aikštelių ateities planai priklausys nuo studentų skaičiaus ir kitų aplinkybių.

Plėsti neketina

Anot Vilniaus Universiteto Komunikacijos poskyrio vadovės Gretės Gerulaitytės, bene didžiausias šalies universitetas neskaičiuoja, kiek automobilių stovėjimo vietų turi, nes bendrabučiai yra išsidėstę skirtingose vietose, tačiau patikina, kad suteikti daugiau laisvos vietos automobiliams neplanuoja.

„Parkavimo vietos yra ir prie fakultetų, tačiau prie bendrabučių kiekvienam studentui automobilio stovėjimo vieta negarantuojama, o investicijos ir infrastruktūros plėtimas pirmiausia sutelkiamas į bendrabučių renovacijas, atnaujinimus“, – dėsto G.Gerulaitytė.

Papildomos vietos automobiliams neieškos ir kitos aukštosios mokyklos, nes neturi tam vietos arba rado kitų būdų problemos mastui sumažinti.

„Padidinti vietų automobilių stovėjimui skaičių – reikalinga papildoma teritorija, kurios universitetas aplink bendrabučio pastatų kompleksą šiuo metu neturi“, – teigia VILNIUS TECH kancleris V.Trinkūnas.

„Savo iniciatyva įrengiame dviračių stovus šalia bendrabučių, kita administracinė priemonė, davusi rezultatų sprendžiant automobilių stovėjimo aikštelių problemą – sumažintas gyvenamųjų vietų skaičius pačiame bendrabutyje“, – pasiteisinusiu sprendimu dalinasi VDU atstovas M.Simanavičius.

Skatina rinkti kitus keliavimo būdus

Visų mokymo įstaigų atstovai informuoja, kad studentai savo automobilius gali palikti netoliese esančiose miestų mokamose aikštelėse, o dar geriau – automobilio nenaudoti.

„Įvertinus faktą, jog Vilniaus miesto infrastruktūra yra orientuota į darnų vystymą bei remiasi tvarumo vizija, kyla klausimas – ar tikrai kiekvienam studentui reikalingas automobilis?“, – svarsto V.Trinkūnas, ir priduria, kad universiteto fakultetai nuo bendrabučių ir pėsčiomis pasiekiami per keletą minučių.

Patariama rinktis alternatyvius keliavimo būdus, kurie palengvins galvos skausmą dėl automobilio stovėjimo ir prisidės prie švaresnės aplinkos.

„Mūsų interesas – užtikrinti tinkamą tvarų ir ekologišką, paremtą žaliuoju kursu susisiekimą su universitetu, todėl bendraujame su savivaldybėmis dėl darnaus viešojo transporto schemų, dviračių takų vystymo, skatiname rinktis sveiką gyvenseną ir universitetą pasiekti minėtomis priemonėmis arba pėstute, juo labiau, kad didžioji dalis bendrabučių yra įsikūrę šalia universiteto pastatų“, – pasakoja M.Simanavičius.

Panašu, kad Vilniaus miesto infrastruktūra šalia studentų bendrabučių sparčiai atsinaujina ir yra pritaikyta keliavimui įvairiomis transporto priemonėmis.

„Norint pasiekti kitus Vilniaus miesto rajonus, skatiname naudotis viešuoju transportu arba dviračiu. Taip pat bendrabučiuose yra patalpos, skirtos dviračių laikymui, o iki pat bendrabučių yra nutiesti puikios kokybės dviračių takai bei patogioje vietoje įrengtos viešojo transporto stotelės“, – siūlo VILNIUS TECH kancleris.

Visgi, jeigu prireiktų pasinaudoti automobiliu, pašnekovai rekomenduoja rinktis automobilių nuomos ar dalijimosi paslaugas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.