8 dalykai, kuriuos turite žinoti apie atšvaitus ir vaikų saugumą keliuose

Šiemet, kaip ir po kiekvienos Rugsėjo 1-osios, gatvėse ir keliuose padaugėjo vaikų – jie skuba į mokyklas ar iš jų. Rudenį, lyginant su vasara, eismas taip pat tampa intensyvesnis. O dienos tuo tarpu trumpėja ir tamsieji periodai darosi vis ilgesni. Todėl visi tėvai turi pasirūpinti savo vaikų saugumu, kad šie nepatektų į eismo įvykį.

Geriausiai tamsiu paros metu vaikus apsaugo atšvaitai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Geriausiai tamsiu paros metu vaikus apsaugo atšvaitai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Janušauskas

Sep 4, 2013, 6:57 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:41 PM

Geriausiai tamsiu paros metu vaikus apsaugo atšvaitai. Tačiau, deja, apie juos daugelis tėvų vis dar žino per mažai. Pateikiame jums 8 dalykų, kuriuos apie atšvaitus ir vaikų saugumą tėvai privalo žinoti ir perduoti šias žinias vaikams, sąrašą.

1.Atšvaitai yra privalomi. Lietuvoje atšvaitai nėra rekomenduojamas dalykas – jie yra privalomi, juos nešioti įpareigoja įstatymai. Saugaus eismo įstatyme sakoma: „Pėstieji, eidami neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, privalo neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais, arba būti prie drabužių prisisegę kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą“. Paaiškinkite savo vaikui, kad atšvaitas nėra tik žaislas, kurį jis gali nusisegti, jei, tarkim, jam nepatinka spalva – jį nešioti taip pat svarbu kaip ir neiti per perėją degant raudonai šviesai.

2.Už atšvaitų nenešiojimą yra baudžiama. Tėvai dažnai įsivaizduoja, kad net jeigu atšvaitus nešioti tamsiu paros metu neapšviestuose keliuose yra privaloma, „niekas už tai vis tiek nebaus“. Taip nėra – už pėstiesiems nustatytų elgesio tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui reikalavimų nesilaikymą yra skiriamos nuobaudos nuo 80 iki 140 litų. Per praėjusius metus už šį pažeidimą nubausti net 2194 pėstieji. Todėl svarbu įsidėmėti: jei jūsų vaikas tamsoje nenešios atšvaito, tai gali paploninti jūsų piniginę.

3.Dviračiais važiuojantys nepilnamečiai turi turėti ir atšvaitus, ir šalmus. Pagal saugaus eismo įstatymą, kiekvieno dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai arba kiti šviesą atspindintys elementai, pritvirtinti prie ratų stipinų. Be to, važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę arba būti prie drabužių kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje prisisegęs šviesą atspindinčius elementus. Be to, dviračio vairuotojai ar keleiviai iki 18 metų, važiuodami keliu, privalo būti užsidėję ir užsisegę šalmą. Už šio įstatymo nesilaikymą taip pat gresia 80-140 litų baudą.

4.Pėstieji be atšvaitų tamsiu paros metu rizikuoja gyvybe 8 kartus labiau, negu pėstieji su atšvaitais. Matematika čia paprasta: 80 km/h greičiu važiuojantis automobilis per sekundę nuvažiuoja 22 metrus. Pėsčiąjį be atšvaito vairuotojas pamato iki jo likus maždaug 30 m atstumui, su atšvaitu – likus 120-150 m atstumui. Vidutinis vairuotojo reakcijos laikas – viena sekundė, o kol mašina sureaguoja į stabdžio paspaudimą, praeina dar viena sekundė. Tai reiškia, kad tokiu greičiu važiuojantis automobilis paprasčiausiai nespės sustoti laiku, pamatęs prieš save keliu einantį pėstįjį, ir įvyks nelaimė. Suprantamai paaiškinkite tai savo vaikui.

5.Atšvaitai-juostelės turi būti dėvimi dešinėje pusėje, automobilio žibintų aukštyje. Pritvirtinkite vieną atšvaitą-juostelę vaikui ant rankos ties alkūne, o kitą – kojos blauzdos srityje. Atšvaitai turi būti matomi iš visų pusių. Išmokykite patį vaiką užsidėti atšvaitą, kad jis tai padarytų ir be jūsų pagalbos.

6.Pakabinami atšvaitai turi būti tvirtinami dešinėje pusėje, automobilio žibintų aukštyje. Šie atšvaitai taip pat turi būti matomi iš visų pusių. Atšvaitą, pervertą virvele, segtuku prisekite prie drabužių (pvz., kišenės), dešinėje pusėje, kad jis švytuotų automobilio žibintų aukštyje. Galite juos prisegti ir prie vaiko kuprinės, tačiau būtinai pasirūpinkite, kad jis būtų matomas iš visų pusių. Esant reikalui, žinokite ir vaikui pasakykite, kad du atšvaitai geriau negu vienas.

7.Atšvaitai turi būti kokybiški. Atšvaitai privalo atitikti ES saugumo standartą EN 13356. Visuomet pasidomėkite, ar atšvaitai, kuriuos perkate, atitinka šį standartą ir yra sertifikuoti, antraip jūs galvosite, kad jūs ir jūsų vaikai esate saugūs, bet tai bus netiesa. Perspėkite savo vaikus, kad patys nepirktų atšvaitų iš neaiškių parduotuvių, net jei vaikams ir patiks jų išvaizda.

8.Svarbu ne tik atšvaitai, bet ir apranga. Šviesą atspindėti gali ne tik atšvaitai, bet ir apranga. Pirkdami vaikui striukę, avalynę ar kuprinę atkreipkite dėmesį į tai, kad prekėje būtų šviesą atspindinčių detalių – juostelių ir pan. Šios detalės turėtų būti prisiūtos. Tai padės užtikrinti, kad vaikas kelyje bus matomas iš tolo. Jei oras itin prastas, patartina vaiką rengti šviesiais ar ryškiais drabužiais – tai pagerins matomumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.