Dažniausi argumentai prieš saugos diržus ir būdai juos atremti

Pastarosiomis dienomis keli žmonės, vairuotojai ir keleiviai, eismo įvykiuose Lietuvos keliuose žuvo iškritę iš automobilių. Preliminariais duomenimis, jie važiavo neužsisegę saugos diržų.

Saugos diržai gali išgelbėti gyvybes.<br>123rf nuotr.
Saugos diržai gali išgelbėti gyvybes.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jonas Markevičius

Sep 18, 2013, 4:46 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:51 AM

Dažnai po apsivertimo automobilis lieka beveik sveikas, o žmonės žūsta dėl to, kad iškrenta ir juos prispaudžia virstantis automobilis. Būna ir priešingai – apsivertus automobiliui užsisegę saugos diržus žmonės lieka sveiki ir apie tokį eismo įvykį mes net nesužinome.

Kodėl žmonės nesinaudoja šiuo išradimu – saugos diržais? Pateikiame dažniausių pasiteisinimų, kodėl atsisakoma saugos diržų, sąrašą ir kaip kiekvieną iš šių pasiteisinimų galima atremti. Prisiminkite šį sąrašą, kai jūsų giminaitis, draugas ar kolega aiškins, kodėl jam saugos diržai nereikalingi.

1.Man nereikia saugos diržų, nes mano mašinoje yra oro pagalvės. Oro pagalvės – geras dalykas, tačiau saugos diržai patikimesni už jas. Jie sugeria visą smūgio jėgą, o oro pagalvės apsaugo tik konkrečias kūno vietas – veidą, pečius, krūtinę. Be to, visuomet yra tikimybė, kad po avarijos jūsų kūnas judės ne tiesiai oro pagalvės kryptimi, bet tam tikru kampu, ir oro pagalvė nepadės.

2.Girdėjau pasakojimų apie žmones, kurie žuvo avarijoje, nors buvo prisisegę saugos diržus. Jeigu žmogus avarijos metu buvo prisisegęs diržą, tačiau žuvo, greičiausiai diržas čia niekuo dėtas. Esant ypač rimtai avarijai, ir saugos diržai negali išgelbėti visų gyvybių, tačiau tikimybę išgyventi jie ženkliai padidina.

3.Jeigu nesisegsiu saugos diržo, mane avarijos metu išsvies iš mašinos ir išgyvensiu. Tikimybė žūti atsitrenkus į automobilio langą judant itin dideliu greičiu arba nuo smūgio į žemę nuskriejus keliolika metrų yra daug didesnė negu tikimybė žūti užstrigus mašinoje, nes smūgio jėga šiais atvejais būna itin didelė.

4.Saugos diržai sumažina tikimybę išgyventi, jei mašina užsidega arba atsiduria po vandeniu. Avarijų, kurių metu mašina užsidega arba atsiduria po vandeniu, skaičius yra itin mažas. O ir patekus į tokią, saugos diržas gerokai padidina tikimybę, kad avarijos momentu nepatirsite rimtų sužalojimų ir neprarasite sąmonės, taigi galėsite ištrūkti iš automobilio. Be to, avarijų, į kurias patenkama važiuojant palyginti nedideliu greičiu (apie 60 km/val.), skaičius statistiškai yra daug didesnis, o būtent jose saugos diržai itin padidina tikimybę išgyventi.

5.Saugos diržai nereikalingi trumpų kelionių metu. Tikimybė patekti į avariją ilgos kelionės metu ir išvažiavus į parduotuvę apsipirkti yra panaši. Iš tiesų antruoju atveju ši tikimybė gali būti netgi didesnė, kadangi miestuose būna daugiau automobilių. Be to, kaip jau minėta, saugos diržai yra labai efektyvūs būtent avarijų, į kurias patenkama važiuojant palyginti nedideliu greičiu, metu – jie gali jus apsaugoti nuo sunkių sužalojimų.

6.Aš gerai vairuoju, kam man tas saugos diržas? Net jei iš tiesų vairuojate gerai, nepamirškite, kad kelyje esate ne vienas. Avariją gali sukelti ir kitas vairuotojas, bet jums nuo to geriau nebus.

7.Mano tėvai, draugai, giminaičiai nesisega saugos diržų. Jei aplinkiniai žmonės nesisega saugos diržų, tai jų problema, ne jūsų. Gal ir negalite jų visų priversti rūpintis savo saugumu, tačiau savo sveikata ir gyvybe rūpintis privalote.

8.Aš protestuoju prieš tai, kad įstatymai mane verčia prisisegti. Įstatymai egzistuoja tam, kad užtikrintų jūsų pačių saugumą. Net jei jums patiems jis ne itin rūpi, pagalvokite apie aplinkinius. Be to, nepamirškite, kad policija neturi galimybės patikrinti kiekvieno vairuotojo, ir viskas visų pirma priklauso nuo jūsų paties sąmoningumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.