Su rusiškais numeriais į Lietuvą nebepateks: laukia automobilio konfiskavimas

Nuo kovo 11 dienos Lietuvoje ir visoje Europos Sąjungos (ES) teritorijoje draudžiama važiuoti automobiliais, turinčiais rusiškus registracijos numerius. Iki pirmadienio transporto priemonės minėtais numeriais turi išvykti iš ES teritorijos.

 Lietuvos policijos nuotr.
 Lietuvos policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Mar 10, 2024, 10:23 AM, atnaujinta Mar 10, 2024, 10:24 AM

Nuo kovo 11 dienos asmenys, kurie turės automobilius su rusiškais registracijos numeriais laikomi pažeidusiais teisės aktų nuostatas ir jiems taikoma atsakomybė – skiriama bauda arba automobilio konfiskavimas.

Lietuva įgyvendina Europos Tarybos nurodytus sankcijų reikalavimus, kurie iki praėjusių metų gruodžio 19 dienos leido įvažiavusius automobilius užregistruoti ES.

Išimtis taikoma Rusijos piliečiams, vykstantiems Rusijoje registruotomis transporto priemonėmis tranzitu į Kaliningrado sritį arba iš jos su supaprastinto tranzito dokumentu (STD). Toks tranzitas per Lietuvos teritoriją negali trukti ilgiau kaip 24 valandas. Vykstant tranzitu transporto priemonėje turi vykti jos savininkas.

Preliminariais Muitinės duomenimis, Lietuvoje yra kelios dešimtys automobilių su rusiškais registracijos numeriais. Iki kovo 11 dienos šie asmenys transporto priemones turėjo įregistruoti Lietuvoje arba išvykti iš ES.

Praeitų metų rugsėjo mėnesį atnaujintuose EK išaiškinimuose buvo nurodyta, kad į ES teritoriją net laikinai negalima įvežti automobilių ar kitų sankcijose numatytų asmeninių daiktų, pavyzdžiui, fotoaparatų, nešiojamųjų kompiuterių, telefonų, cigarečių, skutimosi priemonių, šampūno, muilo ir kitų prekių.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tuo metu nurodė, kad Lietuva konsultuojasi su Europos Komisija, kaip reikėtų įgyvendinti naują tvarką. Pasak jo, papildomi išaiškinimai reikalingi, mat, Lietuva turi įvertinti ir Kaliningrado tranzito faktorių.

Tuo tarpu Europos Parlamentas lapkričio mėnesį priėmė rezoliuciją dėl sankcijų Rusijai, kurioje ES valstybės raginamos nekonfiskuoti rusų asmeninių daiktų ir transporto priemonių įvažiuojant į ES teritoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.