Iš kišenėje nešiojamo atšvaito nėra jokios naudos

Nors Lietuvoje labai daug pėsčiųjų tamsiu paros metu vis dar nenešioja atšvaitų, situacija pamažu gerėja – vis daugiau lietuvių supranta, kad atšvaitą užsisegti nesunku ir jis gali išgelbėti gyvybę, sako portalo „Lrytas.lt” kalbinamas Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) prie Susisiekimo ministerijos Eismo saugumo skyriaus vedėjas Nemunas Abukauskas.

Nors Lietuvoje labai daug pėsčiųjų tamsiu paros metu vis dar nenešioja atšvaitų, situacija pamažu gerėja.<br>D.Umbraso nuotr.
Nors Lietuvoje labai daug pėsčiųjų tamsiu paros metu vis dar nenešioja atšvaitų, situacija pamažu gerėja.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Janušauskas

2013-08-14 11:39, atnaujinta 2018-03-01 23:07

Jis pažymi, jog ne taip svarbu, ar baudos už atšvaitų nenešiojimą bus didelės, ar mažos – svarbiausia, kad žmogus aiškiai suvoktų, kad už atšvaitų nenešiojimą jis atsakomybės neišvengs.

Turbūt šį klausimą savo gyvenime girdite ne pirmą kartą, bet vis dėlto pasakykite, kodėl pėstiesiems tamsiu paros metu taip svarbu nešioti atšvaitus?

Paaiškinimas labai pragmatiškas ir paprastas - pėstysis su atšvaitu tamsiu paros metu yra matomas iš bent dvigubai tolimesnio atstumo. Turbūt kiekvienam vairuotojui teko susidurti su tokia situacija, kai jis važiuoja tamsoje prastu keliu ir atkreipia dėmesį į blyksintį atšvaitą tolumoje. Tai iš karto informuoja vairuotoją, kad reikia sulėtinti greitį.

Nė vienas eismo įvykis, kuriame nukentėjo pėstysis, nenutiko dėl to, jog vairuotojas tyčia ieškojo pėsčiojo, kad jį partrenktų. Tai visuomet yra netyčiniai eismo įvykiai, bet jie vis vien nutinka. Vairuotojas nespėja pamatyti, įvertinti. Įsivaizduokite situaciją – lyja lietus, tamsu, blizga iš priekio atvažiuojančios mašinos žibintai ir vairuotojas dar turi pastebėti žmogaus siluetą, kuris tamsoje be atšvaito yra matomas vos iš 50 metrų atstumo. Važiuojant 80 km/val greičiu, tiesiog nelieka laiko įvertinti situaciją ir gali nutikti skaudi nelaimė.

Ar svarbu, kaip būtent yra dėvimi atšvaitai? Kur dėvėti atšvaitą, kad jis būtų labiausiai efektyvus?

Yra tokia Krylovo pasakėčia, kurioje beždžionė matavosi akinius užsidėdama juos visur, tik ne ant akių ir tada sakė, jog akiniai visai nepadeda matyti. Čia lygiai tas pats. Būna žmonių, kurie sako: man atšvaitas nepadėjo, aš visvien patekau po ratais. Bet gal tas atšvaitas buvo kišenėje?

Pateiksiu pavyzdį: mes praeitais metais vykdėme reidą kartu su regioninėmis kelius prižiūrinčiomis įmonėmis ir policija. Tamsoje atvažiavus į autobusų stotelę, labai nedaug žmonių būdavo užsidėję atšvaitus. Bet kai policija jų klausdavo, kodėl jie be atšvaitų, daugelis juos tiesiog išsitraukdavo iš kišenių.

Atšvaitas nėra telefonas, kad galėtų gulėti kišenėje ir vis tiek būti naudingas. Jis turi būti gerai matomoje vietoje. Idealu, jei jis matosi, kad ir kaip žmogus pasisuktų. Labai tinka ant rankos arba ant kojos vyniojamas atšvaitas. Be to, atšvaitas turėtų būti ne aukščiau kaip 110 cm nuo žemės paviršiaus, nes automobilių žibintai nešviečia labai aukštai. Ir žinoma, jei žmogus turės kelis atšvaitus, bus labai gerai, bet iš esmės užtenka vieno atšvaito, svarbu, kad jis būtų geroje, matomoje vietoje - ant riešo, ant kojos. Dviratininkai jį turėtų užsirišti žemiau kelio. Žmonės taip pat turėtų atsiminti, jog perkant atšvaitą reikia įsitikinti, jog atšvaitas atitinka reikalavimus. Lietuvoje yra buvę atvejų, kai pardavinėti atšvaito pavidalo žaislai, kurie naktį yra matomi prastai ir reikalavimų neatitinka. Žmogus, užsidėjęs tokį dalyką, mano, jog jį vairuotojai gerai mato ir jaučiasi saugus, bet iš tikrųjų taip nėra.

Kaip žinoti, ar atšvaitas atitinka reikalavimus? Į ką reiktų kreipti dėmesį, perkant atšvaitą?

