Be saugos diržo – perpus mažesnė tikimybė išgyventi

Saugos diržas yra pagrindinė saugumo priemonė keliaujantiems automobiliu ir gali maždaug per pusę sumažinti žūties riziką. Specialistai sutaria, kad prisegtas saugos diržas yra žymiai svarbiau nei oro pagalvė ir kitos saugumo priemonės. Visgi prisisegti važiuojantiems tiek gale, tiek priekyje privaloma vos daugiau nei pusėje pasaulio šalių.

Saugos diržas yra pagrindinė saugumo priemonė keliaujantiems automobiliu ir gali maždaug per pusę sumažinti žūties riziką.<br>123rf
Saugos diržas yra pagrindinė saugumo priemonė keliaujantiems automobiliu ir gali maždaug per pusę sumažinti žūties riziką.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Jonas Markevičius

2013-06-27 17:02, atnaujinta 2018-03-05 03:39

Nacionalinės JAV kelių eismo administracijos skaičiavimu saugos diržai vien tik JAV galėtų kasmet išgelbėti 13000 gyvybių. Visgi neprisisegusių saugos diržų keliuose dar vis apstu.

Žūtis – greičiau, nei pažyra automobilio langų stiklai

Automobiliui važiuojant 80 km/val. greičiu ir atsitrenkus į kliūtį, neprisisegusieji saugos diržų žūsta greičiau, nei pažyra langų stiklai ir automobilio detalės. Vairuotojas jau po 0,044 sekundės savo krūtine sulaužo vairą, o po 0,068 sekundės 9 tonų jėga atsitrenkia į prietaisų skydelį. Vairuotojas ir greta sėdintis keleivis jau po 0,092 sekundės galvomis trenkiasi į priekinį stiklą ir beveik visais atvejais patiria mirtinas traumas.

Viena dažniausiai pasitaikančių traumų per automobilių avarijas – sužalotas stuburas. Kaip atskleidžia tyrimai, būtent saugos diržas apie 50 proc. padidina tikimybę išgyventi. Kartu su oro pagalvėmis, tikimybė išgyventi ir išvengti sunkių sužalojimų padidėja iki 63 proc. Visgi oro pagalvės paskirtis – auto įvykio atveju apsaugoti galvą, krūtinę ir kaklą, o neprisisegus saugos diržo jos nauda ženkliai sumažėja.

Tiesa, svarbu ne tik prisisegti saugos diržą, bet ir sėdėti taisyklingai, ne mažiau nei 25 cm atstumu nuo vairo. Taip pat specialistai atkreipia dėmesį į galvos atlošą – jo aukštis turi būti nustatytas taip, kad galvos vidurys būtų atlošo centre.

Bauda – iki 300 Lt

Lietuvoje neprisisegusiems saugos diržo gresia nuo 100 iki 200 litų bauda, o jau baustiems administracine nuobauda skiriama 200-300 litų bauda arba mėnesiui atimamos teisės.

Neišsigąstančius nuobaudų susimąstyti turėtų paskatinti statistika. Lietuvos automobilinių kelių direkcijos duomenimis, šiemet, vien per pirmus penkis metų mėnesius, Lietuvoje įvyko 1093 eismo įvykiai, per kuriuos sužalojimus patyrė 1274, o žuvo 86 žmonės. Praėjusiais metais iš 27 ES šalių Lietuvoje 1 mln. gyventojų teko didžiausias žuvusiųjų eismo įvykiuose skaičius (birželio 8 d. duomenys). Statistiškai Lietuvoje eismo įvykių daugiausiai suskaičiuojama vasarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.