D. Kreivys: lėšų gynybai norima surinkti iš padidinto transporto kuro akcizo, kitų energetikos kainų tai nepaveiks

Iškilus klausimui, kaip papildomas gynybos finansavimas pasinaudojant kuro akcizais paveiks energetikos resursų kainas, energetikos ministras Dainius Kreivys teigia – tai darys įtaką tik transporto sektoriui.

Dainius Kreivys.<br>ELTA / Julius Kalinskas
Dainius Kreivys.<br>ELTA / Julius Kalinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

2024-05-23 09:34

„Akcizus kurui yra planuojama didinti būtent transporto sektoriuje. (...) Be transporto kuro, akcizai energetikos sektoriuje nedidės. Todėl įtakos kitoms kainoms neturėtų turėti“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė D. Kreivys.

Ministras mano, kad tokios priemonės, kartu su mažėjančia elektromobilių ir jų komponentų kaina, prisidės prie perėjimo nuo automobilių su vidaus degimo varikliais prie šios alternatyvos.

„Aš manau, kad laikui bėgant žmonės vis tiek po truputį pereis prie elektromobilių. Ir 2035 m. apskritai Europoje bus draudžiama iškastinio kuro variklių ir automobilių su šiais varikliais gamyba. Todėl natūralu, kad žingsnis po žingsnio elektriniai automobiliai užims iškastinio kuro variklių automobilių rinką“, – atsakydamas į klausimą, ar šis mokestis paskatins žmones pereiti prie elektromobilių, aiškino ministras.

ELTA primena, kad Finansų ministerija siūlo papildomas lėšas gynybai surinkti pratęsiant bankų solidarumo mokestį, didinant pelno mokesčio tarifą 1 proc. punktu, pakeliant akcizus ir įvedant mokestį daliai draudimo sutarčių. Šios priemonės leistų jau 2025 m. į gynybos fondą surinkti 297,8 mln. eurų, o 2026 m. – 421,2 mln. eurų.

Dar metams pratęsus bankų solidarumo mokestį, jis 2025 m. atneštų 60 mln. eurų.

Akcizų didinimas apimtų alkoholį ir tabaką bei 6 centų saugumo dedamąją visam kurui.

Tarp siūlymų – ir Saugumo įnašo koncepcija, t.y. 10 proc. įnašas draudimo sutartims išskyrus gyvybės draudimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.