Tiesiog perkant atšvaitą, reikia pasižiūrėti, ar jam suteiktas CE ženklinimas. Atšvaitai, turintys šį ženklinimą yra kokybiški, nenuodingi ir nepavojingi žmogui bei aplinkai, pagaminti laikantis visų reikalavimų parenkant gaminio medžiagas, nenukrypstant nuo gamybinių procesų reikalavimų ir pan. Be to, kiekvienas atšvaitas turi atitikti standartą EN 13356 „Matomumo priedai neprofesionaliam naudojimui“ - tai nurodo įrašas ant atšvaito pakuotės arba ant atšvaito.

Tik tokiu atveju žmogus gali būti užtikrintas, kad atšvaitas atitinka atspindimumo reikalavimus. Kelių direkcija kiekvienais metais įsigyja atšvaitų ir juos platina įvairių renginių metu. Mes visuomet įsigyjame tik geriausios kokybės atšvaitus.

Yra paplitusi praktika, jog tėvai vaikams uždeda atšvaitus ant kuprinės. Ar toks atšvaitas apsaugo nuo nelaimingų įvykių? Jeigu atšvaitas matosi tik iš vienos pusės, tai nėra labai gerai. Tėvams reikėtų pasirūpinti, kad atšvaitas matytųsi iš visur. Jei vaikas turi kuprinę, nešiojamą ant pečių, atšvaitas ant jos padės vairuotojui pamatyti vaiką, kai jis eina nusisukęs į jį nugara, bet vairuotojas nematys vaiko, ateinančio iš priekio.

Džiugu, kad kai kurios sporto bendrovės gamina drabužius su šviesą atspindinčiais elementais - sportbačius, sportines kelnes, tačiau to yra per mažai. Vaikai, eidami iš mokyklos, retai būna su sportine apranga. Jie dažniau būna su paltais, striukėmis, ant kurių šviesą atspindinčių elementų nebūna.

Apskritai, džiaugiamės, kad privatus verslas Lietuvoje neretai prisideda, vaikus aprūpinant atšvaitais. Taip elgiasi tiek draudimo bendrovės, tiek įmonės, gaminančios atšvaitus. Labai džiugu, jog atšvaitus gaminančios įmonės stengiasi, kad jie būtų patrauklesni, pavyzdžiui, su žinomų sportininkų simbolika. Tuomet vaikai labiau noriai juos nešioja.

Lietuvoje įsigyti atšvaitus galimybių tikrai pakanka, jų būna ir didžiosiose parduotuvėse, ir degalinėse. Ir jie nekainuoja brangiai. Reikia tik noro tai padaryti.

Jūs važinėjate po mokyklas ir aiškinate apie atšvaitų svarbą. Kaip manote, ar tai padeda? Ar vaikai pradėjo dažniau nešioti atšvaitus?

Taip, tokia tendencija pastebima. Žinoma, atšvaitų svarbą priminti būtina nuolat. Ateinant rudeniui, žmonės pamiršta, jog atšvaitus būtina naudoti. Pastebėjau, kad kai pakalbi su žmonėmis asmeniškai, atšvaitų nauda įtikinami būna visi. Deja, mūsų resursai yra riboti ir negalime nuvažiuoti visur bei aplankyti visų, tad dažniausiai apie atšvaitų svarbą primename renginių metu.

Labai džiaugiamės, kai į mus kreipiasi mokyklų vadovai bei mokytojai, prašydami atšvaitų. Mes, turėdami galimybę, visuomet paremiame atšvaitais. Tačiau taip pat prašome, kad ir mokytojai sektų situaciją. Sutikę duoti atšvaitus, prašome, jog mokytojai vaikus kontroliuotų, ar jie juos nešioja. Čia labai svarbu ir geras pavyzdys – jei mokytojas, direktorius arba tėvai patys nešios atšvaitus, tuomet didesnė tikimybė, kad ir vaikai juos nešios.

Ar sistema, kuomet baudžiami asmenys, tamsiu paros metu nedėvintys atšvaitų arba šviesą atspindinčių drabužių, funkcionuoja pakankamai gerai? Galbūt reikėtų nuobaudas griežtinti?

Nemanau, kad nuobaudos dydis yra esmė. Kai manęs klausia, ar reikia baudas didinti, ar mažinti, aš visuomet sakau, jog neturiu nuomonės, tačiau turiu nuomonę kitu klausimu: bauda turi būti neišvengiama.

Žmonės turi suprasti, kad eidami tamsiu paros metu be atšvaitų jie elgiasi blogai. Kai kurie žmonės apie atšvaitus tiesiog nežino arba pamiršta, tačiau esama ir piktybinių pažeidėjų. Esu matęs situaciją, kai pravažiuodamas policijos ekipažas davė atšvaitą žmogui, jog jis užsisegtų, ir nuvažiavo į priekį, o vėliau apsisukęs rado tą atšvaitą išmestą. Tai jau yra piktybiškas žmogaus nenoras nešioti atšvaitų.

Ant tokio žmogaus negalima pykti, reikia rasti būdą, kaip susikalbėti su juo ir jam paaiškinti. Žmogaus saugumo suvokimas yra labai subjektyvus. Jis gali sakyti, jog vaikšto tuo pačiu keliu 50 metų ir jo dar niekas nepartrenkė, tačiau tai nereiškia, jog jis yra saugus. Nelaimė gali ištikti visada, ir reikia daryti viską, kad jos būtų galima išvengti.

 Naujienas ir informaciją apie saugumą kelyje sekite Facebook ir Google+ puslapiuose „Mąstyk kelyje – apsaugok save ir kitus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?