Vairavimas išgėrus – vis dar per mažai dėmesio sulaukianti problema

Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo lengvojo alkoholio. Darbo dienomis baruose ir kavinėse, o savaitgalį – gamtoje neapsieinama be alaus bokalo ar kito gėrimo stiklo. Atrodytų, nieko blogo, jei barų lankytojai bei iškylautojai nesėstų išgėrę už vairo.

Daugiau nuotraukų (1)

Jonas Markevičius

Jul 5, 2013, 6:57 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 9:43 PM

O taip elgiasi išties dažnas vairuotojas. Vien per praėjusius metus policija Lietuvoje nubaudė apie 12 tūkst. neblaivių vairuotojų, o per pirmąjį šių pusmetį – beveik 6 tūkst. (Lietuvos Kelių policijos tarnybos 2013 m. liepos 1 d. duomenys). Kad vairavimas išgėrus - rimta problema, pastebi ir barų savininkai.

Teko parvairuoti kliento automobilį

Vilniaus baro „Būsi trečias“ bendraturtis ir barmenas Martynas Dacius sako, kad vairuojantys dažniausiai užsisako mažą silpno alaus bokalą.

„Jei žinau, kad žmogus vairuos, tai visai nesiūlau alkoholio, bet ketinantys vairuoti ir nesireklamuoja, nes būtų pasmerkti kitų baro klientų. Taip pat ne kartą pastebėjau, kad susiruošusiam vairuoti draugai primygtinai siūlo išsikviesti taksi“, – sako aštuonerius metus bare dirbantis M. Dacius.

„Kartą teko parvežti girtus klientus. Reikalavo grasindami, kad jei neparvešiu – patys vairuos. Aš vairuoti moku, tačiau vairuotojo teisių neturėjau, tad vežiau juos pirmu bėgiu – lėčiau nei trečiokas ant dviračio“, – pasakoja M. Dacius.

„Tikiu, kad tų dviejų vyrukų gyvenimus ar bent nelūžusias kojas išsaugojau. Nesididžiuoju šita istorija, bet tikrai girtam neleisčiau vairuoti. Manau, jei nesustabdai girto, nors turi galimybę, truputis kaltės ir tau pačiam tenka“, – įsitikinęs jis.

Kartu dirbantis Martyno brolis, baro bendraturtis ir direktorius Kristupas Dacius pasakoja su geriančių vairuotojų problema susidūręs net keletą kartų.

„Kelis kartus prie baro nugirdau, kad išgėrę ruošiasi vairuoti. Kartą įkalbėjau draugui raktelius atiduoti, kitąkart pats kliento automobilį nuvairavau, o trečią kartą klientas paliko automobilį prie baro, o aš jį nuvežiau namo“, - vardina K. Dacius.

„Būsi trečias“ savininkų teigimu, daugiausiai klientų, kurie geria ir vairuoja, pasitaiko žiemą, kai šalta pareiti pėstute ir užtrunka išsikviesti taksi.

Barų lankytojus skatina susimąstyti „girto vairuotojo kapas“

Pirmosiomis liepos dienomis Vilniuje, o dabar ir Kaune barų lankytojus siekiama paveikti instaliacija „Girto vairuotojo kapas“, primenančią vainikais apdėliotą karstą.

Ant vainikų užrištose juostose surašyti tipiniai girtų vairuotojų pasiteisinimai: „Naktį bijojau eiti iki namų, o grįžti automobiliu atrodė saugiau“, „Kojos nelaikė, todėl važiavau“, „Turėjęs namo parvežti draugas prisigėrė labiau už mane“, „Gėriau tik vieną bokalą alaus“.

Pasak šią socialinę akciją vykdančios Lietuvos aludarių gildijos prezidento Sauliaus Galadausko, ją rengti paskatino paplitęs lietuvių įprotis išgėrus sėsti už vairo.

„Nerimą kelia ir tai, kad žmonės lengvabūdiškai vertina tokius savo veiksmus. Sugauti policijos pareigūnų jie kvailai teisinasi: „išgėriau tik vieną taurę vyno“, „maniau neįpūsiu“ ir pan.

Pro pirštus į tokį elgesį žiūri ir išgėrusių vairuotojų draugai, kolegos ar pažįstami, švenčiantys kartu – jie neretai ne tik vairuotojo neatkalba nuo tokio draudžiamo veiksmo, bet ir patys leidžiasi jo pavežami“, – piktinasi Aludarių gildijos prezidentas.

S. Galadausko įsitikinimu, išgėrę už vairo sėdasi neatsakingi žmonės.

„Kai kurie galbūt mano, jog išgėrė nedaug ir jų gebėjimo vairuoti alkoholis nepaveikė. Tačiau moksliškai įrodyta, kad ir nedidelis alkoholio promilių kiekis kraujyje daro įtaką žmogaus koordinacijai, reakcijai. O kelyje būna tokių situacijų, kuriose net sekundės dalis yra lemtinga“, – pabrėžia jis.

Iš Kauno „Girto vairuotojo kapas“ keliaus į Klaipėdą - instaliacija bus pastatyta Klaipėdos senamiestyje, Žvejų gatvėje. Svarstomos ir tolesnės perspektyvos.

„Ši akcija susilaukė daug dėmesio žiniasklaidoje, žmonės ją Vilniuje ir Kaune fotografavo, siuntė vieni kitiems, dalinosi socialiniuose tinkluose. Manau, žinia pasiekė daugelį ir bent dalis išties susimąstė apie problemą – vairavimą išgėrus. Tiesą sakant, jei net keli žmonės, paskatinti šios akcijos, ims elgtis atsakingai ir dėl to neįvyks skaudžios nelaimės, tai jau bus labai daug“, – teigia Aludarių gildijos prezidentas.

Svarbiausia – neįkliūti policijai

Lietuvos barų ir kavinių asociacijos prezidentas Raimondas Pranka taip pat atkreipia dėmesį į ydingo elgesio paplitimą. Pasak jo, išgėrę 1-2 bokalus alaus ar taures vyno žmonės galvoja, ar alkoholio kiekis neturės įtakos alkotesterio parodymams, tačiau apie realų alkoholio poveikį organizamui ir saugų eismą nesusimąsto.

„Šitaip elgiasi žmogus, užėjęs trumpam į barą ar kavinę su draugais pašnekėti arba gyvenantis toliau ir nenorintis naudotis viešuoju transportu. Man įdomiausia tai, kad galvojama, kaip neįkliūti policijai, o apie eismo saugumą – ne“, – kritikuoja R. Pranka.

R. Prankos manymu, daugiausiai atvejų, kai girti barų lankytojai sėda už vairo, pasitaiko už miesto centro ribų.

„Mano nuomone, baruose ir kavinėse, įsikūrusiose miesto centre, tokių atvejų yra tikrai labai nedaug – žmonės kultūringesni. Daugiau išgėrusių už vairo sėda miegamųjų rajonų, priemiesčių zonose“, – mano Lietuvos barų ir kavinių asociacijos prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.