Pamokanti istorija: su saugos diržais kovojęs jaunuolis žuvo avarijoje

Saugos diržas gelbsti gyvybę. Visgi, nors specialistai ir sutaria, kad saugos diržas yra pati svarbiausia saugumo priemonė automobilyje, jį užsisegti sutinka toli gražu ne kiekvienas.

Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Janušauskas

2013-07-09 19:17, atnaujinta 2018-03-03 04:50

Saugos diržų priešininkų motyvai yra gana įvairūs. Ilgą laiką buvo kalbama, kad nėra pakankamai duomenų, patvirtinančių, jog saugos diržai išties gali išgelbėti žmogų avarijos atveju. Dabar, kuomet jau neabejotinai įrodyta, kad saugos diržai tikrai padeda, dažniau griebiamasi kito argumento – neva pasirinkimas, užsidėti saugos diržus ar ne, yra nepagrįstas valdžios kišimasis į žmonių gyvenimus ir kiekvienas turi būti laisvas pats pasirinkti, ar jis nori važiuoti užsisegęs saugos diržą, ar ne. Būtent tokį argumentą 2004 m. studentų laikraštyje „Daily Nebraskan“ paskelbtame straipsnyje išsakė Nebraskos universiteto studentas Derekas Kieperis.

„Jokie įstatymai taip stipriai neriboja mūsų pačių asmeninio gyvenimo, kaip įstatymai, įpareigojantys prisisegti saugos diržus. Nesvarbu, kokios tavo politinės pažiūros, yra daug priežasčių, kodėl turėtum kovoti prieš saugos diržus. Abi didžiosios politinės partijos, demokratai ir respublikonai, privalo dėl to sutarti <...>. Egzistuoja žmonių grupė, kuri niekada nesisegs saugos diržų, ir niekas mums nenurodinės, kaip elgtis. Aš priklausau šiai grupei“, – rašė D. Kieperis.

D. Kieperis laikėsi savo žodžio. Deja, tai jam kainavo gyvybę. 2005 m. sausį jis žuvo automobilio avarijoje, kuomet automobilis, kurį vairavo jo draugas (pats D. Kieperis sėdėjo ant galinės sėdynės), nuslydo nuo kelio ir kelis kartus apsivertė. Vaikinas buvo tiesiog išsviestas iš mašinos pro šonines dureles, atsidariusias avarijos metu, ir žuvo vietoje. Kiti du automobiliu važiavę žmonės, vairuotojas ir priekyje sėdėjęs keleivis, atsipirko nesunkiais sužalojimais. Abu jie buvo užsisegę saugos diržus. D. Kieperis – ne.

Policijos tyrimas parodė, kad vairuotojas buvo blaivus, tačiau žiemą, esant blogoms oro sąlygoms, automobilis tiesiog užvažiavo ant slidžios kelio dalies, susimėtė ir vairuotojui nesuvaldžius, nuslydo nuo kelio. Kitaip sakant, tokia nelaimė gali ištikti bet kurį iš mūsų. Specialistai sutarė: nors avarija ir buvo rimta, jei būtų prisisegęs diržą, D. Kieperis nebūtų išsviestas iš mašinos ir būtų atsipirkęs palyginti lengvais sužeidimais, kaip ir jo draugai.

„Aš esu šokiruotas. Derekas buvo protingas ir linksmas jaunuolis, visada mėgęs diskutuoti įvairiausiomis temomis ir galėjęs padaryti bet ką dėl savo draugų“, – po avarijos žurnalistams sakė jo tėvas.

Iš tiesų D. Kieperio laukė daug žadanti ateitis. Jis puikiais pažymiais baigė mokyklą, ketino tapti teisininku, dalyvauti vasaros mainų programoje jį buvo pakvietęs Oksfordo universitetas. Deja, tragiškas įvykis anksti nutraukė šio jaunuolio gyvenimą.

Naujienas ir informaciją apie saugumą kelyje sekite "Facebook" ir "Google+" puslapiuose „Mąstyk kelyje“.

Šaltinis: www.journalstar.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.